Cu taxe pe taxe călcând, Bibarț a înviat la a doua strigare
„Meciul pe taxe și impozite” de final de an 2024 dintre administrația municipală și cetățeni s-a încheiat, pentru ambele „echipe” cu o semi înfrângere, indiferent din care „peluză” din care privești „tabela de scor”. Privită dinspre cetățeni, evident este o înfrângere, ca orice majorare de taxe și impozite, oricât de mică ar fi. În acest caz, am putea spune că este doar o jumătate de înfrângere, dar numai pentru că, față de proiectul inițial, administrația a fost obligată oarecum să mai scadă procentul de majorare.
Și din cealaltă „peluză”, tot o înfrângere pare pentru administrația condusă de primarul Călin Bibarț, dat fiind că a fost obligată să mai reducă din pretenții. În același timp însă, se poate considera pe jumătate victorioasă, dacă luăm în considerare puternicul curent anti-majorare a taxelor locale care s-a pornit încă înainte de lansarea în spațiul public a proiectului de majorare, chiar din interiorul PNL. Am putea spune că votarea majorării taxelor l-a înviat pe primarul Bibarț.
Se știe că după o ședință la care a participat și primarul Bibarț, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației municipale Arad a PNL, Sergiu Bîlcea a declarat că partidul nu susține majorări de taxe și impozite locale. Amănunte aici: „Războiul de gherilă” al primarului Bibarț cu PNL îi sărăcește pe arădeni și falimentează firmele locale
Dincolo de declarațiile celor implicați – extrem de puține și sărace în conținut, de parcă ar fi fost vorba despre o problemă minoră pentru municipiul Arad – trebuie spus că riscul ca acest proiect să pice la vot a fost cât se poate de real. Mai mult, la un moment dat părea chiar inevitabil, totul arătând că ruptura dintre primar și propria-i organizație de partid nu este doar o poveste „născocită de presă”.
Singurul sprijin pe care-l mai are primarul Aradului vine din partea președintelui Falcă, dar este greu de estimat cât va mai dura acest sprijin. Pe de o parte, pentru că și plata datoriilor se cam apropie de final, cu dobânzi cu tot (pentru cine nu înțelege despre ce datorii este vorba, să spunem doar că nici puterea finului general în rezervă nu mai este ce a fost și, în plus, are și el problemele lui care de asemenea îi slăbesc puterea).
Pe de altă parte, nici răbdarea partidului nu este fără margini, așa cum nici puterea președintelui Falcă și influența lui în PNL Arad nu este nemărginită, cum era până nu demult. Deocamdată, ordinele sale sunt respectate, ceea ce îi asigură și primarului Bibarț o anumită libertate de acțiune. Deocamdată, pentru că se murmură tot mai mult în sediul PNL Arad.
De remarcat ceva interesant în economia acestui caz: nici Gheorghe Falcă, nici Călin Bibarț nu au contat în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Pur și simplu au fost absenți, primarul fiind absent chiar și de la întâlnirea cu Nicolae Ciucă, pe-atunci președintele PNL. Mai mult, viceprimarul Lazăr Faur a luat niște decizii prin care a reușit să îndepărteze de PNL o mare parte dintre pensionarii care votau „tradițional” cu partidul condus de Falcă.
Prin urmare, faptul că, deși PNL a pierdut alegerile în Arad, a obținut un loc bun pe țară (locul 5), se datorează, generic spus, partidului, nu președintelui sau primarului municipiului. O realitate care va da și mai multă încredere celor care, încă, mai ascultă de Falcă și încă mai acceptă mofturile lui Bibarț. Faur va conta doar cât va fi lăsat de Falcă să conteze, care, probabil i-a și girat prostia cu pensionarii, că nu făcea „vicele” așa ceva de capul lui.
Revenind la majorarea taxelor și impozitelor locale, trebuie să spunem că „mărul discordiei” care putea duce la un mare eșec al administrației Bibarț nu a fost, cum s-ar putea crede, ideea de majorare. Până la urmă, consilierii PNL, USR, UDMR, dar mai ales conducerea celor trei formațiuni politice – dacă nu mă înșel, UDMR încă nu este partid politic – s-au lămurit că nu se poate merge mai departe fără majorare.
