vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Crima din Vlaicu, Muntele Găina și Golgota nesiguranței publice

    de Valer Mărginean | 19 iulie 2022, 8:17 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    1

    (foto: Sursa: facebook)

     „Aradul este un oraș mai nesigur decât a fost vreodată în ultimii 30 de ani (nu punem la socoteală perioada comunistă pentru că, evident, atunci altele erau datele în care se derulau activitățile de ordine publică)” – susțineam, în urmă cu două săptămâni într-un articol dedicat (și) Poliției locale Arad (aici). Din păcate, aceste temeri s-au adeverit după o săptămână, când Aradul a fost zguduit de o crimă, comisă într-un apartament din cartierul Aurel Vlaicu. Un bărbat de 87 de ani a fost omorât, în propria-i locuință, într-un cartier din Arad, de trei tineri de 18 – 20 de ani (aici)!

    Oricât de oribilă ar fi crima, vor fi unii care vor spune că așa ceva se întâmplă peste tot în lume, că nu-i motiv de îngrijorare mai ales că nu se întâmplă prea des așa ceva pe la noi. Așa-i, trebuie să recunoaștem, nu se întâmplă foarte des, ba chiar se întâmplă mai rar decât în alte orașe din țară, dar ăsta nu-i un motiv suficient pentru lipsa de reacție a instituțiilor de ordine publică și a celor care ne dirijează destinele. Evident, la politicieni mă refer. În afara unor comunicate oficiale, de la IPJ și de la Parchet, nicio reacție, nicio îngrijorare, semn că pentru ei crima din Vlaicu a fost o întâmplare neînsemnată. Mai ales că ei au altele de făcut și de transmis, mult mai importante decât o „banală” crimă. Este perioada selfie-urilor în tot felul de locuri cu multă lume veselă și nu se cuvine să-și piardă vremea și energia cu „nimicuri”.

    A fost, bunăoară, AOA. Bun prilej pentru o baie de mulțime, dar și pentru noi jocuri de culise, desfășurate în cele două corturi VIP, împărțite frățește de taberele Falcă și Bibarț. Jocuri soldate cu cel puțin o mișcare interesantă, despre care încă nu știm dacă a fost o trădare sau o infiltrare. Să-i urăm celei care a fost împinsă și susținută de Falcă până în funcția de subprefect, Olimpia Popa, bun venit în Poliția locală a lui Bibarț. Mai are de susținut un examen pentru a prelua șefia Biroului de Control Comercial, dar nu trebuie să ne facem griji pentru că are cine s-o mediteze. Apoi, să vedem pentru ce a ajuns, de fapt, în Poliția locală…

    A mai fost și escaladarea Muntelui Găina unde, se știe, pe vremuri se desfășura Târgul Fetelor. Călcată prea des de politicieni, această sărbătoare a moților s-a pierdut în fumul grătarelor și a ajuns doar un subiect slăbuț de știri tv. Cândva se spunea că la Târgul Fetelor de pe Muntele Găina prima dată mergi din curiozitate, a doua oară de fraier. Nu se știe cum e cu cei ce merg an de an, ca Ghiță Falcă.

    Să fim drepți și să amintim că în perioada asta, plină de accidente rutiere sau chiar de crime, există politicieni responsabili care muncesc pentru noi. Unul dintre acești bieți politicieni bântuiți de hărnicie este Mihai Fifor. Chiar a doua zi după comiterea crimei din Vlaicu, dumnealui s-a adresat arădenilor și le-a transmis că „pasajul din Micălaca va fi, în cele din urmă, finalizat!”, mesaj care, normal, ridică până la ceruri PSD și ministrul Transporturilor. Despre două fapte nu a spus nimic domnul Fifor. În primul rând, despre crimă, semn că și pentru el tot o banalitate este. Normal, nu? Ce poate fi mai banal decât să intre trei tineri în casa unui bătrân și să-l omoare în bătaie, în locuința lui? Poate doar faptul că lucrările la amintitul pasaj (pe care-l numește, cu ironie doctă, legendar) au fost oprite, în 2012, de guvernul PSD condus de „legendarul” Victor Ponta. Cum s-ar spune, PSD a luat, PSD a dat, fie-i numele…

    Acum că ne-am lămurit cât îi interesează pe aleșii noștri siguranța arădeanului în propria-i casă, să revenim la celelalte organe. Care veghează la liniștea și siguranța noastră. Organele sau instituțiile de ordine și siguranță publică, în speță, la Poliția Română încartiruită la Arad și la Poliția locală. Chiar înainte de crimă, la IPJ Arad preocuparea majoră era cine să conducă Inspectoratul după re-pensionarea și re-revenirea din re-pensionare (ca-ntr-un film cu proști, pentru fraieri!) a lui Ioan Tamaș. O adevărată parodie după Cântăreața cheală care, ce să facă și ea?, cântă și se piaptănă.

