joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  O nouă premieră la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, înainte de închiderea stagiunii: „Aniversare”

  de Tomck@t | 24 iunie 2024, 9:44 PM | Cultură

  1

  (foto: Laurian Popa / Teatrul Clasic Ioan Slavici, Facebook)

  Regizorul Radu Iacoban revine cu o nouă colaborare regizorală la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, după spectacolul de mare succes, „Tatăl” (din 2018). Spectacolul care va închide stagiunea 2023/2024, în data de 27 iunie, va fi o nouă premieră a teatrului: „Aniversare”, semnată de renumitul dramaturg al literaturii engleze contemporane, regizor, actor şi militant pentru drepturile omului, Harold Pinter (1930 – 2008).

  Distribuția spectacolului de joi, 27 iunie (ora 19, în sala mare) îi reunește pe actorii Ștefan Statnic, Ioan Peter, Alina Vasiljević, Carmen Vlaga Bogdan, Andrei Elek, Roxana Sabău, Robert Pavicsits, Angela Petrean Varjasi și Cosmin Blaga. Scenografia este semnată de Tudor Prodan.

  Spectacolul „ANIVERSARE” este prilej de întâlnire cu un dramaturg esențial pentru cultura universală: Harold Pinter – laureat al numeroase premii, printre care și Premiul Nobel pentru Literatură, în 2005. Este o montare a unui text care explorează teme legate de putere și superficialitate în relațiile interumane, o satiră socială care expune ipocrizia societății contemporane.

  „Aniversare” (Celebration) a avut premiera mondială în anul 2000, chiar în regia lui Harold Pinter. La aniversarea unei căsătorii, într-un restaurant pretenţios, ajung să relaţioneze clienţii de la două mese, cărora li se alătură un chelner ciudat, excesiv de vorbăreţ, şi proprietarii localului. Toate personajele alunecă în conversaţii scăpate de sub control, cu momente de tăcere încărcate de tensiunea unui trecut care le deformează prezentul până la sluţire şi care este răscolit prin confesiuni dramatice, unele ficţionalizate, şi de un comic absurd, aflăm de pe site-ul Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, unde a fost, de asemenea, montată piesa.

  premieră Teatrul Clasic Ioan Slavici - ANIVERSAREA - Harold Pinter - Radu Iacoban (2)
  Foto: Laurian Popa / Teatrul Clasic Ioan Slavici, Facebook

  Harold Pinter a devenit cunoscut pentru piesele sale de teatru care explorează teme legate de putere, control, identitate și comunicare. Unii critici au numit piesele lui Pinter drept „comedii ale ameninţării”, cu personaje care se mişcă sub semnul fricii şi al râsului.

  Radu Iacoban este actor și scenarist de film și actor și regizor de teatru, nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor în 2022 (cu spectacolul „Vițelul de aur”) și la Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol secundar în anul 2010, pentru rolul din filmul „Amintiri din Epoca de Aur”. Ca actor, mai este cunoscut pentru apariții în filme precum „The Zero Theorem” (2013, regia: Terry Gilliam), „Charleston” (2017, regia: Andrei Crețulescu) sau din serialele Pro TV „Vlad” și „Triplusec”.

  „Aniversare” este a doua premieră a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din 2024, după „Luntrașul” (22 mai) de Jez Butterworth, în regia lui Horia Suru. Citește cronica Special Arad AICI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pentru mine a fost dezamagitor, fara sa pot puncta exact de ce, dar am avut un sentiment de „lost in translation” , la propriu, si la mai ales ca stare, mesaj, ceva -ul ala cu care ramai dupa ce consumi un produs de cultura. Nu am simtit ca raman cu nimic. Cu exceptia lui Cosmin Blaga, pe care l-am descoperit in ” Toxic” la Underground, si m-a impresionat din nou.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.