vineri, 20 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    David, un „delfin” curajos printre mészárii care au administrat politic bazele sportive

    de Valer Mărginean | 5 august 2024, 8:24 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    47

    Cândva a fost una dintre mândriile Aradului. Acum face doar umbră mașinilor parcate în fața intrării. Cât va mai sta „în picioare”(foto: mapio.net)

    I-am spus „delfin” lui David Popovici nu doar pentru că înoată repede și este inteligent, ci și pentru a forța oarecum o legătură între critica pe care a lansat-o de la Jocurile Olimpice și Bazinul acoperit „Delfinul”, aflat în paragină și, normal, închis. Probabil mulți arădeni se întreabă din ce cauză și, mai ales, din a cui vină a ajuns acest bazin acoperit în paragină. Nu avem decât un singur răspuns, poate banal, dar altul nu există: din cauza celor care l-au administrat.

    Adică, tocmai din cauza celor la care a făcut apel „delfinul” David Popovici să investească în sport. Pentru că ei, politicienii și-au pus oamenii la conducrea acelor ministere, agenții sau direcții județene care au primit în administrare și „Delfinul” din Arad, dar și alte bazine și baze sportive, dovedindu-se, iată, incapabili să facă față unei astfel de misiuni.

    Nu Alexandru Mészár, cel care conduce din obscuritate UTA și administrează și Bazinul „Delfinul”, este vinovat pentru paragina în care a ajuns Bazinul, ci aceia care l-au numit la conducerea Direcției Județene de Sport Arad și îl mențin acolo din interese politice – probabil  că eurodeputatul Gh. Falcă se simte bine și împlinit.

    Revenim la David Popovici și spunem că este nu doar un sportiv excepțional, ci și un adolescent deștept, citit și curajos.

    Delfin adevărat, David al nostru

    S-a născut talentat și inteligent, dar a și fost educat să muncească pentru a-și întregi talentul, pentru a-și exersa și cultiva inteligența – vorba regizorului Andrei Șerban: creierul este un mușchi și trebuie antrenat, altfel se atrofiază. Cu siguranță, inteligența nativă, cititul și educația în general i-au dezvoltat ușurința comunicării și curajul de a spune lucrurilor pe nume, chiar în situații în care alții mulțumesc „familiei, șefilor și partidului”.

    Problema asta a curajului de a spune adevăruri care nu convin unora, este mai greu de digerat la noi. Ne place adevărul, dar numai atunci când nu suntem atinși de el, cum s-a întâmplat cu Iulia Cociuba, șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu despre care s-a scris în toată presa românească (exemple AICI sau AICI).

    În cazul adolescentei din Ineu care, într-un moment festiv, a avut curajul să spună ce a simțit ea și ce-a fost învățată în timpul liceului, problema a fost simplă. Au tăbărât pe ea adepții metodelor bolșevice de educație – inclusiv profesori, unii folosind un limbaj care nu face cinste profesiei – și care bucuroși ar fi luat „măsuri în consecință” împotriva ei, dacă ar fi putut. Curat „didactic și educativ”. Poate chiar ar fi pus în funcție „Calul Bălan și Sf. Nicolae”, metoda povestită de Creangă în „Amintitri din copilărie”.

    Cu David Popovici e puțin mai greu. În primul rând, pentru că vizați de critică nu au fost profesorii sau vreo altă categorie socio-profesională, ci politicienii. Întreaga clasă politică din ultimii 30 de ani. E altceva, să recunoaștem. Politicienii sunt imuni la critici și, în plus, știu să se abțină în situații delicate. Au învățat și să tacă atunci când este clar că orice-ar spune ar fi ori minciună, ori prostie. Dar mai ales, au învățat să nu întoarcă criticile, să nu jignească și să nu amenințe cu „măsuri în consecință” cu câteva luni înainte de alegeri.

    Cum spuneam, cu Iulia a fost mai simplu, a fost liber la critici și jigniri – politicienii nici n-au catadicsit să observe ce-a spus „fata aia din Ineu, județul Arad”. Pe când David Popovici este dublu medaliat olimpic și declanșarea unui război cu el ar putea schimba rezultatul alegerilor din toamnă. Iar politicienii știu asta.

    Prin urmare, după ce se vor termina Jocurile Olimpice, politicienii vor „stinge focul” ca niște adevărați pompieri electorali. Adică, vor promite că vor investiții ca să stingă „focul” iscat de criticile „delfinului”, așa cum s-a întâmplat și după Jocurile Olimpice de la Sydney – 2000 unde o fată de 16 ani (!), pe nume Diana Mocanu a câștigat două medalii de aur.

