sâmbãtã, 11 mai, 2024

Special Arad Logo

    Dacă își uita medicul bisturiul în tine, era malpraxis. Așa și ăștia…

    de Raluca Medeleanu | 4 februarie 2020, 12:47 PM | Strada

    0

    În valoare totală de 50 milioane de euro, proiectul de Regenerare urbană a spațiilor dintre blocuri poate fi descris în două moduri: pe foaie, arată a un proiect ambițios, extrem de necesar, care ridică nivelul calitativ al aspectului urban, iar în realitate… așa cum ne-am obișnuit deja cu multe alte proiecte, o treabă de mântuială, făcută cu materiale de proastă calitate și fușerită de către muncitori cu o pregătire îndoielnică. Rezultatul final poate fi observat cu ușurință de oricine depune o minimă osteneală în încercarea de a privi obiectiv: e o treabă care să-ți închidă rapid gura cu „măcar s-a făcut ceva”, „era mai bine decât înainte”, „las’ că-i bine și așa”.

    Nu suntem siguri dacă aleșii locali sunt nepăsători sau chiar nu pricep că se poate și mai bine. Putem crede ambele variante. Diletantismul poate produce ușor astfel de rezultate. Nu ne-ar surprinde defel ca în mintea celor care au făcut o vizită pe șantier să apară gândul că un asfalt turnat la repezeală reprezintă o reală îmbunătățire față de un noroi denivelat, însă noi nu putem să nu ne crucim când privim mai cu atenție cum „borduriada” asta a venit ca un tăvălug peste orice înseamnă spațiu verde. Ba mai mult, e chiar un afront adus mediului înconjurător! Și pe lângă faptul că au redus considerabil suprafața cu iarbă din curțile blocurilor și din perimetrul dintre trotuare și carosabil, au avut și nesimțirea de a lăsa toată materia primă aruncată peste puținul care a rămas.

    Privind imaginile de mai jos, chiar nu putem înțelege cum autorităție locale pot considera așa ceva drept o îmbunătățire considerabilă a aspectului urban…
    Verba volant, facta manent.

    Notă. Rămășițele respective au fost „uitate” de mai bine de un an în spațiile respective. Sunt imagini surprinse pe străzile centrale ale orașului, în zona Traian Moșoiu, Alecu Russo, însă astfel de imagini pot fi găsite în toate zonele pe unde au „regenerat” urbea. Menționăm că în urmă cu un an, când am adus acest subiect în atenția primarului de atunci, Gheorghe Falcă, ne asigura că toate acestea ar fi urmat să fie curățate „în cadrul programului Curățenia de Primăvară”, care pe atunci urma să înceapă peste 3 săptămâni. Dar… acum că ne gândim mai bine, nu a specificat în care an. 
    Notă 2. Ne-a fost greu să găsim un titlu care să reflecte cât mai bine situația, astfel că am făcut un „brainstorming” în redacție, iar titlul câștigător aparține colegului Mihai Todoca.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.