Decolmatarea și igienizarea canalului Mureșel, realizată cu bani europeni

Comunicat. Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a fost prezent, la lansarea unui proiect foarte important pentru municipiul și județul Arad: decolmatarea și igienizarea canalului Mureșel.
Acest proiect – „Dezvoltarea sistemului de ape interne de interes comun de pe Canalul Mureșel, Canalul Ier Legător și Canalul Ier” – este finanțat din fonduri europene, prin Programul transfrontalier Interreg și va fi derulat de ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) în parteneriat cu ATIVIZIG (Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság) – Direcția Regională a Apelor „Tisa Inferioară”, din Ungaria.
„Apreciez faptul că acest proiect prinde viață. În perioada în care am fost parlamentar, am pus bazele și am asigurat finanțarea pentru documentația tehnică, de fapt primii pași ai acestui proiect semnat astăzi și care are nu doar rolul de a asigura o protecție în plus împotriva inundațiilor, ci și diminuarea poluării mediului”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Principalele obiective ale proiectului sunt decolmatarea, regularizarea și igienizarea canalului Mureșel, dar și modernizarea stației de pompare, refacerea unor construcții hidrotehnice (8 stăvilare) reprofilarea a trei canale de desecare sau modernizarea sediilor administrative ale ANIF.
Perioada de implementare este de 30 de luni, din aprilie 2019 până în septembrie 2021, iar valoarea totală a proiectului este de 1.890.017 euro (din care 1.606.514 euro reprezintă finanțarea europeană).
Buget parteneri :
Lider proiect :Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare ( RO): 1.426.575,05 euro
Din care contributie FEDR 1.212.558.79 si contribuție Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice;
Partener principal: Also-Tisza-Videki Vizugyi Igazgatosag ( HU): 463.442,50 euro
Din care contribuție FEDR: 393.926,12 euro si contributie Guvernul Magiar: 69.516,38 euro
Pana in prezent, sunt semnate documentele contractuale ale proiectului:
– Acordul de parteneriat între ANIF și partenerul din Ungaria;
– Contractul de finanțare nr. 61454 / 02.05.2019, pentru valoarea totală a proiectului de 1.890.514,91 Euro, între ANIF și Autoritatea de Management a Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2014 -2020 Interreg V-A România-Ungaria;
– Acordul de monitorizare între ANIF și Autoritatea de Management a Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2014 -2020 Interreg V-A România-Ungaria.
Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), inclusiv Expertiza Tehnică și Proiectul Tehnic pentru execuția lucrărilor sunt curs de promovare de căte ANIF conform prevederilor HG 907 / 2016, urmand a fi licitate in data de 22.10.2019
Comentariile portalului
Nu e vorba de închiderea cinematografelor, e vorba de cum se gospodărește administrația cu spațiile și clădirile pe care le are în proprietate. Și nu (...)
Acum toată lumea știe ce să facă cu acel spațiu, până acum nu a zis nimeni nimic (tot acolo a fost). Îți dai seama că s-a mai inchis (...)
Castelul Corvinilor se reabilitează total cu exact aceeași sumă de bani. Faceți diferența între lucrări. Cetatea Ineului de asemenea reabilitare totală 3,9 milioane de euro. Piața (...)