    Diana nu a critica autoritățile, deși ar fi avut motive, dar presa „cea rea” a făcut-o. Și, firesc, politicienii au promis. Ba chiar s-au pus pe treabă și au început construcția unui nou Bazin olimpic în Brăila natală a proaspetei duble campioane olimpice. Au trecut ani buni de atunci și noul bazin încă nu este finalizat.

    Prin 2012, Compania Națională de Investiții (CNI) a avut chiar un program denumit „Programul Bazine de înot” care avea ca obiectiv „construcţia de bazine de înot, finalizarea structurilor începute şi reabilitarea bazinelor de înot existente”. Pe-atunci, și „Delfinul” din Arad avea nevoie de reabilitare, dar n-a fost să fie (poate vom afla de la autoritățile locale din acea vreme de ce nu s-a făcut nimic).

    Oricum, programul a rămas program și, între timp, a venit moda stadioanelor de fotbal. Poate vă mai amintiți că Guvernul condus din umbră de Liviu Dragnea – cam așa cum conduce A. Mészár UTA – a finanțat construcția unui stadion în Turnu Măgurele, oraș fără nicio echipă de fotbal în prima divizie. Acum, pentru 2024, aceeași CNI are în program investiții aproape exclusiv în stadioane de fotbal (vezi AICI).

    delfin stadion Tr Magurele

    Stadionul municipal Turnu Măgurele

    Sursa: Facebook

    Dar, n-ar fi exclus ca printre stadioane să se strecoare, pompieristic, înainte de alegeri, cel puțin un bazin acoperit. Poate chiar se vor face reparații la bazinul despre care a vorbit David Popovici (cel din Complexul Lia Manoliu). Boala însă va rămâne.

    Pentru că adevărata boală nu este atât lipsa investițiilor în baze sportive, ci lipsa de coerență în ceea ce privește investițiile în acest domeniu (exemplul stadionului din Turnu Măgurele este edificator). Și, mai ales, lipsa unei politici coerente de susținere a sportului de masă și a celui de performanță.

    Începând, de exemplu, cu sportul în școli. Că un ministru al Învățământului ca Ecaterina Andronescu considera necesar sportul în școli pentru a se face „selectii de performeri in loturile nationale”, nu pentru sănătate, pot înțelege. Dumneaei a distrus învățământul profesional din România, așa că de unde nu-i, nici Dumnezeu nu poate lua.

    În schimb, când un profesor de sport – din Arad, și încă unul cunoscut – îmi spunea cu câțiva ani în urmă că o oră de sport pe săptămână este suficient, două ar fi deja prea mult, problema devine gravă. Și este cu adevărat gravă, dacă avem în vedere cât de sănătoși ne sunt copiii (conform unui Raport al OMS, unul din patru copii din România este obez).

    Da, România are nevoie de investiții în baze sportive, inclusiv în bazine de înot, dar cel mai mult ar avea nevoie de decidenți (politicieni) competenți și responsabili, care să conceapă și să pună în practică politici coerente menite să readucă în viața copiilor și adolescenților bucuria practicării sportului. De aici se vor putea selecta viitorii campioni, dar tot de aici vor ieși oameni mai sănătoși, cu toate beneficiile pe care le aduce o populație mai sănătoasă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Exemplu elocvent de risipă de bani este la Târgoviște oraș nici jumate cât Aradul va avea două stadioane noi de 8 și 12 mii de locuri unul făcut de primărie finalizat și unul în construcție de către CNI.
      Sunt la guvernare cei care conduc și Aradul dar tot ei se plâng de bazin, de Cetate ca vezi doamne nu vor funcționarii, nu sunt în stare să dea o hotărâre de Guvern cu o soluție concretă.
      Bibart e și mai Păcală a zis ca după părerea lui Polivalenta și Bazinul Delfinul trebuie demolate și refăcute pe actuala locație că dacă s-ar face în alt loc, după ar fi prea multe polivalente și bazine atât îl duce capul.
      Ce sa zică Clujul, Oradea etc care nu și-au demolat vechile polivalente și au construit altele noi prin CNI, pot fi două evenimente odată, o mulțime de situații… De ce noile polivalente au două săli, cea de la Brașov de ex., una este de antrenament.
      Iar bazinele sunt ultra necesare, pt refacere medicală etc nu doar sport de performanță de ce în Vest orice școală mai răsărita are și bazin? Pt sănătate, după mintea lui Bibart ar fi prea multe două bazine olimpice.
      Când ne conduc asemenea ,,valori” se vede diferența intre Arad și Oradea, Cluj, Timișoara…

