duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Update Cum pot verifica angajatorii dacă certificatele verzi sunt false? Aplicația „Check DCC” poate detecta acest lucru

  de Andreea Daniela B. | 26 octombrie 2021, 12:07 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Titlu inițial Unde dai și unde crapă? Angajatorii nu au procedură legală să verifice angajații dacă dețin certificate verzi

  În ultima perioadă, la nivel național, a început să existe o problemă reală legată de certificatele verzi false. Aparent, foarte mulți români optează pentru vaccinarea la chiuvetă sau pentru plata în schimbul unui certificat verde fals. Din păcate, în cele mai multe dintre cazuri este foarte greu de verificat dacă certificatul este real sau nu, chiar de aceea cei mai mulți reușesc să „fenteze” legea.

  În acest moment, certificatul de vaccinare este necesar pentru a putea intra în mai multe instituții, cele publice în special. Astfel, românii care vor să meargă la mall, la primărie sau în alte instituții asemănătoare sunt obligați să prezinte certificatul verde.

  Citește și Măsurile suplimentare anunțate de autorități. Care sunt locurile în care e obligatorie prezentarea certificatului verde Covid

  De asemenea, vorbim în acest moment și de o hotărâre prin care cadrele medicale, de exemplu, devin obligate să se prezinte la serviciu cu certificatul de vaccinare, ori cu teste tot la câteva zile.

  Dar una dintre cele mai mari probleme în aceste zile e, cum spuneam, cea a verificării certificatelor.

  Cum pot fi angajații verificați de angajator? Răspunsul este simplu. Nu pot. Conform directorului DSP Arad, Horea Timiș, angajatorul nu are dreptul de a-și controla angajatul pentru că nu este organ de control, ceea ce înseamnă că nu poate lua la „purecat” certificatul verde, ci cel mult poate anunța poliția dacă există suspiciunea cum că actul ar fi fals.

  Astfel, din nefericire, legile ne demonstrează din nou că n-au fost gândite prea intens și că în cazul acesta, oamenii care au certificate false, vor scăpa de controale și dosare penale până în momentul în care ajung la spital și recunosc ori vor încerca să se folosească de el pentru a ieși din țară, iar organele de control vor descoperi adevărul.

  UPDATE

  Aparent, există totuși o metodă prin care adeverințele verzi pot și verificate și angajatorii ar trebui să aibă în vedere acest lucru. Vorbim despre aplicația Check DCC care poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android. Aplicația permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.

  Cum găsesc aplicația?
  1. Accesați magazinul de aplicații Google Play
  2. Introduceți denumirea „Check DCC” în motorul de căutare
  3. Descărcați și instalați aplicația

  În continuare, deschideți aplicația pe dispozitivul mobil, iar mai apoi, înainte de scanarea codului QR, selectați modul de utilizare al aplicației, prin apăsarea butonului din dreapta jos, evidențiat în imaginile următoare.

  qr

  Pentru utilizarea aplicației pe teritoriul României nu trebuie selectată nicio țară (Imaginea 1). Selectând România se verifică valabilitatea certificatului în punctele de trecere a frontierei (Imaginea 3). Regulile de la intrarea în țară, pot fi diferite față de cele din interiorul țării. Spre exemplu, în acest moment, în punctele de trecere a frontierei ale României sunt valabile certificatele digitale generate în baza unui test negativ PCR, însă în interiorul țării, pentru a participa la evenimente, sunt valabile și certificatele generate în baza unui test rapid antigen.

  Scanați codul QR de pe certificatele digitale UE privind COVID. Scanarea se realizează prin încadrarea codului QR în zona marcată a aplicației mobile Check DCC.  După scanare, aplicația afișează un mesaj pe:
  – culoare verde: dacă certificatul este valid și autentic;
  – culoare roșie: dacă certificatul nu este valid, a expirat sau nu respectă regulile de validare.

  qr1

  Certificatele verificate afișează doar datele esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii) și datele medicale care atestă situația epidemiologică a persoanei – vaccinată, trecută prin boală sau deține un test negativ realizat în ultimele 48 de ore pentru testele antigen sau realizat în ultimele 72 de ore pentru testele PCR.

  Desigur, spunem încă o dată că dacă este vorba despre vaccinul la chiuvetă, acest lucru poate fi demonstrat doar în momentul în care persoana în cauză recunoaște. Există varianta ca actul să fie unul original, cu datele completate corect, însă fără ca serul să ajungă în organismul omului, lucru imposibil de demonstrat, cel puțin nu fără o serie de analize.

   

  Citește și: Măsurile suplimentare anunțate de autorități. Care sunt locurile în care e obligatorie prezentarea certificatului verde Covid – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.