duminicã, 30 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Cultură şi compromisuri la Arad. Expoziția de covoare persane cu vânzare de la Teatrul „Ioan Slavici” i-a pus pe jar pe arădeni

    de Adriana Barbu | 28 iunie 2024, 8:05 AM | Cultură | Știri Arad | Topic special

    0

    „Nici copaci, dar nici cultură. Vedeţi dvs., lucrurile se leagă. Unii taie copacii și parte din arădeni îi vor pe toți jos, pentru că o să mai vină furtuni peste noi, alții fac talcioc din teatru. Unde nu-i cultură, moare încet civilizația”.

    E părerea unui arădean care ne-a semnalat astfel faptul că în holul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, în aceste zile, este organizată, așa cum se poate vedea și privind fațada impunătoare a edificiului de cultură, o expoziție cu vânzare de covoare persane.

    cultura covoare fatada teatru

    Arădenii, despre cultură și despre altfel de expoziții

    Am vrut să ignorăm comentariul și așa am fi făcut dacă alte remarci pe aceeași temă nu ar fi ajuns până la noi și dacă imaginea de la intrarea principală în teatru nu s-ar fi schimbat în rău și nu ne-ar fi atras atenția.

    Pe unul dintre cele două covoare persane care au ocupat, de câteva zile, spațiile de reclamă situate la dreapta și la stânga principalei porți de intrare, a apărut un anunț colorat în stil oriental, care indică faptul că în incinta teatrului are loc „Expoziție cu vânzare. Covoare persane. Reducere până la 49%. Intrarea liberă”.

    Iar reducerea aceea, scrisă pe fond galben, a schimbat toată percepția. A devenit vizibilă, deci atractivă pentru unii arădeni, iritantă pentru alții. Iar discuțiile au pornit.

    cultura covoare anunt

    Sibiul din aceste zile, Aradul de astăzi

    Câţiva cititori ne-au atras atenţia că, în timp ce la Sibiu are loc probabil cel mai important eveniment teatral al momentului din întreaga Europă, iar cele mai grele nume ale teatrului mondial se află în aceste zile acolo, la Arad, în incinta teatrului, se vând covoare, fie ele frumoase, fie urâte. Alţi arădeni au comentat și ei pe temă, considerând că expoziţia e chiar frumoasă şi că în incinta teatrului au avut loc evenimente care ar fi trebuit să ridice mult mai multe semne de întrebare decât această expoziţie cu vânzare: târguri de tot felul, baluri ale bobocilor, chiar priveghiuri.

    Dezbaterea de la colțul străzii

    Unii locuitori ai urbei au preferat să insiste, dacă tot s-a deschis dialogul, mai degrabă pe absenţa impactului instituţiei de cultură arădene la nivel naţional, care duce în cele din urmă la absenţa publicului din sălile de spectacole, în timp ce alţii au ales să vorbească despre modul defectuos de promovare a actului cultural: „Ar fi mai indicat să se ocupe mai mult de promovarea actului cultural şi de atragerea arădenilor spre teatru, ca să nu rămânem tot un oraş muncitoresc, cu atracție pentru mici și bere”.

    Sunt însă şi voci care spun că totul ţine de management şi că un director bun al unei instituţii de cultură trebuie să aibă ca ţintă autofinanţarea, susţinerea din venituri proprii măcar a unei părţi din cheltuielile instituţiei și amintesc cazuri celebre de instituţiile a căror manageri s-au remarcat și prin procente mici de finanţare din partea statului și prin procente mari de autofinanțare. Când ai un spaţiu atât de generos, trebuie să ştii să îl faci eficient, spun alți arădeni.

    cultura covoare teatru

    Au fost şi cititori care au ales să glumească pe tema expoziţiei de covoare persane de la teatru, insistând pe faptul că, în timp ce arta se mută tot mai hotărât în underground şi se alocă tot mai multe fonduri pentru expoziţii şi cultură în spaţii neconvenţionale, spaţiile clasice dedicate actului cultural devin tot mai des locuri pentru evenimente care au tot mai puțin de a face cu arta.

    Sunt, mai apoi, voci care amintesc că tapiseriile şi covoare se regăsesc ca exponate chiar şi în muzee celebre și mai sunt voci care spun că arădeanul e pus doar pe critică, preferând să vorbească de rău instituția pentru niște covoare în expoziție, pe care poți să mergi să le vezi sau nu, decât să vorbească apreciativ, de pildă, despre ultimele premiere de la teatru, ultimele piese puse pe scena instituției arădene fiind considerate, de mulți, cele mai bune din ultimii ani.