      +15 voturi
      +1
      -1
    2. Foarte bine punctat in dreptul domnului Meszar.
      Perseverați, din păcate, in a o ridică în slăvi pe ,,eroina de pe Criș”, pe ,,Greta de Ineu”, pe ,,regina de Ienopola”. In mare parte discursul ei a fost unul fariseic și egocentric. Iar ideea că școala a învățat-o să mintă, rad și curcile. A învățat-o familia, in primul rand, anturajul.
      Ați putea sa o lăudați pt rezultatele obținute( școala, evident, nu a contribuit cu nimic, doar a stricat-o, conform spuselor ,,zânei”) dar nu pentru acel discurs, penibil aproape în totalitate.

      +9 voturi
      +1
      -1
    3. Offf, dle Mărginean, ați început atât de frumos, corect și coerent acest articol-analiză, încât deja mă gåndeam cum să vă felicit pt el, dar apoi, de la jumate, „ați dat-o, rău de tot, de gard” (după umila mea părere).
      N-am folosit o altă exprimare mult mai … expresivă, pt că, și așa, vorbesc prea … picant!
      .
      Totul a fost frumos și ok, până ați făcut comparația între ceea ce a exprimat în cuvinte FOARTE BINE CALCULATE, DECENTE și CORECT ARGUMENTATE David Popovici (chiar dacă foarte tăioase), și umorile unei persoane frustrate, Iulia Cociuba, care până nu-demult „mânca din vălăul” pe care, LA TERMINAREA interacțiunii cu acesta, îl desconsideră total !
      .
      Vedeți cum dvs ziariștii (mă văd nevoit să vă spun ce i-am spus și dlui Notaros) vă „jucați cu cuvintele” ?
      Spuneți că Iulia Cociuba a spus acele cuvinte „într-un moment festiv” , dar „omiteți” să spuneți că acel moment festiv era DE FINAL, dle Mărginean , de final ! Dar până atunci, domnișoara Cociuba S-A COMPLĂCUT SĂ-ȘI FACĂ STUDIILE în acea „albie de porci” …! Știți vorba aia: „după război, mulți viteji se-arată!”
      .
      Nu am auzit să fi fost la fel de „revoluționară” ÎN TIMPUL STUDIILOR sau să-și fi luat cariera/studiile PE CONT PROPRIU (ca David Popovici și apropiații săi care l-au sprijinit din greu).
      David Popovici ARE CURAJUL ÎN TIMPUL carierei sale sportive (spre diferență de domnișoara Cociuba), să spună elegant și civilizat (din noi, diferit de domnișoara…) niște adevăruri tăioase la adresa clasei politice și administrative, clasă care, în „micimea” membrilor săi, ÎI MAI POT FACE MULTE ȘICANĂRI în cariera sa sportivă .
      Domnișoara Cociuba, a spus acele „adevăruri” după ce „a șters putina” și S-A COMPLĂCUT ani de zile în ele.
      .
      Ori, a face și cea mai mică comparație (nu a pune semnul egal, cum faceți dvs, dle. Mărginean !), între atitudinea lui David Popovici și a Iuliei Cociuba, cu tot respectul, dar aduceți o imensă jignire lui David .
      După umila mea părere, aceste două persoane, vis-a-vis de munca, efortul și sacrificiile făcute PE CONT PROPRIU, DEMNITATEA și RESPECTUL în comportament, nici măcar nu pot fi alăturate, cu atât mai puțin comparate !
      .
      Regret, dar dacă în prima parte a analizei, părerile noastre coincid total, la acest aspect, al alăturării două persoane și situații radical diferite, nu mai suntem „pe aceeași lungime de undă”.
      Dar e democrație…, fiecare cu părerile lui. 😁

