duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule – Orașul sau orășelul lui Bibi?

    de E. Nola | 11 noiembrie 2024, 7:56 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

    12

    Nu trebuie să fii foarte atent sau vigilent ca să-ți dai seama că primarul Aradului, Bibi pentru toți și nu numai, este poate cel mai tare primar din țară la confecționat imagine. Propria imagine, desigur, gândită copleșitoare pentru cei care își sug degetele înainte să apese pe Enter.

    Nu există săptămână fără video Bibi, de obicei mai multe, podcasturi cu jurnaliști binevoitori, de ai casei cum ar veni, unde Bibi are toată libertatea să se desfășoare, să se dea în bălți, să se dea mare, cum se zice în popor.

    Așa e în politică peste tot, ajunge să te uiți la victoria lui Trump, cel care a fost și personaj de televiziune și știe exact unde și cum să lovească sensibilitatea de multe ori derutată a celor mulți și nu foarte dotați de la natură.

    Desigur, comparația este deșănțată, Trump domnește în SUA pe când Bibi nu este sigur pe el sută la sută nici în Arad. Șeful cel mare la Arad este Ghiță, ajunge să te uiți la videoul luat de pe FB ca să îți dai seama cine este șeful în orășel.

    Orășel zic, fiindcă Bibi, luat de avânt, a dat un interviu la începutul anului la Europa FM. În discuție cu Mona Nicolici, nesubjugată relațiilor locale, al nostru primar a avut ceva probleme. Întrebările nu erau așa cum este obișnuit el, fără să mai vorbim de cea inițială, în care Mona, oarecum lipsită de sensibilitate, l-a făcut pe Bibi primar al orășelului Arad.

    Exact așa s-a exprimat, provocând, firesc, reacția primarului nostru, cel care a început să spună că nu, nu este orășel, poate doar în comparație cu București. Altfel, a mai completat Bibi, este un oraș mediu, undeva între primele douăzeci din țară.

    Târgul de Crăciun patinoar

    Discuția era despre zonele verzi, întreținerea și menajarea lor, Mona Nicolici arătându-se încântată că stă de vorbă cu un inginer silvic. Nu intrăm în amănunte, vă puteți imagina cum se băga al nostru peste reporteriță, cum se eschiva să răspundă la subiect, cum încerca să sublinieze că la Arad cu spațiile verzi este totul perfect. Inclusiv cu pomii tăiați cu nemiluita, atunci fiind – era prin martie interviul – începutul acțiunii de defrișare care a pus pe gânduri mai mulți arădeni, ecoul ajungând, din câte se pare, până în capitală.

    Mi-am adus aminte de toate astea acum probabil văzând efervescența cu care Bibi al nostru se pregătește de sărbătorile de iarnă. Abia am intrat în noiembrie dar pregătirile sunt în toi, târgul va avea loc în două piețe, legate, e vorba de Piața Catedralei, cu piața mare eradicată, amenajată, dar încă neterminată și Piața Reconcilierii, acolo unde, lângă statuia ridicată în memoria generalilor executați la Arad în 1849, vă veți putea da și cu patinele în patinoarul artificial amenajat pentru această neasemuită ocazie.

    Roata cea mare, cea care anul trecut se învârtea și nu prea după teatru va fi, așadar în Piața Catedralei, perfect ca să ajungeți la timp de la patinoar la o învârteală liniștitoare.

    N-ar fi nicio problemă cu toate astea, peste tot în lume au loc astfel de manifestări, nemaivorbind că suntem și în campanie electorală care se va termina de Miculaș, cel care ne va aduce noul președinte.

    Problema cea mare este că gesticulațiile și cuvintele spuse cu nonșalanță nu pot înlocui faptele și realitatea.

    Vorbind despre Aradul verde în martie, Bibi, devenit primar din nou, nu a spus niciun cuvânt despre faptul că Aradul nu a fost ales în programul european al orașelor verzi și smart. Așa cum am aflat mai mult noi, cei care suntem atenți și la realitate, nu doar la mișculația de neoprit a lui Bibi. Și așa cum Timișoara și Oradea au fost alese.

    targul de craciun 2024 arad program 2

    Foarte interesant, asemenea „realități” sunt ocolite atât de Falcă, cel care vorbește despre Arad ca fiind un adevărat centru cultural și cu perspective de nebănuit, cât și de Bibi, subalternul jucăuș, cel care dansează de dimineața până seara pe videourile făcute de oamenii săi care pentru asta sunt plătiți.

    Și care nu știu că într-un video nu doar cuvintele vorbesc. Dimpotrivă, mimica, gesticulația, tonul spun mai multe despre cel care vorbește decât cuvintele pe care le scoate pe gură. La casele mai mari, actorii politici iau lecții de dicție și de actorie tocmai pentru ca mimica și gesticulația lor să nu contrazică cele spuse.

    Văzute de aici, eu, arădean de peste jumătate de secol, din nefericire, sunt obligat să recunosc: da, în ultimii douăzeci și ceva de ani am devenit un orășel. Și nu pentru că un sfert din populație a plecat sau pentru că industria Aradului de dinainte de 89 a ajuns praf și pulbere, ci tocmai pentru că suntem conduși, administrați de oameni care nu fac diferența dintre fapte și vorbe.