    În aceste zile, la teatru, arădenii pot vizita, gratuit, o expoziție de covoare persane, antichități și obiecte din acea parte de lume, unele handmade, şi pot achiziţiona superbe covoare orientale chiar de pe holul teatrului, organizatorii expoziţiei fiind iranieni.

    cultura teatru 3

    Ce spune managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Bogdan Costea

    E locul covoarelor persane, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, în incinta Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, fie doar și pe holul de intrare? Depinde din ce unghi privești.

    Pentru Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, a fost loc de acestea din mai multe motive: pentru că cei care au vrut să închirieze spațiul au insistat serios pe subiect, pentru că niște venituri în plus nu strică niciodată instituției de cultură și pentru că în această perioadă nu se întâmplă mai nimic în clădirea teatrului. O ultimă premieră s-a jucat ieri, iar teatrul intră acum în vacanța de vară binemeritată.

    Bogdan Costea ne-a declarat că nu crede că spațiul trebuie să stea gol, pe perioada în care activitatea teatrului e suspendată ca urmare a vacanței, dar nici nu crede că instituția ar trebui să găzduiască orice fel de evenimente.

    Managerul a mai precizat că expoziția de acum de la Arad a fost găzduită și de alte instituții de cultură din țară, că nu are un caracter de continuitate, ci este una cu titlu excepțional, că s-au mai făcut astfel de expoziții și târguri în holul teatrului, în trecut, dar, dat fiind că „au avut loc discuții extrem de intense” pe tema evenimentului de acum, e mai mult ca sigur că un astfel de eveniment nu va mai avea loc aici.

    Bogdan Costea ne-a mai indicat faptul că, pe parcursul anului, primește zeci de solicitări pentru închirierea spațiilor din teatru și că trebuie să fie foarte atent care evenimente se pretează spațiului și care nu, chiar dacă închirierea sălii sau a holului reprezintă o posibilă sursă de venit.

    cultura covoare teatru 2

    Banii pe care teatrul îi primește pentru evenimentele sale

    Ar trebui menționat faptul că Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad este susținut financiar de către Consiliul Local Municipal Arad prin bugetul Municipiului Arad, dar că, mai în fiecare an, ultimele luni sunt extrem de dificile pentru instituție, pentru mai toate instituțiile de cultură din România, în fapt.

    Acestea stau cu sufletul la gură în așteptarea rectificării bugetare de la nivel național, rectificare care vine să acopere mereu, pe ultima sută de metri, salariile actorilor și ale personalului auxiliar de aici.

    Au existat ani în care evenimentele propuse de instituție în ultimele luni nu au avut asigurată finanțarea, iar managerul s-a văzut nevoit să renunțe la acestea în absența sumelor necesare derulării lor. A fost chiar cazul unuia dintre cele mai importante evenimente organizate de teatrul arădean: Festivalul Internaţional de Teatrul Clasic Arad.

    În bugetul anului 2024, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad a primit aproximativ 1,2 milioane lei pentru evenimente, așa cum ați putut citi într-un material redactat, la începutul anului, pe Special Arad. Din lista evenimentelor propuse în acest an se remarcau atunci o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru Nou, care a avut deja loc, premiere și deplasări ale actorilor în străinătate, dar și absența bugetării aceluiași Festival Internațional de Teatru Clasic, despre care vorbeam mai sus.

    Câte compromisuri sunt dispuși să facă directorii instituțiilor de cultură pentru bunul mers al acestora, ce alte surse de finanţare ar putea fi atrase şi de unde, e o discuţie care se poartă de zeci de ani în lumea culturală românească şi nu numai, cu dezbateri și seminarii organizate prin țară și afară.

    Bogdan Costea, manager al teatrului pentru al 14-a an consecutiv

    În ochii autorităţilor locale, Bogdan Costea este, fără doar și poate, un manager bun, CLM prelungindu-i mandatul de director, de curând, cu încă trei ani.
    9,28 a fost nota primită la ultima evaluare, cea din noiembrie 2023, şi calificativul satisfăcător. În februarie 2024, Bogdan Costea a trecut fără emoţii de un nou concurs pentru funcţia de manager (a fost și singurul candidat), obținând nota 9.79 și câștigând astfel cel de al cincilea mandat de director în fruntea teatrului din Arad. Bogdan Costea a intrat în al 14-lea an la conducerea instituției de cultură arădene.

    Citește și:

    O nouă premieră la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, înainte de închiderea stagiunii: „Aniversare”

    „Luntrașul” – o performanță magnifică și o adevărată premieră pentru Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

    Banii la cultură (III). Buget de peste 1 milion de lei la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, pentru festivaluri și participarea cu un spectacol în străinătate

    Bogdan Costea, validat de consilieri pentru încă 3 ani la conducerea Teatrului

    Mandatul de manager al lui Bogdan Costea, catalogat „satisfăcător”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.