      +17 voturi
      +1
      -1
      • Da, offf…
        Poate nu am fost eu suficient de explicit, dar nu am comparat decât atitudinea celor doi față de rostirea unor adevăruri, chiar personale, nu absolute, adevăruri care deranjează. Atât. În rest, nu (cred că) i-am comparat.
        Apoi, nici David nu a spus adevărul care-l doare, și ne doare pe aproape toți, decât după ce a terminat competiția (asta nu scade cu nimic meritul său). Deci, după ce a devenit dublu medaliat olimpic, de la înălțimea acestui statut.
        Fata din Ineu a spus ce a spus după ce-a terminat liceul. Așa-i. S-a asigurat că profesorii n-o mai pot sancționa. Asta îi scade fin merite sau o pune într-o poziție urâtă? Nu cred. Nu toți avem stofă de eroi, nu toți suntem dispuși să ne sacrificăm viitorul doar pentru a fi, în ochii unora, „demni de laudă” (de obicei, pentru o zi sau două).
        Desigur, vă resoect opinia, dar n-o împărtășesc (în ce-o privește pe fata din Ineu, nu în ce privește calitatea scrisului care, dacă nu v-a plăcut, îmi va oferi prilejul să mă perfecționez cât pot).
        Vedeți dvs., apropo de eroi și de sacrificiu: fata n-a avut curaj în timpul studiilor, deci, în opinia unora este lașă. Dar alții nu sunt eroi nici când comentează…
        Oricum, ca de obicei, vă mulțumesc pentru comentariu

        --4 voturi
        +1
        -1
    4. Probabil că cei care o blamează pe domnișoara Cociuba sunt tocmai cei atinși de vorbele ei, cei care sunt cauza frustrarilor ei, în a caror opinie, invatamantul de stat este un privilegiu pe care nu se cade sa il blamezi chiar dacă pe fondul problemei, domnișoara în cauza are perfectă dreptate.

      Este încă o dovada că fata avea dreptate, că școala te învață să fii umil, tocmai pentru ca „eroii” care se fac responsabili de aceste cauze, știu foarte bine cum să facă presiune pe un biet copil. Ce le-ar mai fi plăcut lor s-o aibă acum pe mână, ce măsuri pecuniare ar mai fi luat ei…

      --5 voturi
      +1
      -1
    5. Bazinul delfinul a sucombat sub greutatea celor care plateau direct la instructori, antrenori si administratori. La fel se va intampla si cu bazinul de polo de la subcetate.
      În concret:
      numarati cate persoane au intrat la bazin scriptic si cate sunt efectiv in apa. Simplu. Diferenta o reprezinta pierdere pentru bazin si venituri nelegale pentru cei implicati.
      Daca vrei sa-ti trimiti copilul la bazin sa faca inot ai doua variante: platesti o taxa catre instructor (bani negri – nimeni nu-ti da niciun document fiscal) din care, iti spune el, o mare parte merge ca abonament. Varinata a doua, este la jumatate de pret (tot fara acte). Intrebarea este retorica: care este varianta cea mai convenabila pentru parinte?
      Pe de alta parte administratia este una foarte ingramadita. Abonamentel sunt pe luna (din 01 pana in 30/31). Daca esti in 15 nu mai sti ce sa faci fiindca nu-ti merita sa faci abonament cu pret intreg pentru 1/2 din luna.
      Programul pentru public este foarte inghesuit desi nu cred ca se pot justifica restul orelor ca activitate pentru sportul de performanta.

      +14 voturi
      +1
      -1
    6. Masuri pecuniare? Vorbiți ca sa vă aflați în treabă.
      Discursul ,,eroinei’ este unul fariseic și egocentric. ,,Regina” e precum deviza galeriei Rapidului ,,singuri împotriva tuturor” . Nu au vrut-o acolo, dar totuși iat-o, chiar daca doar la o diferență de 3 sutimi( oare cat ar fi trebuit să fie diferența pentru a-i satisface ego-ul?), școala a învățat-o să mintă, o minciună sfruntată, când elevul ajunge la școală minte de îngheață apele deja, asta se învață în familie, in anturaj. Citiți discursul și va veți convinge.
      Nu înseamnă că învățământul românesc e pe calea bună, chiar daca există Romania educata.
      Cat despre umilință, greșiți. A respecta un regulament, cu care atât părinții cât și elevii sunt de acord, nu înseamnă umilință. Înseamnă a respecta niste reguli, a te încadra într-un anumit program etc

