miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  DALI pentru proiectul decolmatării și igienizării canalului Mureșel

  de Special Arad | 22 decembrie 2020, 7:49 PM | Administraţie | Știri Arad

  4

  Comunicat. La solicitarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Consiliul Județean Arad a eliberat Certificatul de Urbanism pentru Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) la proiectul „Dezvoltarea sistemului de ape interne de interes comun de pe Canalul Mureșel, Canalul Ier Legător și Canalul Ier”.

  Proiectul este finanțat din fonduri europene și prevede decolmatarea, regularizarea și igienizarea canalului Mureșel, dar și modernizarea stației de pompare, refacerea unor construcții hidrotehnice (8 stăvilare) reprofilarea a trei canale de desecare sau modernizarea sediilor administrative ale ANIF.

  De-a lungul anilor, amenajările de desecare Mureșel – Ier și Ier – Arad Frontieră au suferit procese de degradare prin colmatarea reţelei de canale, uzura avansată a construcţiilor hidrotehnice de pe reţeaua de canale şi a staţiilor de pompare de desecare. În acest context ANIF, prin Unitatea de Administrare Arad, în parteneriat cu Direcția Regională „Tisa Inferioară” a Apelor (ATIVIZIG – „Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság”) din Ungaria, a semnat acest proiect de mai sus, în care sunt planificate o serie de investiții. „Este un pas important asigurat de Consiliul Județean Arad, pe care l-am făcut pentru ca acest proiect să prindă viață. Sunt încrezător că acest proiect se va derula conform calendarului asumat prin finanțarea europeană. Decolmatarea și igienizarea canalului Mureșel este un proiect foarte important pentru municipiul și județul Arad, pentru că are rolul atât de a asigura o protecție în plus împotriva inundațiilor, cât și de a diminua poluarea mediului”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Unde este documentația tehnică DALI? Fiind un proiect finanțat de la „buget” nu ar trebui să fie accesibilă documentația, pentru o dezbatere publică?
   .
   „Decolmatarea și igienizarea canalului Mureșel este un proiect foarte important pentru municipiul și județul Arad, pentru că are rolul atât de a asigura o protecție în plus împotriva inundațiilor, cât și de a diminua poluarea mediului.”
   .
   Sunt foarte curios să aflu exact, care sunt măsurile de „igienizare” și mai ales ce înțeleg Tovarășii Incapabili prin „…are rolul atât de a asigura o protecție în plus împotriva inundațiilor, cât și de a diminua poluarea mediului.” Cum se îmbunătățește apărarea contra inundațiilor a Aradului, datorită Canalului Mureșel, este o mare enigmă tehnică. De asemenea ași dori să aflu de la ilustrul Incompetent Șăf al CJA la ce sa referit când a spus „…diminua poluarea mediului”. Iar dacă tot tot punem întrebări, … și cine știe, poate totuși Ilustrul Incapabil se decide să poarte un dialog cu cetățenii, ar fi foarte interesant să ne explice și Importanța Canalului Mureșel în perspectiva „Județului”. Sunt curios „de mor”!!! Un proiect în care se „bagă” aproape 2milioane de euro și care conform planului de execuție ar trebui finalizat în septembrie 2021.
   .
   Dacă timp de 31 de ani Canalul Mureșel a fost o sursă de „Poluare a Mediului” de ce în 15 ani de hegemonie portocalie NU A FOST PRIORITATEA NR.1??? De asemenea, vreau să aflu de la Agenția de Protecție a Mediului Arad, câte amenzi au fost date Primăriei pentru POLUAREA CANALULUI MUREȘEL!!!

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Inseamna ca cei ce locuim langa Muresel suntem de-a binelea poluați…si platim impozit ptr zona B …nici macar atata interes nu au avut sa scada impozitul la cei ce locuiesc langa Muresel …pe langa toate facilitațile pe care ni le ofera primaria ptr zona B ne pune la pachet si mirosul infernal de la canal,sobolani si serpi… si bineinteles cand curața mureselul iti scoate mizeriile pe mal sa fie si mai bine…multumim ptr cei ce se intereseaza de situatia aceasta…poate vor ajunge stranepotii nostrii sa vada vreo schimbare

   0 voturi
   +1
   -1
   • @Lili … te rog să mă crezi pe cuvânt că te compătimesc, din tot sufletul! Merg des, să nu uit, pe malul Mureșelului. Mureșelul a devenit unul din SUBIECTELE pe care le cunosc bine de tot. Am revenit în orașul natal prin 2007 și m-am implicat imediat în acest subiect fiindcă știu exact cum arăta înainte de 1990. Ori după 2007 (UE) am crezut că Mureșelul o să devină o prioritate nr.1 a administrației locale. Este ABSURD și ABERANT (criminal și HOȚESC) să vorbești de un oraș modern, să participi la selectarea orașului European Verde (cu ocheltuială pe consultanță și promovare), dar în acelși timp să ai o CLOACĂ DESCHISĂ ca Mureșelul în mijlocul Aradului. Am vorbit cu oameni din staful tehnic la Apă și Canal și am văzut exact care sunt MARILE PROBLEME! În primul rând sunt racordările canalizărilor din zona Podgoria, blocurie care au fost construite „pe repede înainte” după demolarea Gării trenului electric prin anii 80. Atunci toate blocurile din zonă, construite peste noapte, că urma să vină elena și nicu într-o vizită de lucru, au fost racordate la Canalul Mureșel fiindcă în zonă el este intubat. La Imtim sunt câteva blocuri în aceeași situație. Deci după Intim când Mreșelul „iese” la suprafață, este în principiu o CANALIZARE DESCHISĂ. De ce? Dacă te duci până la „Bula”, cum îi zice la zona unde se află Stația de Pompare a ANIF care în mod normal ar trebui să pompeze apă în Canal, vei vedea că stația nu funcționează. Deci TOATĂ „apa” care curge în Mureșel nu este altceva decât apă menajeră, CANALIZARE cu tot ce înseamnă acest lucru, care este „ÎNȚEPATĂ” în Canal. Adică canalizările care au fost racordate la Mureșel în loc să fie branșate la sistemul de canalizare al orașului și să ajungă în stația de epurare a apei menajere. Ăsta este adevărul și fostul primar știa foarte bine cum stau lucrurile. A ajuns europarlamentar între timp, datorită voturilor acordate de arădeni. Intim colaborator a altei hahalere Codruța K.
    .
    Nu vreau să acuz fără documente. Dar acum le am și pot spune că o parte a vinovaților de situația Mureșelului, sunt și locuitorii riverani. Au fost tăcuți și nu i-am văzut să PICHETEZE primăria.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.