Arădenii vor începe noul an cu taxe și impozite mărite, dar amendamentul coaliției din CLM le-a mai temperat cu circa 20%





Reuniți seara, pentru a doua oară în Sala Ferdinand pe 23 decembrie, consilierii locali au aprobat în cele din urmă proiectul de hotărâre ce prevede majorarea taxelor și impozitelor din municipiul Arad, însă într-o formă modificată, printr-un amendament adus de coaliția PNL-USR-UDMR. Pe de altă parte, PSD și AUR au votat împotrivă, însă fără să influențeze rezultatul final.
Publicat pentru prima oară în vară, proiectul de hotărâre a stârnit reacții în social media și mass media, însă – așa cum a atras atenția și primarul Călin Bibarț – niciun consilier local nu a transmis vreo notificare oficială, în scris, către municipalitate cu propuneri de întocmire, în afară de amendamentele citite luni seara, în ședința organizată de la ora 21:00.
În primă fază, proiectul de hotărâre a suportat modificări în urma dezbaterii publice la care au participat mai mulți oameni de afaceri, astfel că în loc de majorările suplimentare preconizate pentru persoanele juridice de 50%, s-a convenit la o majorare de 5%.
Amendamentul a domolit sumele cu circa 20% mai puțin decât preconizările inițiale
Noile sume propuse pentru persoanele fizice au rămas însă neschimbate (aprox 60%), chiar și în forma inserată pe ordinea de zi a ședinței de luni, 23 decembrie, de la amiaz, atunci când primarul a propus însă scoaterea proiectului de la vot și oferirea unui timp suplimentar consilierilor să convină asupra unor amendamente prin care să contureze în cele din urmă ceea ce a fost forma finală, care a trecut de vot la ședința mai târzie din aceeași zi, de la ora 21:00.
În cele din urmă, printr-un amendament propus de consilierii PNL-USR-UDMR, s-au mai redus din sume, de exemplu dacă inițial la un apartament de 60 mp se propunea o creștere de 179 lei în plus, în urma amendamentului, s-a aprobat o creștere de 89 lei. Adică în loc de 233 lei cât e în 2024, se va plăti 322 lei în 2025, în loc de 370 lei cât prevedea proiectul inițial de hotărâre. Deci s-a aprobat o creștere de 38,2%, în loc de 58,8% cât propuneau inițial.
La fel și în cazul terenurilor de curți, construcții. Dacă până acum pentru 250 mp, teren de sub case, garaje, inițial s-a propus să se plătească cu 113 lei în plus, dar în cele din urmă s-a convenit o creștere de 56 lei. Adică în loc de 228 lei cât e în 2024, se va plăti 284 lei în 2025, în loc de 341 cât prevedea proiectul de hotărâre. Deci s-a aprobat o creștere de 24,56%, în loc de 49.56% cât propuneau inițial.
Majorările au fost aprobate de 13 din 22 consilieri
În cele din urmă, majorările cu tot cu amendamentul propus de coaliție au trecut de vot, obținând 13 voturi pentru și 9 împotrivă. Cei care au votat împotrivă au fost consilierii PSD, consilierul Cosmin Buruc justificând că gruparea nu votează nimic ce depășește o creștere mai mare decât rata inflației, care acum este de 10,4%. Iar consilierii AUR au votat împotrivă, întrucât consilierul Leontin Aslău a propus un amendament care prevedea creșteri diferite, de până la circa 10-20%, însă amendamentul nu a adunat voturi decât din partea consilierilor din gruparea AUR.
Călin Bibarț: „Să nu ne lăsăm înșelați de unele cifre!” / „Dacă faceți diferența, o să vedeți că vă iese un procent destul de mare, dar valoric înseamnă aproape nimic”.
După adoptarea noului act normativ, care va avea efectul începând din 1 ianuarie 2025, Călin Bibarț a declarat că nu consideră că această creștere a taxelor și impozitelor să fie ieșită din comun și a justificat necesitatea acestor majorări pentru ca bugetul Aradului să fie capabil să suporte contribuțiile Municipiului în proiectele care au cofinanțare europeană, care sunt în desfășurare în această perioadă și cele care au fost câștigate recent.
