duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Cronometru pe promisiuni. Pro Urbe numără zilele până la care Primăria spune că dă drumul la fântânile arteziene din Arad

  de Adriana Barbu | 21 iulie 2023, 8:36 AM | Știri Arad | Topic special

  5

  O săptămână, patru zile, 8 ore, 39 de minute şi patru secunde. Acesta este un cronometru pe promisiunile făcute de Primăria Arad, promisiuni legate de momentul la care fântânile arteziene ale oraşului vor fi funcţionale. Cei care au creat această numărătoare inversă sunt membrii Asociaţiei Pro Urbe, cea mai activă asociaţie de interes public din Arad. Motivul e simplu: în Arad fântânile arteziene nu funcţionează deși suntem în plină vară.

  Faptul a fost punctat în cadrul unui material publicat de Special Arad pe 8 iulie – În plină vară, fântânile arteziene din Arad trăiesc din amintiri! Cu o singură excepție, la Polivalentă, celelalte ratează întâlnirea cu apa… | GALERIE FOTO -, ulterior subiectul fiind discutat aprins pe reţelele sociale.

  Un alt material legat de Parcul Pădurice făcea şi el referire la fântâna arteziană nefuncţională de aici, cea mai mare şi cea mai scumpă fântână arteziană din Arad – Viaţa pe caniculă: un parc din Arad fără 31 de arbori.

  Primăria Arad a răspuns prompt situaţiei cu promisiuni, făcute pe diferite canale, susţinând faptul că toate fântânile arteziene din Arad vor fi funcţionale până la sfârşitul săptămânii viitoare.
  Se va ţine de promisiune municipalitatea, care până în iulie a părut că a uitat că are fântâni arteziene prin oraș? Va face treaba pe care a uitat să o facă încă din primăvară? Și cât timp mai are ca să se țină de promisiune?

  Cronometru la fântâni

  Pro Urbe au decis să-i ajute pe cei din primărie cu calcularea zilelor pe care le mai au la dispoziție conform promisiunii acestora. Și au postat această mână de ajutor întinsă promisiunilor Primăriei pe pagina lor oficială.

  cronometru pe promisiunile primariei fantani arteziene

  (Cronometru de pe pagina oficială Pro Urbe)

  Dar și pe facebook, unde au postat: „Atât de mult ne bucurăm de promptitudinea cu care a reacționat primăria pe căldura asta încât am pus contor de promisiuni pe pagina Pro Urbe – prourbe.ro. La ora acestei postări mai erau 1 săptămână, 4 zile, 13 ore și 30 de minute până vor porni toate artezienele din oraș. Ura, și la gară! #pentruarad #administratieperformanta”

  Care a fost promisiunea Primăriei la mijloc de iulie, când s-a trezit că fântânile din oraș nu merg? Că vor fi gata funcționale la final de iulie și că ar fi făcut treabă dacă nu ar fi fost încurcată de birocrație, care a dus la amânarea termenului de punere în funcţiune.

  Ba chiar, la mijloc de iulie, Primăria a reușit să contabilizeze câte fântâni arteziene are în Arad și să și calculeze câte sunt funcționale din cele 11 din posesie: 7. Funcționează, potrivit Primăriei, cele din Parcul Reconcilierii, de la UTA, de la Gară, de la Polivalentă, din Parcul Sfânta Maria, fântâna Cap de Leu din Parcul Eminescu şi, probabil cea mai mică dintre fântâni, cea din Parcul Bujor Buda. Cele din zonele cele mai aglomerate din Arad, cele care ar putea ajuta la răcorirea unor zone intens circulate şi poluate la greu, nu funcționează, recunosc oamenii Primăriei Arad. Încă.

  Fântâna arteziană de la Intim, cea din Parcul Aventura Voinicilor, cea de pe Aleea Borsec și, desigur, cea mai mare dintre fântânile arteziene, cea de pe lacul de la Pădurice, stau nefolosite.
  Dar, dacă te iei după Primăria Arad, toate sunt pe cale să fie puse în funcțiune.

  Potrivit municipalităţii, fântâna arteziană de la Intim este în proces de curățare și va fi funcțională în curând, iar la celelalte tocmai ce se verifică echipamentele sau acestea sunt înlocuite zilele acestea și nu mai au decât câteva zile până să fie pornite.

