luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Actorii arădeni – protagoniști în două proiecte noi. Unul dintre ele, o coproducție Teatrul Nottara – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

  de Tomck@t | 20 martie 2018, 1:59 PM | Cultură

  0

  Poze de la repetiția piesei „Tatăl”, în Sala Studio

  Luna martie se arată cu spor și inspirație pentru actorii arădeni. Sunt în lucru două proiecte: unul dintre ele va fi pus pe scenă la Sala Studio, iar cel de-al doilea pe scena mare, însă nu numai la Arad, ci și în capitală, cel din urmă spectacol fiind o coproducție Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad – Teatrul Nottara București.

  O „farsă tragică”

  Despre primul spectacol știm deocamdată doar că va purta semnătura regizorului bucureștean Radu Iacoban și este o adaptare după piesa „Tatăl” de Florian Zeller. Montarea va vedea lumina scenei în sala Studio, la finalul lunii aprilie.

  În piesă este vorba despre o „farsă tragică”, o poveste care îi aduce pe aceeași scenă pe actorii arădeni Ovidiu Ghiniță, Roxana Sabău, Cecilia Donat, Andrei Elek, Iulia Dinu și Oana Secară. Scenografia noii producții, la care au început deja repetițiile, va purta semnătura lui Tudor Prodan.

  Cea de-a doua premieră va fi „Disputa”

  La peste 500 de km distanță de urbea de pe Mureș, la Teatrul Nottara din București, actorii Zoltan Lovas, Călin Stanciu, Cecilia Donat și Alex Mărgineanu au început deja să lucreze la noua producție alături de colegii lor bucureșteni Isabela Neamțu, Anca Bejenaru, Diana Roman, Cristina Juncu și Răzvan Bănică. Coproducția Teatrul Nottara – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” va fi regizată de Vlad Massaci și are la bază un text scris în 1744 de Pierre de Marivaux. Traducerea este semnată de Doru Mareș.

  „Pentru Teatrul din Arad acesta este un proiect important, fiind la prima colaborare cu un teatru din București. Este vorba de un tip de coproducție care alătură jumătate de distribuție dintr-un teatru și jumătate din celălalt, cu scopul declarat de a fi programat spectacolul în suită, și la București, și la Arad. Întâlnirea dintre echipele celor două teatre va contribui la o experiență comună, miza fiind cea de a crea vizibilitate, atât pentru actorii arădeni în București, cât și pentru cei bucureșteni în Arad”, spune Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

  Despre acest demers Marinela Țepuș, directoarea Teatrului Nottara, a subliniat: „o coproducție are menirea de a mai «ușura» cheltuielile pentru un spectacol, acestea împărțindu-se între coproducători. Dar lucrul cel mai important mi se pare a fi acela de a mări substanțial viața unei producții scenice, pentru că se va juca pe două scene în loc de una, și de a aduce un important capital de imagine atât membrilor distribuției, cât și teatrelor angajate într-un astfel de demers. De asemenea, mă gândesc că tot vorbim de globalizare, dar uităm să topim distanțele în propria țară. Este un pariu prin care vreau să atrag atenția că, măcar în Anul Marii Uniri, merită să facem lucruri împreună noi, cei pe care nu îi desparte decât o distanță de 600 de kilometri”.

  Proiectul se anunță interesant atât prin textul de referință al lui Marivaux, scriitor care s-a remarcat prin încrederea în rolul femeii, cât mai ales prin echipa care lucrează la el.

  Premiera bucureșteană a spectacolului „Disputa” are loc în 14 aprilie, în timp ce scena arădeană va adăposti pentru prima oară noua montare, în 29 aprilie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.