Întâlnirea cu Ministrul Mediului la Arad a lăsat damf electoral în Sala Ferdinand

  de Raluca Medeleanu | 25 noiembrie 2020, 2:07 PM | Politikos | Recomandările editorilor

  4

  E campanie electorală, iar vizita unui ministru într-o astfel de perioadă la noi în oraș nu poate însemna decât un lucru: cuvinte de laudă și felicitări. Pe foaie, Aradul se prezintă excepțional la capitolul protecția mediului, iar la vizita Ministrului Mediului, Mircea Fechet, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, au fost scoase la înaintare proiecte pe care arădenii le știu deja pe de rost, dar în realitate nu se văd: Aradul reciclează, ba chiar și compostează, are calitatea aerului de nota zece, are multe spații verzi produse de Regenerarea Urbană, are multe vehicule electrice, iar „autoritățile locale de aici înțeleg pe deplin importanța mediului pentru sănătatea populației”.

  La întâlnirea cu ministrul Fechet au fost prezente multe persoane care sunt responsabile pe acest domeniu, dintre care îi amintim pe Pavel Țica de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Criș, Sorin Cioară de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad, Mircea Pașcalău – director al Direcției Silvice Arad, Dana Dănoiu – directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad, Simona Stan – director ADI SIGD Arad, Gabriela Chiricheu – directorul Programelor de Dezvoltare a Consiliului Județean Arad, Mihai Drăgan – directorul de comunicare al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Călin Bibarț – primarul municipiului Arad, Gheorghe Stoian – prefectul Aradului, Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean Arad, Andrei Cazacu – secretar de stat, Glad Varga – deputat, Ioan Cristina – senator, Răzvan Cadar – consilier județean, Viorica Graur – comisar șef al Gărzii de Mediu Arad, Iulia Măcinic de la Garda Forestieră Județeană Arad și Monica Jitariu de la Agenția Națională pentru Arii Protejate Arad.

  Dintre toate persoanele prezente în sală, pe lângă ministrul mediului au luat cuvântul doar președintele Consiliului Județean (CJ) Arad și primarul municipiului Arad, ambii trecând în revistă proiectele cu care ne mândrim că protejăm mediul înconjurător…

  …iar ministrul a spus că e bine.

  Iustin Cionca a vorbit despre proiectele din fonduri europene pentru mediu pe județ, mai exact despre cel de apă-canal și cel de colectare selectivă a gunoaielor, recunoscând că cel din urmă nu e implementat chiar la perfecție, dar fiind de părere că se face tot ce se poate. Pe această cale, Cionca a ținut să aducă aminte despre sancțiunile și amenzile aplicate de fostul ministru, considerând măsura nedreaptă, întrucât a indicat ca sursă a problemelor cu gunoiul din județ tocmai Ministerul Mediului. Acum însă, a spus Cionca, se bucură că atitudinea actualului ministru e diferită.

  „Sperăm să avem un oraș mai frumos, mai curat și, în primul rând, mai verde”, a afirmat primarul Călin Bibarț, luând cuvântul după președintele CJ Arad.

  Primarul Bibarț i-a vorbit ministrului despre proiectul de reabilitare termică a blocurilor din municipiu, pentru sporirea eficienței energetice, apoi i-a spus despre Regenerarea Urbană, proiect din care – a spus Bibarț – s-au obținut 65.000 mp de spatii verzi suplimentare, pe lângă spațiile de parcare și asfalt. Primarul a adus în discuție, ca proiect „realizat în ultimii ani” chiar și amenajarea parcului de la Pădurice, care a fost inaugurat în urmă cu șapte ani (!), apoi a menționat despre 5 parcuri noi din oraș, despre proiectul de amenajare a gazonului și instalațiile de irigat din municipiu, proiectul unui viitor parc în Micălaca – zona 300, proiectul unei zone de agrement în zona Ceala / str. Mărului, reabilitarea rețelei de transport al agentului termic CET, proiect despre care a specificat că e în plină desfășurare.

