Aradul de sâmbătă noaptea: o glumă bună, povești bătrânești și beznă la plecare. Noroc cu nunțile…

  de Lucian Dănilă | 20 august 2018, 5:05 PM | Știri Arad | Strada

  8

  Am scris de mai multe ori despre viața de noapte a Aradului, o viață de noapte pe cale de dispariție care ne duce în situația în a le povesti basme, povești bătrânești, nemuritoare, tinerilor până în 20 de ani, cei care nu au prins perioada discotecilor cu bec rotativ multicolor și nici cluburile de pe ștrand.

  Am scris de mai multe ori și că Aradul tinde tot mai mult să devină un sat cu blocuri, iar dacă vrem să ieșim la oraș trebuie să strabatem 50 de kilometri până în orașul de la sud unde predomină culoarea violet. Astăzi nu fac referire la Aradul dintr-o zi de marți, nici chiar de joi, ci scriu despre Aradul dintr-o seară de sâmbătă, o sâmbătă în care dacă ești trecut de 30 de ani te lovește în moalele capului nostalgia anilor ’90-2000. Am ajuns să trăim din amintiri, iar într-o sâmbătă noaptea să nu ai altceva de făcut decât să te pui cu fundul pe scaun la o terasă și să povestești de cum a fost cândva. Asta în condițiile în care la terasa nu te mai servește nimeni pentru că a trecut demult ora închiderii. Iar dacă cel căruia îi povestești are sub 20 de ani îți râde în față și te crede urmașul lui Petre Ispirescu cu ale lui povești nemuritoare.

  Aradul a devenit un oraș în care dacă sunt mai mult de 4-5 nunți într-un weekend nu mai iese nimeni în club pentru că toți sunt la… nuntă. Unde mai punem că în această sâmbătă la Micălaca a cântat Bere Gratis și tot cartierul s-a îmbulzit la un mic, o bere, un balon cu heliu sau o vată pe băț? Mai mult decât atât, pe malul Mureșului, între Perla și Belvedere, este Picnic Festival. Prea mult pentru un Arad atât de mic. Un festival, un concert, cinci nunți și distracția-i gata. Gata cu totul…

  În centrul orașului avem un singur club cu tradiție. Am mai scris și asta. Este Wings-ul, locul în care se adună în ultimii ani cam toată fauna de noapte, indiferent de preferințele muzicale, iar acesta este rezultatul lipsei de concurență. Ești old-school, te duci la Wings, că de 15 ani încoace numai acest club a funcționat permanent, ești pasionat de muzică electronică, de DJ, tot la Wings mergi, pentru că te rezolvă DJ Sebuh. Iar dacă ești manelist, ori stai acasă, ori mergi tot la Wings și înghiți în sec, fără dedicații, pentru că altundeva nu ai unde…

  În sâmbăta asta, însă, nici Wings-ul nu mai a fost ce era. Parcă era o zi de naștere. Ceva mai mult de 30 de persoane la ora două noaptea. Și atunci ce variante mai ai? Să mergi la „Molly”, pe ștrand, la Transi la o ciorbă, sau la… masaj erotic la Intim.

  „Băi, știi ce este cel mai trist? Că noi în 2018 povestim cât de tare era viața de noapte în Arad acum nu zece, ci acum 15 ani… Aradul a involuat și mergem tot mai mult în jos în timp ce alte orașe, chiar vecine, cresc de la un an la altul. Uite Timișoara, uite Oradea care de când s-a dezvoltat, s-a dezvoltat pe toate planurile, iar dacă vorbim despre Cluj parcă vorbim despre o altă țară că nu avem nimic în comun cu viața de acolo decât aceeași limbă. Dacă mergi acum la cluburile din Timișoara, o treime din mașinile de la cluburi sunt cu numere de Arad”, îmi spunea prietenul Eddy la orele târzii din noapte, stând pe un scaun aflat la zece metri de ușa de la Wings… Un Wings de data aceasta aproape gol.