„Au mai fost multe discuții, dar nu au fost concretizate de către nimeni, în cifre exacte, cum s-ar dori să fie nivelul taxelor și impozitelor pentru anul 2025, pornind de la faptul că în Arad taxele și impozitele nu au crescut decât punctual acolo unde legea a impus în anumite situații când cădea sub anumit minim. S-au vehiculat foarte multe procente în acest timp, fără a se uita la cifre. Într-adevăr, cumulat în acești ani, inflația a fost de circa 60%, dar aveam situații, teren agricol intravilan, grădini, la 1000 mp se plăteau 15 lei, am propus și s-a votat 25 lei, pentru că nu ne dă voie legea mai mult. Dacă se plătește cu bonificație, înseamnă doar 23 lei pe an. Terenul arabil din jurul Aradului, care are valori cu multe zerouri, se plătea 158 lei, am propus 1110 lei în plus. Aici dau exemple din categoria A, că dacă dau la D, sumele sunt mult mai mici. La curți construcții, terenul de sub casă, garaj, curte, la 250 mp, în final, s-a ajuns la o creștere de doar 56 lei în plus pe an. Adică de la 228 lei la 284 lei, zona A, pentru că la zona D e de la 55 lei, la 69 lei, deci cu 14 lei în plus.
La apartamente, la 60 mp, se plătea 233 lei în zona A, cea mai scumpă, dar s-a propus și s-a votat o creștere cu 89 lei, deci de la 233 la 322 lei. Dacă se plătește cu bonificație, se va plăti doar 290 lei pe an. În zona D, creșterea este de doar 78 lei, de la 204 lei la 282 lei, cu bonificație 254 lei.
La mașini, creșterile sunt nesemnificative, vorbim de mașinile cu cilindri normali, pentru că la cele de transport de capacități mari creșterea este zero. Păstrăm în continuare acea bonificație în primele 3 luni din an. Cred că dincolo de tot ceea ce s-a transmis public, cifrele sunt cele care arată realitatea, că nu am avut valori mari, nici inițial și nici acum nu s-a exagerat, ci dimpotrivă, sunt într-o marjă de normalitate. Procentele pot să pară mari, 15 lei la 25 lei, dacă faceți diferența o să vedeți că vă iese un procent destul de mare, dar valoric înseamnă aproape nimic. De aceea, aș avea rugămintea să nu ne lăsăm înșelați de unele cifre, ci să ne uităm efectiv la valoarea pe care o plătim și să ne dăm seama că sumele sunt mici.
Aș mai sublinia un fapt, auziți folosindu-se foarte mult fonduri europene, bani din PNRR. Toți acei bani gratuit pe care îi primim au o condiționalitate. Se primesc dacă un anumit procent îl punem și noi și dacă nu ai susținere bugetară, pierzi acei bani. De exemplu, săptămâna aceasta am semnat un contract de 250 și ceva de milioane de lei pentru a înlocui rețelele de termoficare din oraș, unde avem pierderi foarte mari, unde doar 16% trebuie să punem noi bani, dar aia înseamnă 42 milioane lei. Cred că suntem oameni responsabili, dincolo de toate declarațiile politice. Mă bucur că s-a ajuns la acest moment și încă o dovadă că atunci când există binevoință și dorință de a colabora cu noi, de a lua pixul în mână și nu doar a face declarații politice, adminstrația e puțin mai concretă, pentru unii mai complicate, dar avem răspunderea administrării unui oraș și o ducem mai departe spre binele Aradului și a tuturor. Așa că încheiem cu Crăciun fericit și să ne vedem sănătoși și voioși!”, a declarat primarul Călin Bibarț, la finalul ședinței.
Hotărârea adoptată luni seara va fi publicată în scurt timp, în mod integral, pe site-ul Primăriei Arad, la rubrica Hotărâri: Primăria Municipiului ARAD-Registrul pentru evidența hotărârilor autorității deliberative.
Comentariile portalului
Pe când DNA-ul la RAR? (cenzurat de redactie) dormi bine noaptea când știi ca ai fost SPAGARUL nr 1 abuzurile tale nu vor rămâne nepedepsite. Acest jeg (...)
= BAI DRUJBISTULE == UITE CE ZICEA BOLOJAN == NU POTZI SA ATRAGI FONDURI EUROPENE DACA AI PRIMARIA PLINA CU NEAMURI SI COLEGI DE PARTID INCOMPETENTZI == SIMPLU == VALABIL SI PT HOTZSPATARUL LUI PUSHCULITZA .
== PT FLORIN - ==AL DOILEA THICHET CE CULOARE ARE?