miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De la „Istorii” la „e-story”. Vernisajul concursului de creații artistice digitale Ex-libris 2015 la Muzeul de Artă

    de Tomck@t | 9 decembrie 2015, 11:54 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    O nouă expoziție atipică a proiectului „e-story/ Trienala Internațională de Ex-libris” a avut loc ieri seara în incinta Muzeului de Artă. Atipică, pentru că nu e o expoziție în termenul clasic, lucrările fiind expuse pe suport electronic, pe zece tablete și pe un calculator. În plus, pe un perete s-au proiectat fotografii vechi cu Aradul, din colecția Muzeului. Unde putea avea loc mai bine acest vernisaj, dacă nu în sala Kinema Ikon?

    Proiectul „e-story / Trienala Internațională de Ex libris” își propune să aducă un fenomen clasic în zona de contemporaneitate, prin dezvoltarea unui nou concept: ex libris pentru e-book. Proiectul este gândit ca o continuare a unui alt proiect mai vechi denumit „Istorii”, organizat de către Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Asociația Producătorilor de Artă. Proiectul „Istorii (e-story) / e-book” aduce în atenția publicului 5 povești mai puțin cunoscute din trecutul Aradului. Aceste fragmente de istorie locală sunt adunate într-o carte, în format e-book, care este punctul de pornire/bibliografie/sursă de inspirație pentru artiștii participanți la trienala de ex libris.

    Aceste lucrări de o dimensiune standard sunt concepute ca niște coperte de cataloage sau DVD, respectiv, dacă vreți, „Profile Pictures” pentru eventuale pagini Facebook, deoarece găsim printre creații logo-uri reimaginate pentru instituții precum Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Complexul Muzeal Arad, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” sau până și Gara Arad sau Biserica Franciscană din interiorul Cetății Aradului.

    Peste 150 de artiști din țară și străinătate (Serbia, Polonia, Belgia, Turcia, Italia, Ucraina, Japonia) și-au înscris lucrările pe site-ul e-story.ro în perioada august-noiembrie 2015, pe lângă participanții arădeni, majoritatea elevi ai Liceului de Artă „Sabin Drăgoi”, sau chiar și artiști arădeni consacrați, cum ar fi Onisim Colta, Adrian Sandu, Ioan Paul Colta, Nita Mocanu, Alexandru Pecican sau Bogdan Țigan.

    Lucrările au fost create exclusiv digital, folosind aplicația special concepută. În total, 274 de lucrări au fost înscrise pe site, dintre care 100 de lucrări a 75 de artiști.

    Juriul evenimentului, compus din Ileana Selejan (președinte), Mihai Zgondoiu, Adriana Oprea și George Sabău, a selectat lucrările care au intrat în expoziție și implicit în catalogul trienalei, care va fi tipărită abia anul viitor, din motive tehnice.

    În data de 29 noiembrie, juriul a desemnat și câștigătorul Premiului Trienalei, recompensată cu o diplomă și un premiu în valoare de 500 euro, asigurat de către Valvetek, sponsor al Trienalei.

    Câștigătoarea a fost desemnată Gianina Elena Jurcă (foto), elevă în clasa a XI-a la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, pentru singurele imagini 3D din acest concurs.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.