  Nici mult discutata stație de sortare nu a fost trecută cu vederea, Bibarț declarând că în momentul în care municipalitatea a preluat-o de la vechiul operator era foarte veche, astfel că în prima jumătate a anului 2020, Primăria a finanțat lucrarea de modernizare, iar luna aceasta proiectul a ajuns la final. Apoi a amintit de mult mediatizatul proiect european pentru transport în comun, prin care urmează să se achiziționeze autobuze electrice și tramvaie noi Imperio, care au consum de energie redus. Despre liniile de tramvai a spus că unele sunt deja reabilitate, iar altele sunt în curs de reabilitare. În același proiect, ar urma, de asemenea, să se introducă un nou sistem de taxare prin e-ticketing si să se reabiliteze tramvaiele vechi.

  Bibarț a mai specificat că există în plan să se introducă pe raza orașului și stații de mașini electrice, pentru că – potrivit primarului – Aradul are deja un număr considerabil de mașini electrice.

  Ministrul Mediului s-a arătat extrem de impresionat față de proiectele prezentate de cei doi edili și a ținut să sublinieze că Aradul este printre orașele din țară care merită dat ca exemplu pentru preocuparea autorităților de a proteja mediul.

  „Aș dori să spun că, aflându-mă la Arad, observ că aveți foarte multe proiecte în derulare care sunt referitoare la mediu, lucru care nu poate decât să mă bucure nespus. Am avut deja o întâlnire cu colegii mei din Minister, Garda de Mediu, Garda Forestieră ș.a. și aș spune că Aradul, atât județul cât și municipiul, poate fi considerat un exemplu de bună practică pentru România”, a declarat Mircea Ferchet.

  De asemenea, ministrul a observat că față de alte orașe din țară, Aradul colectează separat deșeurile biodegradabile de cele menajere (dar nimeni n-a mai precizat în ce procent) și că 18 primării din județ au proiecte pentru iluminatul public pe LED, despre care ministrul a spus că e un proiect la care ține mult datorită economisirii consumului și scăderii emisiei de dioxid de carbon în atmosferă.

  „M-am bucurat că printre proiectele din Arad se află și un proiect al Ministerului Mediului, e vorba de acele 5 stații de încărcare electrică, pentru că degeaba oferim cea mai mare ecobonificație la achiziția mașinilor electrice, dacă nu beneficiezi și de stații de încărcare, așa că sper că la viitoarea mea vizită la Arad, aceste stații să fie deja implementate. Mă bucur să văd si că există taxiuri electrice, mai ales că aflu că nu e doar un singur taxi, ci o flotă întreagă care contribuie la un aer mai curat. Aradul nu e un oraș cu probleme la calitatea aerului. Față de alte județe, la Arad sunt foarte puține probleme, autoritățile locale de aici înțeleg pe deplin importanța mediului pentru sănătatea populației”, a mai spus ministrul Ferchet.

  După întâlnirea cu autoritățile locale din Sala Ferdinand, ministrul s-a deplasat la stația de sortare aflată în concesiunea Recons și la fabrica de vagoane Astra. Anunțând vizita la Astra, ministrul a amintit că va face un nou apel de 480 milioane de lei pentru orașele care vor să își achiziționeze mijloace de transport electrificate și că speră ca acei bani să ajungă la producătorii din România.

   