  La Transi nu ne-am dus pentru că nu ne era foame, la masaj erotic nici atât pentru că nu aveam… nici poftă, nici bani și mai sunt și gâdilos. Așa că am ales Molly. Acolo am văzut fărâme de viață. Clubul era aproape plin și nu era deloc așa cum credeam, plin numai cu „juniori”. Nu, erau oameni de toate vârstele, mai grizonați, mai cu burtă și fără păr, dar erau și din aceea care urmează peste un an sau doi să dea BAC-ul. Fetele, la fel, de toate vârstele, pe toate mărimile. Muzica, destul de bună, și de prin anii ăștia dar și mai veche, de prin anii poveștilor noastre nemuritoare.

  Este foarte trist însă că Aradul, orașul care era epicentrul distracției în zona de Vest a României în urmă cu 15-20 de ani, a ajuns să mai ofere doar două alternative pentru cei care își doresc să iasă noaptea într-un club din oraș. Viața de noapte la Arad a devenit cu fiecare an care trecea o glumă bună, viața de noapte din Arad trăiește doar din amintiri, din poveștile deja bătrânești despre Laser, Viva, Sfinx sau Bizar.

  Noroc cu nunțile că mai ies și tinerii la oraș.

  Plecarea din Molly a fost elocventă pentru ceea ce ne oferă Aradul noaptea. A fost beznă, niciun bec nu ardea pe aleea care duce de la Molly la Podul Decebal. E beznă noaptea la Arad. Și câinii latră. La lună, evident…

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dacă ar fi înghesuială la cluburile de noapte, ce ar mai face cei cu organizarea festivalurilor, ar rămâne fără obiectul muncii. ! De altfel, cum se întâmplă momentan ,,Zilele Aradului”,care ține numai 10 zile, ,,Picnic Festival ” deci la ,,elitele “Aradului le plac festivalurile. Pina la sfârșitul anului o mai fi oare. ??? Dar cât costă aceste festivaluri din bani aradenilor, nici un cuvint, laudă, ar merita să știe contribuabilul cam cit cheltuie ,,elitele” arădenilor în aceste festivaluri. De luminat stradal, numai laudă cum a făcut unul dintre viceprimari.Domnule cu laudele, după ce au fost schimbate corpurile de luminat tot cu becuri economice, a mai verificat dacă funcționează toate.Domnule viceprimar din fotoliul dv.din primărie bineînțeles seara (atunci nu mai ești în slujba cetățeanului ) privești către str I.C.Bratenu (30 Decembrie) ai să vezi mai sunt becuri care nu ard, sau de la Palatul Justitiei , pina la strada sus menționat cite odată deloc, beznă totală. Oare nu este în primărie , personal cu asemenea atribuții să verifice aceste aspecte. ???

   0 voturi
   +1
   -1
  2. …asa e la tara…la tara “wings” e considerat intr-adevar club…in Arad e club cu traditie. Un local cu 10 mese de 6 locuri in care “organizatorii” inghesuie de 3 ori pe atat! INCREDIBIL!
   E minunat totusi la “wings” fratie, daca esti tapan…daca esti treaz la ora 12 pleci cu scarba si-ti promiti sa te mai intorci “veci”. Ultima oara cand am fost era intr-adevar la o zi de nastere si erai umar la umar lipit de cel de langa tine…daca cumva iti permiti sa intrebi “organizatoru’ ” de ce permite supraglomerarea…plm esti antidistractie! Ca atare am plecat de la acea zi de nastere pentru a merge in “curtea veche” …acolo aveau MC si piesele “curgeau” “decat” 50/120 de secunde!?!?!?! wtf? Cu toate astea era full si lumea se simtea bine :)))) La asa cerere oferta e pe masura!
   Asta ca sa nu mai vb de involutie. E absurd!

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. Asa este din păcate un adevăr trist pentru ca acest mafalda cu iz de tovarăș ajuns primar pe spatele unor oameni care acum nici măcar nu mai au nimic cu politica din cauza acestui dinozaur portocaliu a făcut din acest oraș un sătuc (cum bine spuneai și tu de blocuri)
   Dar ce sa facem dacă atunci când votam suntem toți beți și nu știm cum sa o facem sa amendam acești politicieni incapabili. handicapați (ma refer la handicapul de a nu face nimic pentru semeni care i-au votat pe care ii subestimează și le spun votaci)
   Trist dar fraților e chiar adevărat.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.