Judecând la rece cum se spune, era previzibilă majorarea taxelor și impozitelor locale și, oarecum de înțeles. Nu neapărat și de acceptat. Nu-i greu de înțeles că într-un an cu multe alegeri, cu o bulibășeală electorală proprie unei țări bananiere (de la comasări, la un calendar absurd cu devansări halucinante, cum a fost cazul alegerilor locale) s-a făcut o risipă bugetară de dimensiuni de-a dreptul penale.
Nu mai știm cine a cântat la această întâlnire: Sarmalele reci sau Bere gratis…
Sursa: facebook
Să ne amintim de pomenile electorale practicate nu doar la nivel central (pentru care plătim acum), ci și în Arad, poate cel mai flagrant exemplu fiind cel cu sarmalele, despre care am scris AICI, dar trebuie subliniat că acesta este doar o ocazie în care municipalitatea arădeană a plătit distracții colective pentru diferite categorii de votanți.
Taxe majorate, dar pentru ce?
Era, așadar, limpede pentru oricine că o majorare a taxelor și impozitelor locale nu mai putea fi evitată. Impasul a apărut în momentul în care consilierii PNL au vrut să știe concret pe ce vor fi cheltuiți banii colectați. O chestiune, deși firească, a fost, se pare, foarte enervantă pentru „guvernul” local condus de Călin Bibarț. Cum și consilierii aliați s-au raliat acestei preocupări, legitime, la urma urmei, negocierile s-au blocat pentru câteva ore.
Ce a urmat este deja cunoscut, la a doua strigare proiectul de hotărâre a fost aprobat, lăsând însă deschisă ușa pentru viitoarele confruntări. Sigur, nu avem certitudinea că și pe viitor consilierii PNL, USR și UDMR vor fi la fel de exigenți pe viitor când, bunăoară, urmează să fie votat bugetul. Dar un lucru este cert acum: consilierii PNL nu mai sunt, ca în mandatul precedent, o mașină de vot aflată la dispoziția primarului, așa cum nici consilierii aliați ai liberalilor nu par să se lase călăriți pur și simplu.
Desigur, pe parcurs se mai pot întâmpla tot felul de schimbări de atitudine – s-au mai văzut cazuri de consilieri „îmbunați” cu câte o funcție bine plătită. Alta ar fi însă calea potrivită și care i-ar oferi primarului Bibarț ocazia unei schimbări care i-ar aduce, cu siguranță mult mai mult credit electoral decât orice „festival de sarmale” gratuit oferite alegătorilor.
Această cale ar fi a sincerității, seriozității, comunicării, disponibilității la dialog – care înseamnă și ascultare, un exercițiu pe care niciun primar al Aradului nu l-a practicat, de la regretatul Cristian Moisescu încoace. Calea asta ar putea însemna și asumarea unor greșeli – sigur, în ideea că nu se consideră trimisul lui Dumnezeu sau, mai știi?, chiar Dumnezeu însuși, entitatea perfectă – și consultarea cu „supușii” săi, contribuabilii care, iată, îi vor asigura și pentru acest an un buget frumos.
Poate așa, din vorbă în vorbă, vor afla și arădenii ce vrea, de fapt, să facă „guvernul municipal” Bibarț cu Aradul, încotro vrea să-l îndrepte. Deocamdată pare că este dus spre o groapă, parcurs pentru care Gheorghe Falcă este la fel de vinovat ca și Călin Bibarț și toți consilierii municipali care au girat prin vot această cale.
Apropo: ce s-o mai fi întâmplat cu avizele la minunatul Plan Urbanistic General? Că tot așteptăm cele două porturi la Mureș, plus celelalte minuni promise întru dezvoltarea municipiului.
Până atunci, un pic de Bere gratis. În concert la Arad
Comentariile portalului
=HOPA -- PUTORILE BUGETARE DIN MAHALA PROTESTEAZA CAND SUNT TRIMISE LA MUNCA IN PRIVAT == ZIARUL FINANCIAR ESTIMA CA IN MAHALA SUNT CCA 320 MII PUTORI CARE LUCREAZA LA BUGETARI . HALUCINANT == DEC 2024 = (...)
Așa cum CJA nu-i Senat, nici Iustin Cionca nu-i Ilie Bolojan. În timp ce preșefintele Senatului apelează la principii de eficiență economică, președintele CJA, apelează la mesaje (...)
Pe când o astfel de acțiune pentru Consiliul Județean Arad? Sau ne îmbătăm cu apă rece sau monopol edulcorat?