luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  De ce este indicat să mănânci desertul înainte de masă

  de Special Arad | 9 decembrie 2014, 3:07 PM | Gurmand

  0

  „Nu mânca dulciuri înainte de masă că îți pierzi pofta de mâncare!” Ăsta era îndemnul pe care îl primeam când eram mici. Acum cercetătorii ne sfătuiesc să facem exact invers dacă vrem să slăbim.

  Deși sunt interzise în diete, dulciurile reprezintă de fapt secretul pierderii în greutate, susțin cercetătorii de la Imperial College London. Este foarte important, însă să fie consumate înaintea mesei, nu după, așa cum ne-am obișnuit.

  Potrivit studiului, glucoza din prăjituri, ciocolată și deserturi reprezintă cea mai importantă sursă de energie a creierului. Cercetătorii au arătat că o proteină din creier, numită glucokinază controlează cantitatea de glucoză consumată. Atunci când nu e suficientă, creierul transmite organismului să găsească alte surse de zahăr, scrie doctorulzilei.ro.

  În cadrul testelor de laborator, șoarecii puteau să aleagă între mâncare normală și apă cu zahăr. În mod normal, rozătoarele beau doar puțină apă cu zahăr și mâncau mai multă mâncare. Însă, când oamenii de știință le-au crescut nivelul de glucokinază, din creier, șoarecii au preferat apa cu zahăr.

  Alt experiment a arătat că atunci când nu mănâncă nimic timp de 24 de ore, gluokinaza din creierul șoarecilor devine mai activă. Se crede că în cazul celor care au o slăbiciune pentru dulciuri, glucokinaza este mai activă, așa se explică de ce unele persoane se pot abține de la desert pe când altele nu pot rezista tentației.

  Cercetătorul James Gardiner spune că dulciurile ne pot ajuta să slăbim dacă sunt mâncate la începutul mesei. Astfel creierul va primi suficientă glucoză și nu vom mai fi tentați să mâncăm mai mult decât e nevoie.

  Dacă mâncăm dulciurile în timpul mesei, creierul va avea nevoie de ceva timp să înregistreze că are suficientă glucoză și va căuta alte surse, determinându-ne să mâncăm mai mult.

  Pâinea, pastele și orezul sunt, de asemenea, bogate în glucoză și mai sănătoase decât prăjiturile.

  Studiul a fost publicat în revista medicală Clinical Investigation.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.