Cum stăm cu şpaga în spitale la început de an 2025? În ianuarie, Aradul – sub media națională





Ne-am întors la șpaga dată în spitale pentru a vedea cum a început anul în sistemul sanitar din România și câte atenţii se mai dau cadrelor medicale în 2025.
Am revenit tot la statisticile specialiştilor de la Graphs.ro făcute pe baza datelor publice, colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătăţii (un chestionar trimis pacienţilor după externare) și afişate pe data.gov.ro.
Potrivit acestor date, media națională în luna ianuarie în ceea ce priveşte şpaga dată în spitale este de 4.47%. Aradul se situează sub media naţională, cu 4.24%, în faţa Bihorului (5.08%), a județului Hunedoara (5.22%) şi a judeţului Caraș-Severin (6.06%), dar după judeţul Timiș (4.08%).
(Prima parte a tabelului pe judeţe, întocmit de Graphs.ro)
15 pacienţi au confirmat că au dat şpagă, în ianuarie, în spitalele din Arad
În 37.780 de chestionare completate, pacienţii au răspuns la întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”. 33.227 dintre pacienţii externaţi au răspuns cu „NU” la această întrebare, în timp ce doar 1.553 dintre spitalizaţi au bifat căsuţa „DA” când au fost întrebaţi dacă au dat şpagă în spitale şi dacă doresc să sesizeze acest lucru.
354 de persoane internate în spitalele din Arad în luna ianuarie au completat chestionarul Ministerului Sănătăţii. La întrebarea privind banii sau alte tipuri de recompense solicitate de către personalul medical, 339 de spitalizaţi au susţinut că nu au fost puşi să dea şpagă. Doar 15 pacienţi au răspuns „DA” la întrebarea din chestionar. 11 dintre aceştia au fost internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Spitalul din Ineu, pe primul loc la procentul şpăgii
În fapt, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad vin şi cele mai multe chestionare completate de pacienţi (233), aceasta fiind şi cea mai mare unitate medicală din judeţ. Media calculată pentru acest spital când vine vorba de şpagă, de către experţii Graphs.ro, pentru luna ianuarie, a fost de 4.72%, mai mare decât media naţională şi decât cea stabilită al nivelul judeţului.
Ineul ocupă, cu cele trei răspunsuri „DA”, locul doi la nivel de judeţ în topul şpăgii în spitale, ca număr de pacienţi care au susținut în chestionar că li s-au cerut atenții, bani sau alte recompense de către medici sau asistente. 63 de persoane internate aici în luna ianuarie au completat chestionarul ministerului. În valori procentuale, însă, Ineul depășește Spitalul Județean Arad, având cel mai mare procent calculat când vine vorba de șpaga dată în spitale, la nivel de județ: 4.84%.
O singură altă unitate spitalicească din județ se alătură celor două de mai sus în clasamentul șpăgii, Centrul Oncologic Oncohelp, unde un pacient din cei 23 internați aici, în luna ianuarie, a bifat „DA” la întrebarea privind banii sau alte atenții cerute de personalul medical. Procentul calculat aici, 4.35%, plasează centrul oncologic pe locul doi în clasament șpăgii, după Ineu și înaintea Spitalului Judeţean.
Din cei 15 pacienţi de la unitatea medicală Laser care au completat chestionarul, în prima lună a anului 2025, niciunul nu a bifat căsuţa „DA” la întrebarea privind șpaga, situația fiind identică în cazul celor 2 pacienți care au completat chestionarul după externarea de la Spitalul de psihiatrie Căpâlpaș și în cazul celor 6 externați de la Spitalul de recuperare neuropsihomotorie de la Dezna. Niciun pacient din cei 6 internați la Spitalul Orăşenesc Sebiș și niciunul dintre cei 7 pacienți externați din Spitalul Orășenesc Lipova nu au ales varianta „DA” la întrebarea dacă li s-au cerut bani sau alte atenții de către cadrele medicale.
(Grafic cu evoluția șpăgii date în spitale, întocmit de Graphs.ro)
În partea bună a clasamentului naţional
În mod obișnuit, Aradul se situează aproape de media pe țară în privința șpăgii în spitale, în unele luni fiind peste media pe țară, în altele sub această medie. Au existat și luni în care Aradul a ocupat locul doi sau trei în rândul judeţelor în care s-a cerut, potrivit pacienților care au completat chestionarul ministerului, cel mai puțin șpagă. În niciuna dintre lunile studiate de noi, Aradul nu a ajuns în topul județelor în care s-a cerut de cele mai multe ori șpagă.
Harghita (cu 9.43%), Olt (9.13%) şi Mehedinți (7.29%) ocupă, în luna ianuarie 2025, primele trei locuri în topul județelor cu cei mai mulţi pacienți care au răspuns că li s-a cerut șpagă. La polul opus, se situează în aceeași lună Clujul (2.77%), Maramureșul (3.28%) şi Ilfovul (3.61%). Aradul se situează undeva în prima parte a clasamentului bun, în luna ianuarie.
Despre şpagă în chestionarul Ministerului Sănătăţii
Mecanismul de feedback al pacientului a fost implementat în anul 2016. Pacienții externați primesc pe telefon sau pe e-mail invitația de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală în care au fost tratați. Chestionarul nu e trimis de spitalul unde au fost tratați, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale, printr-o platformă securizată, respondentului garantându-i-se anonimatul.
Anul trecut, în martie, ministerul a schimbat chestionarul. În pofida intenţiei vădite de a îndrepta lucrurile, dacă nu altfel măcar din pix, noul chestionar gândit de Ministerul Sănătăţii a făcut ca procentul șpăgii să crească peste tot. Cu toate că întrebările au fost modificate astfel încât referirea să nu fie direct la șpagă, ci la faptul dacă pacientul ar fi dispus să raporteze oficial acest lucru. Pe mai departe, chestionarul ministerului este anonimizat, unul dintre principiile de bază al Mecanismului Ministerului Sănătăţii fiind chiar feedback-ul transmis de pacient sub anonimat.
Din martie 2024, cei care aleg „DA” la întrebarea cu numărul 8 din chestionar, cea privind şpaga dată în spitale şi dorinţa pacientului de a sesiza mita, primesc următorul mesaj: „Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere** către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de e-mail: [email protected]”.
Chestionarul ministerului continuă să-i sperie pe pacienţii externaţi din spitale în pofida faptului că acesta este anonimizat. Rapoartele întocmite în treut în baza Mecanismului de feedback al pacientului, publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, arată faptul că rata de răspuns rar depășește 13 %.
Citeşte şi:
Comentariile portalului
Nu am negat acceleraționismul și nici nu.mi-am propus să "lupt" cu el. Pur și simplu, deocamdată nu m-a convins. Da, bine ziceți, să mai așteptăm
Da, este o întrebare cu sens. Dar în toate direcțiile. Una este istoria și cu totul alta modul în care propaganda și ideologia se folosesc ulterior de ea. Și (...)
D-le Marginean. Ar trebui sa asteptam macar un an sa vedem cum e cu accelerationismul asta care de fapt este tendinta specifica globalistilor schwabisti de la WEF si nici Musk (...)