      +10 voturi
      +1
      -1
      • Deși (mi-)am promis că nu vă mai răspund la comentarii atâta timp cât repetați aceeași placă (stricată), mă obligați să-mi încalc promisiunea.
        Faptul că dvs. aveți o problemă personală cu fata sau cu familia nu înseamnă că Special Arad este o platformă pentru a vă exhiba toate frustrările personale.
        Să trecem însă la răspuns:
        1. Despre ce „măsuri pecuniare” vorbiți? Puteți fi mai explicit, vă rog?
        2. Repetați, în toate comentariile ideea că „discursul este fariseic și egocentrist”. Am înțeles de prima dată, am spus că vă resoect părerea, chiar dacă n-o împărtășesc. De fspt, ce foriți repetând-o? Credeți că repetiția vă conferă mai multă credibilitate?
        3. Dacă bine am înțeles din alte comentarii, ați fost sau încă mai sunteți profesor. Prin urmare, vă întreb: cum adică „nu au vrut-o acolo”? Dvs. spuneți că, practic, fata asta chiar a avut de luptat cu profesorii care, înțeleg din ce spuneți, în multe caxurî decid după cum vor ei ierarhiile. Și doar uneori, când chiar nu pot, acceptă reakitatea.
        Dumnezeule mare! Și ce spuneați? Că discursul e fariseic și egocentrist?
        Spuneți, în aceste condiții, că școala n-a învățat-o să mintă?
        Ce să zic? Îi trebuie o mare doză de vinism omului să nu roșească în fața porcului.
        3. Despre ce regulament se poate vorbi în aceste condiții devoalate de dvs.? Cică „n-au vrut-o”…! Un regulament prin care se încurajează obediența elevului față de „șeful” lui care este profesorul?
        Un regulament care nu le permite elevilor să-și expună părerile – despre încurajarea unei asemenea atitudini nici nu poate fi vorba, prntru că asta l-ar încurca pe profesor…
        4. Dvs. chiar sunyeți sau ați fost profrsor? Dacă da, nu vă simțiți incomod când vă uitați în oglindă și vedeți un exponent al sistemului stalinist de educație?
        Nu vă chinuiți să răspundeți, ßtiu că nu îmțelegeți nimic din ce se întâmplă la noi și, mai ales în lume în ultimii 30-40 de ani…

        --5 voturi
        +1
        -1
    7. Nu mă chinui, relaxati-va. Măsurile pecuniare erau invocate de un alt comentator, lui îi răspundeam. Cat despre ,,nu au vrut-o”, asta spune ,,regina ” in discursul ei. ,Sunt vorbele eroinei dumneavoastră, pe care eu nu le cred, dar dumneavoastră da. Sper, adică. ,Știu că mulți nu m-ați vrut aici, dar iata-ma” . Suna a mania persecuției.
      Regulamentul este cunoscut și de către părinți și de către elevi, este acceptat și respectat de către cei mai mulți.
      Nu sunt profesor dar expresia ,,exponent al modelului stalinist” suna puțin ciudat venind din partea unui milițian. Chiar și fost.
      Dacă am scris un lucru de mai multe ori am făcut-o pentru că mi-am dat seama că nu pricepeți, după cum reiese și din ultimul comentariu al dumneavoastră. Va rog, la rândul meu, nu vă chinuiți să-mi răspundeți. Mai bine citiți cu atenție și încercați să pricepeți ce am scris. Să știți că atunci când nu pricepi ceva nu este neapărat vina celui care a scris.

      +8 voturi
      +1
      -1
      • Cu toată relaxarea posibilă vă atrag atenția asupra unei probleme care observ că vă scapă: nu i-am analizat discursul, nici nu l-am anchetat. Prin urmare, nu puteți, decât depășind limita bunului simț, să-mi imputați anumote apropieri față de ceea ce a conținut discursul. Am luat atitudine față de curajul fetei de a-și spune părerea, ceea ce vi se pare condamnabil, atât din partea mea, cât mai ales din partea fetei.
        Ați repetat o idee pentru că atât sunteți în stare. Necunoscându-mă, decât, poate, tangențial, nu aveți cum ști dacă am înțeles ceva sau nu. Iar presupunerile, în astfel de situații, v-ar putea juca feste.
        Posibil să nu fiți profrsor. Oricât de tarat ar fi de mentalitățile apuse, un profesor nu poate fi nici mojic, nici într-un dialog, nici atât de pornit împotriva ideii de libertate de expresie, mai ales când este vorba de un copil.
        Într-adevăr, când um cititor ca dumneata nu înțelege textul, nu este vina celui care l-a scris…

        --17 voturi
        +1
        -1
    8. Mă gândesc cum ar ar arăta începutul de an școlar cu David Popovici invitat . Ar transmite mult mai mult entuziasm. Ar fi o adevărată sărbătoare.