  Citește și: Aradul sortează gunoiul la doar 5% din capacitatea totală a stației 

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. O adunătură de INCOMPETENȚI și JIGODII, … iar MINCIUNILE să și le bage-n cur, „domnii” politicieni gălbejiți!!!
   .
   Când o să aibă curaj această GLOATĂ DE INCOMPETEȚI să convoace o DEZBATERE PUBLICĂ despre situația de MEDIU CATASTROFALĂ A ARADULUI, atunci, de-abia atunci poate o să merite să fie băgați în seama. Dar nici nu poate fi vorba de așa ceva fiindcă ar fi o SINUCIDERE POLITICĂ CU PUBLIC.
   .
   „Damf electoral” spui!? Tu ești o drăguță Raluca M.!!! DUHOARE este cuvântul care l-ași găsi mai potrivit! A venit JIGODIA MINISTRU, de la centru, pe post de „MÂRȚOAGĂ DE CAMPANIE”, pe banii statului și în orele de serviciu, când ar trebui de fapt să lucreze pentru noi toți, să participe la o CAMPANIE DE PUBLICITATE pentru propriul partid în campanie electorală. Și cu ce se laudă ei în 2020?! Cu parcuri care există de când lumea și o instalație de irigare a gazoanelor de pe centru, cu o Colectare Selectivă a Deșeurilor care există doar pe hârtie, cu TRANSPORTUL ÎN COMUN???? ca vai de el, cu recondiționarea a „câțiva metrii” de tubulatură pentru transportul agentului termic DE LA CENTRALE PE GAZ METAN!!!??? (adică combustibili fosili) cu PROIECTE CĂPUȘATE VIITOARE fără cap și coadă, alandala … și mai ales despre „LINIILE DE TRAMVAI REABILITATE!!!” pe care tramvaiele merg la pas că altfel sar de pe linie, … O GRĂMADĂ DE PROIECTE JUMULITE DE BANI cu EFECTE DIRECTE în PROTEJAREA MEDIUL = CU ZEROOO!
   .
   TOATE EXEMPLELE DATE SUNT DOAR MINCIUNI ȘI O PICĂTURĂ ÎN OCEAN!!! TUPEU ȘI AROGANȚĂ MAXIMĂ să te lauzi cu NEREUȘITELE!!! Cui vă adresați JIGODII INCAPABILE!!! Probabil gloatei de proști spălați pe creiere de prin casele de întruniri și submediocrilor care habar nu au despre subiectul protejarea mediului! TOATĂ ACEASTĂ ÎNȘIRUIRE de NEREALIZĂRI și de „BUNE PRACTICI” sunt NIȘTE MIZERII!!! Dacă le compari cu orașe care au TOATE ASTEA PE BUNE, de dincolo, nici nu pot fi luate în discuție. Nu pot fi comparate fiindcă reprezintă ZERO, cum să le poți compara. Sunt PSD-ist sub acoperire?! Nu sunt drăgălașilor!!! Sunt un COMPETENT pe documente și cu experință practică, din cei pe care VOI ÎI URÂȚI, fiindcă pot demonstra practic cu argumente din realitate, NU NIȘTE FANTEZII MINCINOASE!!! DECLAȚII SFORĂITOARE ȘI MINCIUNI!!! HUOOOOOOOOOOOOO!!!

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Sa recapitulăm :
   1) Parcul Padurice – un parc existent in care s-au dat 2 autorizatii de constructie – Biserica Penticostala si sediul Joyson , a fost umplut cu bănci, stâlpișori și pergole “produse” la Pecica pe milioane de Euro. Cionca + Iotcu + Falca = Love
   2) Regenerarea urbană = asfaltarea dintre blocuri – zeci de milioane de euro luate credit pentru a turna asfalt si a face locuri de parcare in cartiere. Parcari din structura metalica care se pot face in 2 luni nu sunt gata nici dupa 2 ani. Este spatiu verde numai daca se vopseste asfaltul. Tun marca Falcă.
   3) Proiectul grandios Marului. Terenuri de sport sintetice, terenuri pentru chinologie povesti de adormit copii. Trebuia derulat incepind de anul trecut si finalizat în 2021. Nu s-a facut nimic. Scos de la naftalina ca si marele proiect cu Cetatea.Se vor pierde banii. Oricum este un proiect facut de specialistii primariei care ne-au bucurat cu atitea catastrofe urbanistice in ultimii 20 ani.
   4) Gazon + instalatii de irigat. Tunul rezolvat de Universul Verde. Pui rulouri de gazon ieftin de 5 euro/mp. pe unde apuci si dupa aceea il uzi de 10 EUROmp./luna cu apa gratis. Afacere clasica ca si cea cu panselutele puse in noiembrie.
   Ma mir ca nu s-au laudat cu peticul verde din fata de la Astoria pe care l-au numit parc, ca este facut din fonduri private.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.