  Primarul Călin Bibarț are o altă explicație, însă, pentru faptul că fântâna muzicală de pe lacul Pădurice nu funcționează: oficialul suține că aceasta a avut și are una dintre cele mai mari probleme, se defectează foarte des partea muzicală și de lumini, iar înlocuirea pieselor e prea scumpă pentru bugetul local. În emisiunea sa săptămânală,  edilul a mai spus că aceasta a fost achiziționată din străinătate, iar piesele de schimb și reparațiile din ultimii ani sunt de mii, chiar zeci de mii de euro. Ba mai mult, a precizat că „fiabilitatea nu a fost pe măsura banilor cu care a fost achiziţionată”, iar „întreţinerea ei generează nişte costuri extreme”.

   Birocraţia, justificarea Primăriei Arad

  Revenind la informările făcute publice în media de către Primăria Arad, birocrația le-a stat, însă, în cale fântânilor,  pentru că a fost nevoie de un proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri pentru reglementarea Serviciului de întreținere și reparații fântâni arteziene, bazine ornamentale, cișmele și țâșnitori de apă din domeniul public al Municipiului Arad și de un contract de întreținere arteziene semnat în 30 iunie şi în vigoare din 1 iulie.

  Cronometrul merge, așa că nu ne rămâne decât să stăm, să așteptăm și să sperăm că nu își va face de cap vremea, birocraţia ori mai ştii cine sau ce până la momentul la care artezienele din grija Primăriei Arad vor prinde viață.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dar tu propagandistule, cu ce te ocupi?
   Cu postarile date in sarcina de la partid. Ca de slujbas, tot la primarie lucrezi si tu.
   Cum iese un articol mai coltos pe vreun site, hop si tu cu „pamfletu'” dat cu manta.
   Baietel, ia o pauza si treci la solitaire ca acolo esti competent.
   Si ai putea sa pleci acasa ca e vineri si voi, bugetarii de partid ,
   sunteti de mult la piata sa va faceti cumparaturile de week-end.
   Eu merg sa iau un suc sa imi treaca greata. Cu multa lamâie.

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. @nowhereman
   Concret, la chestiune, ai ceva de zis?
   Unde au fost pro urbe cand s-a inceput distrugerea str. Mețianu si a pieței mari!?
   Dintr-o zonă cu afaceri mici și aglomerată, era un furnicar de oameni până duminica in jurul amiezii, astăzi zona e pustie.

   --1 voturi
   +1
   -1
  3. Mai postac portocaliu galben ca rosia iar esti de serviciu vinerea?Te-a pedepsit partidul?Ce poate sa faca o asociatie civica pe care partidul tau o uraste? Ce pot sa faca niste arhitecti batrani care cunosc orasul care spun ca tot ce se face in orasul asta este urat, facut prost si pe deasupra scump?
   Pai cand proiectul de pe Marului este facut de o firma cu 3 angajati de la marginea Bucurestiului care avea pe site ca amenajase 2 curti de vile cu 3 pomi si o piscina si brusc ii dai pe mana hectare fe teren si milioane de euro, Aradul Civic a dat contractul? Cand o firma de 2 lei cu 11 angajati si 2 lopeti si-o roaba, care punea gresie si faianta (Thaibau) ii dai contract de 5 ori rulajul firmei pe un an, tot Aradul Civic a fost de vina? A facut caietul de sarcini? Au rupt usa la primar sa se faca lltoate lucrarile din oras cu Tehnodomus si Sylcontrans? Toate fantanile arteziene din oras sunt niste rateuri pe bani multi si acum in Piata Catedralei sefii tai mai fac 4 sa fie inca 4 chixuri.
   Du-te sa vezi bataia de joc de acolo si spune , arhitectii de la Aradul Civic au facut proiectul?
   Ce au facut ei? Zi tu mai bugetar de serviciu, ce puteau sa faca in orasul asta? Concret, nu povesti. Cu Falca, Bibart, Balcea, Geaninuta and co. la masa? Sa le spuna : Furati mai, furati, dar mai si faceti ceva? Inchide calculatorul si du-te sa te odihnesti ca ai postat destul. Vei primi bonus pentru prezenta.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.