      ”Educația nu are ce îi trebuie”

      „Lumea ne tratează aşa cum vrem să fim trataţi: urăm adevărul, ni se ascunde; vrem să fim măguliţi, suntem măguliţi; ne place să fim înşelaţi, suntem înşelaţi.”
      Blaise Pascal

      Ce şanse mai are adevărul? în falsa alianță dintre politic şi învățământ plin de ţepe pentru copii (și la părinții lor).
      Mâna de dascăl întins care nu invită politician la deschidere de an școlar nu primește pomană! „silvuple „musiu” (monsieur) „plebicol” (politic)
      De ce nu protestează cadrele didactice la deschidere de an școlar?
      Nu ne putem aștepta la performanță de la inși care nu au nimic în comun cu ea.

      corupţia însemnând comportamentul unui dascăl care, în schimbul banilor sau al altor foloase necuvenite, îşi tranzacționează atributele funcţiei pe care o deține.

      ceva despre demnitatea unor, repet UNOR cadre didactice ………fiindcă DEMNITATEA la unii dascăli este dotat cu buton – pornit/oprit (on/off)

      Iulia Cociuba – păcat să îi căutăm defecte sau sa ne gândim să îl criticăm chiar dacă face vreo greșeală!

      --6 voturi
      +1
      -1
    9. Ați și șters din ele. Dar ,am mai zis, oricâte comentarii ștergeți, nu puteți schimba realitatea .
      Nu mi-aș fi imaginat că un ziarist își dă cu părerea despre ceva fara să fi citit(,,anchetat” o fi o reminiscență), in cazul acesta un text, să-i zicem discurs. . Jurnalism după ureche?

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Deja mă plictisești. Nici măcar nu ești capabil să înțelegi ce ți se răspunde, dar comentezi și să emiți judecăți de valoare.
        Mai citește ce ți-am răspuns și până la urmă chiar și dumneata vei înțelege. Dacă doar atât ești capabil să înțelegi, că nu am citit, înseamnă că ești chiar pierdut.
        Iar de la „înălțimea” acestei situații, voroborată cu „mărețul” act de curaj de a te ascunde în spatele unui pseufonim, iți este ușor să blablești și să jignești pe toată lumea.
        Dar, măi, curajosule și integrule, de ce nu răspunzi și celor care, probabil te cunosc și îți contrazic „grandioasele” idei?
        Oricum, avea dreptate Iorga… Uite cum m-am trezit cu dumneata întreg în discuție.

        --2 voturi
        +1
        -1
    10. Cum e cu placa stricată? Acum nu mai e valabil? De ce repetați?Am priceput citatul, căutați repede altul. Sau mai bine faceți un efort și chiar citiți discursul ,,reginei”. Și după , puteți să-l și anchetați( expresia va aparține).

      --1 voturi
      +1
      -1
    11. Într-un comentariu anterior scrieți: ,,nu i-am analizat discursul”. Foarte rău că va dați cu părerea, formator de opinie, fara să știți despre ce e vorba.
      Apropo, sper că ați văzut cu ce medii s-a intrat la liceu la Moise Nicoară, semn clar al ,,picajului” pe care îl prezentați, evident după o analiză temeinică și îndelungată .
      Cat despre mojicia mea, mai cititi-va comentariile și vedeți cine e ,,mujicul”.