    Despre colaborare cu Poliția locală nu poate fi vorba. Interesant este că legea poliției locale a fost concepută de MAI și, deși se spunea în acea perioadă (2009 -2010) că poliția locală va contribui la creșterea gradului de siguranță a cetățenilor prin aceea că va prelua de la Poliția Română unele sarcini, legea a fost făcută exact pe dos. Adică, în așa fel încât, practic, este imposibil ca aceste instituții să colaboreze decât dacă vor cei ce le conduc, întrucât nu există un cadrul legislativ pentru colaborare. Or, în Arad, cei care conduc IPJ și Poliția locală nu au astfel de gânduri, cum ar fi colaborarea. Și totuși s-ar putea, dacă ar vrea și ar ști.

    În fiecare an se întocmește un Plan de ordine și siguranță publică al localității, deci inclusiv în Arad. Acest document ar trebui să fie „fișa postului” pentru cele două instituții, în ceea ce privește asigurarea și menținerea ordinii publice în domeniul contravențional și, foarte important, în cel al prevenirii comiterii infracțiunilor. Dacă ar fi gândit bine, conceput serios (nu copiat an de an) și aplicat riguros, acest plan ar putea duce la stăpânirea fenomenului contravențional (supravegherea și patrularea zonelor cu potențial delictual), la identificarea unor noi zone cu potențial delictual, la identificarea persoanelor predispuse la activități ilegale și supravegherea lor și chiar la depistarea unor posibili infractori. Punerea în aplicarea a Planului presupune acțiuni coordonate și integrate ale celor două instituții, organizare și rigoare. Desigur, profesionalism, seriozitate, control ierarhic, comunicare între cele două instituții și așa mai departe.

    Ce avem în schimb? Două instituții măcinate de orgolii la nivelul conducerii, două instituții călcate în picioare de politicieni, două instituții care acționează fiecare după propriul „program de guvernare” în care liniștea și siguranța cetățeanului este exact invers decât se povestește în toate planurile, programele și strategiile, adică pe ultimul loc. Din această perspectivă, a siguranței cetățeanului, cele două instituții politice de ordine publică sunt conduse habarnist și parcă intenționat în direcție opusă, care duce doar spre interese proprii (ca să fie bine înțeles, vorbim despre interesele unora din conducerea instituțiilor și, clar ca lumina zilei însorite, ale politicienilor).

    Ca să n-o mai lungim: problema nu este neapărat că în Arad s-a comis o crimă oribilă, fără alt scop decât de a fura de la un om aflat la o vârstă la care nu se mai putea apăra. Asemenea fapte se pot comite și dacă instituțiile de ordine publică ar fi „brici”, cum se spune. Problema este că astfel de fapte se comit și se pot repeta, pe fondul politizării excesive a uneia dintre instituții care duce la instabilitate organizațională. Desigur, este vorba despre IPJ. Și mai mare este problema la Poliția locală, unde domnește un haos parcă instituționalizat spre a servi realizării intereselor unui singur om, preocupat mai mult să-i servească pe cei ce-l susțin în funcție. Polițiști locali nemulțumiți de ce se întâmplă în instituție, polițiste locale care se plâng de hărțuire sexuală (unele susținând chiar că au probe despre care ar ști inclusiv fostul și actualul primar!), angajări tot mai ciudate și pe ochi tot mai frumoși, acțiuni fără noimă, doar de dragul de a avea activitate, scopul fiind necunoscut și multe altele. Cam asta este Poliția locală, coordonată nu de primar ci de administratorul public (așa de tare îl doare pe primar de siguranța arădenilor, că i-a delegat administratorului public coordonarea Poliției locale!). Poliția locală ar putea fi însă o verigă extrem de importantă în asigurarea siguranței cetățenilor, dacă și-ar lua rolul în serios și dacă ar deveni cât de cât profesionistă. Pentru că profesioniștii știu foarte bine că înainte de a te lupta cu marea infracționalitate, este obligatoriu să elimini mica delincvență. Prin alte părți ale lumii, profesioniștii, împreună cu politicienii serioși au reușit să elimine criminalitatea din stațiile de metrou, pornind ce la controlul biletelor și curățarea de graffiti a vagoanelor. Profesioniștii noștri ar înțelege din teoria geamului spart că se impune demolarea clădirii. După care, eventual, să pună mâna pe teren…

    Din păcate, Aradul este un oraș tot mai nesigur și nimic nu mă face să cred că nu va fi și mai nesigur în perioada ce va urma. Pentru că ei, cei ce ne conduc, vor continua să ne transmită rânjete din vârf de munte sau false preocupări din ronduri, în timp ce noi urcăm pe Golgota nesiguranței publice, înconjurați de tot mai multă agresivitate verbală și fizică.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Legat de inegalabilul popândău roșu, cu trandafiri înfipți in cur&ul arădenilor lipsiți de neuroni,Mihaaaaai Fifooor- un slugoi al falcaca de sud aciuit la mina din Brad și votat arădean de poulimmea Aradului, via seculicilor serviciilor-, va sugerez să descoperiți, in plus, fața hidoasă a oltenasului și tupeul specific mafioților pe ziarlargesul.ro. Trist că ciuma roșie arădeană are un lider pe măsură…

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.