    3

    Preocupați doar de propria imagine, inclusiv la nivel de haine și bijuterii, iar în spatele acestei imagini confecționate pentru cei mulți care au probleme să facă și ei diferența dintre vorbe și fapte, se află lipsa de pregătire onestă combinată cu dorința de înavuțire rapidă a parvenitului, tot restul trecând pe plan secund.

    Din această perspectivă, într-adevăr putem vorbi mai nou despre orășelul Arad, un oraș cu trecut și perspective reale care a ajuns să fie coborât la nivelul celor care îl domină prin funcțiile la care au parvenit.

    Că de administrat, nici vorbă.

    Citește și: Patinoar și roată în Reconcilierii, concerte și căsuțe în Piața Catedralei. Au început pregătirile pentru Târgul de Crăciun 2024

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Decăderea Aradului a început încă din perioada interbelică, când pe considerentul că era situat prea aproape de graniță
      orașul a început să fie marginalizat „de la centru”, politică de marginalizare care a culminat cu includerea Aradului în 1956 în Regiunea Banat.
      Vezi mutarea fabricii de avioane la Brașov, a Regionalei de căi ferate la Timișoara și altele. Orașul și-a păstrat importanța doar prin forțele locale și „fibra democratică tradițională” pe care o avea încă de pe vremea Imperiului când era un oraș de prim rang la nivel central-european, după ale orașe de rang superior ca Viena, Budapesta, Zagreb, Bratislava, etc.
      Dar astăzi situația e schimbată radical; România este parte a Uniunii Europene, iar Aradul nu mai are o poziție periferică, ci dimpotrivă; o poziție privilegiată pe harta Uniunii Europene care i-ar putea asigura un statut de nod major de conexiune al Romaniei cu U.E. Dar pentru a sesiza și valorifica aceste avantaje ar fi nevoie de oameni pregătiți care nu au trecut prin școli degeaba. Poate noul Consiliu Municipal care are o componență foarte echilibrată 6-6-5-4-2 va mai schimba „mersul” în oras. Dar poate că suntem prea optimiști având în vedere „experiența” ultimilor 20 de ani.

      +13 voturi
      +1
      -1
    2. Aradul nu a fost ales între cele 10 orașe neutre climatic pt ca nici nu a participat la selecție.
      Cele 10 orașe vor primi câte 100 de milioane de euro nerambursabili pt proiecte până în 2035.
      Ce sa facă Aradul cu 100 de milioane de euro, oricum erau antamați de Tehnodomus și Bibi tot timpul a spus, ca e împotriva politicilor agresive de mediu ale UE, cum să-și calce el pe discurs pt 100 de milioane, văzând faptele primarului înțelegem de ce a negociat cu AUR se potrivea de minune acolo.
      Și Reșița este între cele 10 orașe alese, la nivel european sunt 100 de orașe participante în cadrul programului, practic Aradul a pierdut un tren cu 100 de milioane gratis.

      +16 voturi
      +1
      -1
    3. păi ai noștri edili,în dragostea lor nemăsurată de glie, nu au timp pentru asemenea mizilicuri, tocmai erau ocupați cu treburi mult mai importante cum ar fi: ai cui prieteni au voie să vândă în casuțele și pe tarabele de la Târgul de Crăciun sau alte chermeze.

      +13 voturi
      +1
      -1
    4. … nu este nicidecum cel mai tare primar in “confenctionarea” imaginii.El se “desfasoara” cum crede; e dreptul lui.Comparand Victoria lui Bibi cu cea a lui Trump, nu cred ca exista vreun termen decent de comparatie.Cine dracu isi suge degetele inainte de a apasa pe ENTER?Poate le linge cand taie “chitante”.
      El nu “se da mare” – chiar este “mare”; cum altfel l-ar fi votat “cetatea”?Ghita nu este nicidecum sef, este ceea ce a votat Cetatea.Toti suntem “sefi”!

      0 voturi
      +1
      -1
    5. @bibistadt decădere Aradului a început după venirea comuniștilor la putere. În perioada interbelică Aradul, conform unor statistici din aceea vreme, era al doilea oraș ca putere economică după buCUResti.
      La chestiune, cu urmașul demolatorului la conducere, Aradul se va transforma intr-un Braduleț. Nu cred că unul care este inginer silvic nu știe ce rol au castorii în natură, și-o fi luat diploma după multe corigențe… se vede în pădurea Cealaltă care încet-încet este defrișată.
      Aradul că poartă de întrare în țară atât feroviară cât și rutieră, ar trebui să aibă cea mai puternică dezvoltare dintre orașele din vestul țării, dar din cauza politicienilor locali, nu doar că stagnam, da’ și regresăm.

      +7 voturi
      +1
      -1
    6. cel mai mare rol in dezvoltarea, pardon DEMOLAREA Aradului il are Ghe. Falca supranumit Faraonul sau Demolatorul.
      pana nu scapam de clica Falca din primarie Aradul nu va iesi la suprafata fiind subjugat intereselor meschine ale firmelor de casa si ale betelor in roata bagate de firmele proarhitectura si arhitecture de oujurdui. Sa nu il uitam pe Seculici care a imbogatit Aradul cu un asa personal de joasa speta!!

      +9 voturi
      +1
      -1
    7. Păcat că aceste păreri, rămân aici și sunt citite de puțin arădeni, care prefera sa citească
      manipulării grosolane ale altor ziare sau site-uri ,ce le cântă în strună prea măriților conducători.
      Exact după modelul de tristă amintire.
      „Nu putem noi vota ,pa cum pot ei fura”

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.