Cum sărbătoresc actorii arădeni Ziua Mondială a Teatrului?





Cum se sărbătorește la Arad Ziua Mondială a Teatrului? Cu această întrebare în gând am vizitat în această dimineață Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, cu intenția de a-i lua la întrebări pe actori, respectiv pe directorul instituției. Dar… stupoare!
Un lucru ce noi nu știam e că pentru actorii arădeni ziua de luni este, de regulă, liberă, astfel e clar că nu la teatru se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, la Arad. Cu toate acestea, nu toți actorii au stat acasă astăzi. L-am prins pe hol pe tânărul actor Alex Mărgineanu, chemat la birou de către director în vederea noilor proiecte despre care, deocamdată, Alex habar n-avea, iar pe directorul și actorul Bogdan Costea l-am prins liber foarte greu, având o sumedenie de ședințe și proiecte în agendă pentru perioada imediat următoare.
Chiar astăzi, conducerea teatrului arădean pune la cale o coproducție cu teatrul maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara și Teatrul Național din Sombor (Serbia), în care vor juca actorii arădeni Carmen Vlaga și Andrei Elek. Este vorba despre un spectacol cu un titlu deocamdată provizoriu, neanunțat, care vorbește despre migrație și din distribuția căruia fac parte actori de limba maghiară, română și sârbă. Premiera va avea loc pe 21 mai la Timișoara, în cadrul festivalului TESZT, după care la Sombor, din Serbia, la sfârșitul lunii mai, iar în cele din urmă la Arad, pe 8 iunie. Regizorul spectacolului este Arpad Schilling, iar textul piesei se scrie pe parcursul repetițiilor.
Mâine va începe un alt proiect nou, „Complexitatea apartanenței”, un spectacol în regia lui Radu-Alexandru Nica, și tot în această săptămână, teatrul arădean este cuprins și în proiectul „Săptămâna altfel”.
„La mulți ani” din partea actriței Isabelle Huppert!
De altfel, ieri seara, înaintea spectacolului „Crima din strada Lourcine”, s-a citit publicului arădean mesajul scris de celebra actriță franceză Isabelle Huppert (din filmul nominalizat la Oscar, „Elle” – vezi cronica aici), transmis tuturor instituțiilor de teatru din lume prin intermediul UNITER, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.
Ziua de 27 martie – Ziua Mondială a Teatrului se aniversează anual din anul 1961, sub egida Institutului Internațional de Teatru, înființat în 1948 la inițiativa UNESCO.
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.