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Deși mi-am propus să nu vă mai răspund, o fac totuși, cu speranța că măcar acum veți înțelege.
        După ce am dialogat o vreme, chiar la articolul în care am comentat atitudinea Iuliei (dialog pe care l-am întrerupt după ce m-am convins că nu sunteți dispus să acceptați un alt punct de vedere decât pe al dvs.), ați continuat să comentați despre articolul meu și să vă vărsați ura împotriva fetei în comentarii la alte articole. E drept, uneori doar aluziv, dar ca atitudine generală e tot una.
        Între timp, am primit mesaje de la cititori care, probabil, vă cunosc, dar nu am reacționat. Mai mult, ați fost contrazis chiar aici, dar nu ați răspuns – ciudat pentru cineva care este atât de îndârjit, dar de înțeles pentru cineva ca dvs.
        Deranjant este că ați încercat să mutați și alte subiecte spre ideea dvs., care efectiv pare că vă obsedează.
        Chiar în dialogul nostru – recunosc, am greșit că l-am re-inițiat – ați încercat să duceți totul spre alte zone, care ies din cadrul articolului meu.
        Dacă nu ați înțeles, eu am scris despre atitudinea unui adolescent, despre curajul de a spune lucrurilor pe nume, așa cum le-a văzut și simțit.
        Că pentru dvs. sau pentru alții acest curaj, această atitudine sunt blamabile, este altceva. Fiecare are dreptul la propria părere și nu o dată am spus că respect părerile altora, chiar dacă nu sunt de acord cu ele. De aici însă, până la ceea ce ați făcut dvs. este o cale prea lungă. Mai ales că dvs. criticați o atitudine și jigniți o adolescentă din spatele unui pseudonim – remarcabilă atitudine!
        Nu știu dacă aveți capacitatea de a înțelege diferența dintre analiza conținutului unui discurs și analiza atitudinii, a curajului celui care îl rostește. Eu sper că aveți (se spune că, totuși, ați fost profesor, chiar dacă negați). Prin urmare, spre deosebire de alții, nu am făcut o analiză a textului Iuliei și nici o anchetă privitoare la autor, din care să reiasă dacă este sau nu o persoană ipocrită, cum tot spuneți că ar fi, nici dacă l-a scris ea sau altcineva și așa mai departe. Apropo de „anchetă”, să știți că, spre deosebire de dvs. (care vă jenați de trecutul dvs. și nu aveți bărbăția de a vă declina identitatea) eu nu am astfel de angoase. Nu am niciun motiv să mă jenez de trecutul meu așa că susținerea dvs. că aș fi fost „milițiam” mă lasă rece, câtă vreme vine de la cineva care se ascunde în spatele unei identități false, de unde împroașcă, cu mult „curaj”, invective și rostește verdicte.
        Chiar așa, nu v-a fost jenă să atacați și să jigniți un copil din spatele unei identități false? Spune, domnule, cine ești și ce-ai făcut în viață, că să înțelegem cât de îndreptățit ești să o terfelești pe Iulia!
        Revin și subliniez că pentru a comenta o anumită atitidine nu este nevoie de analiza veridicității textului – de exemplu, în cazul lui David Popovici, nu a interesat pe nimeni dacă ideea criticii clasei politice a fost a lui sau a părinților și nimeni nu a fost preocupat de faptul că el ar putea fi ipocrit, de vreme ce el a avut condiții bune de pregătire. Chiar, nu încercați să luați atitudine împotriva lui D. P.? A, cu el e mai greu, cu o biată adolescentă din Ineu este mai ușor… Vă înțeleg „curajul”.
        Și incă ceva: nu m-a interesat și nu am comentat performanțele școlare ale Iuliei, așa cum văd că vă interesează obsesiv pe dvs. Nu am anchetat/investigat (dacă nu știați, ancheta/investigația este un gen jurnalistic) cazul Iuliei sau a profesorilor din Ineu.
        Poate, orbit de această obsesie, nu înțelegeți, dar dacă șefa de promoție de la un liceu nu are rezultate bune la bacalaureat, înseamnă că nivelul de pregătire oferit de acel liceu este discutabil. Și s-ar putea să legitimeze un discurs critic. Oricum însă, nu are legătură cu curajul absolventei.
        Sper, pentru echilibrul dvs. interior, să fi înțeles ceva din lungul meu răspuns. Dacă însă veți continua să mă acuzați că fac jurnalsm „după urche” voi înțelege conotația și dimensiunea patologică a cazului…
        Vă doresc sănătate și liniște interioară

        +2 voturi
        +1
        -1
    12. Comentariile pro și contra (mai ales dacă sunt susținute și de argumente), sunt caracteristicile unei dezbateri (discuții pe o anumită temă…) într-0 lume (încă) democratică. Păcat că, uneori, în aceste discuții, ne pierdem răbdarea și respectul față de cel cu care dialogăm.. Un cuvânt de laudă pentru responsabilul (responsabilii) care au la îndemână posibilitatea să șteargă (sau să transforme peste noapte) plusurile și minusurile!!! Nu au făcut-o!!! Din punctul meu de vedere, aceasta este o trăsătură de caracter foarte pozitivă, pentru care îi felicit!!!

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Aveți dreptate: mai ales dacă sunt susținute și de argumente.
        Aveți dreptate și când susțineți ideea de dezbatere. Orice schimb de idei, de păreri este benefic, orice dialog, chiar contradictoriu, este un câștig pentru toată lumea.
        Există, totuși, anumite limotări care țin de bunul.simț public…
        Vă mulțumesc pentru comentariu

        +2 voturi
        +1
        -1
    13. Nu știu de unde ați desprins concluzia că o urăsc pe eleva de la Ineu. Am și scris că îi apreciez inteligenta cum de asemenea e lăudabil faptul că e șefa de promoție.
      Atâta tot că mi se pare că discursul este total nepotrivit, plin de generalități și neadevăruri și scoate in evidenta ceea ce am asemuit cu mania persecuției. ,,Nu m-ați vrut aici și totuși iata-ma”.
      Așa că nu cred că e vorba de niciun act de curaj.
      Dar de aici și până a-mi pune in carca ura pentru această elevă e prea mult . Ba ați scris că am eu ceva personal cu ea sau familia ei. Nu ii cunosc , iar daca dumneavoastră procedați așa, poate, nu toți procedează la fel.
      Și nu va mai plângeți pentru că dumneavoastră ați început cu jignirile. M-ați făcut stalinist, prost și multe altele.
      Sper sa vă găsiți liniștea sufletească!

      0 voturi
      +1
      -1
      • Vedeți?, iar emiteți postulate. Din tot ce ați scris despre Iulia, reiese că o urâți. Acum spuneți că nu. Și, evident, ar trebui să vă credem.
        De ce nu vă declinați identitatea? Ar fi un act de curaj care v-ar putea susține afirmațiile. Sau nu.
        Deci, de ce nu spuneți cine sunteți? De ce nici măcar nu explicați de ce nu aveți curaj să acuzați și jigniți sub identitate asumată?
        Ai curaj, domnule, și asumă-ți identitatea! E greu, așa-i? Sigur că te simți mai bărbat stând în întuneric, de unde să acuzi și să jignești.
        Ei, vezi de ce este de apreciat Iulia? A avut curaj, a fost de 100 de ori mai „bărbat” decât dumneata.
        Așadar, de ce nu ne spui cine ești cu adevărat?

        +2 voturi
        +1
        -1
      • Domnu’ moralist și profesor de curaj, ne spui cine ești? Sau măcar răspunde la întrebare: de ce nu ai curaj să spui cine ești?
        Fii bărbat, domnule, și asumă-ți identitatea dacă tot dai lecții de vonduită și jignești adolescenți

        +4 voturi
        +1
        -1
    14. La faza națională a olimpiadelor școlare, elevii care au reprezentat nu doar Colegiul X ci județul Arad, au obținut:
      • 3 PREMII I (la limba franceză, la limba germană, chimie)
      • 5 PREMII II (la limba și literatura română, geografie, istorie, chimie)
      • 8 PREMII III (la limba germană, istorie, geografie, chimie)
      • 24 mențiuni, premii speciale (la matematică, fizică, chimie, limba engleză, limba română, limba latină, limba germană, geografie, istorie, informatică, tehnologia informației).

      Asta in 2022-2023.
      Oare știți despre ce școală e vorba? Da, exact. Cea pe care ați atacat-o intr-un articol. Poate ne dați și statistică din 2023-2024. Urâți școala?

      --4 voturi
      +1
      -1
      • Aveți lapsusuri. Mai citiți și restul comentariilor dvs, partea cu fariseii și după aceea să mă acuzați că visez.
        Dar, de ce nu aveți curaj să răspundeți la întrebare?
        Deci, de ce-ți asumi, domnule, identitatea?
        Fii, domnule, bărbat și spune cine ești! Fii curajos și asumat!

        +6 voturi
        +1
        -1
    15. Și de când până când a spune despre un discurs că e fariseic e jignire? Dacă spun despre dumneavoastră că v-as bănui de ipocrizie, as greși mult? Prin 2006, parca erați purtător de cuvânt al Primăriei? Cine era primar? Știți mai bine decât mine. Cum va raportați astăzi la acel personaj?
      Dacă vă critic un articol, spunand că e prost scris, nedocumentate înseamnă că v-am jignit? Dacă da, atunci o sa spun că tot ce scrieți e de Premiul Pulitzer !
      Și cu asta chiar am pus punct discuției, prea sunteți ca o placa stricată!
      Dumnezeu sa vă dea sanatate!

      --6 voturi
      +1
      -1
      • Tot atitudine de pekinez, „curajos” când poate ataca din spate.
        Nu ești capabil să ataci decât ca un laș, din umbră.
        Dascăl cu frustrări care atacă, din întuneric, o adolescentă, doar pentru că îi urăște familia.
        PS Mai documentează-te. N-am fost până în 2006.:)

        +5 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.