duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cresc salariile angajaților din Primăria Arad. Pentru unii mai mult, pentru alții mai puțin…

  de Raluca Medeleanu | 28 februarie 2023, 4:36 PM | Administraţie

  0

  Proiectele de hotărâre care prevăd creșteri salariale ale personalului cu funcții de execuție și de conducere din cadrul Primăriei Arad au trecut de votul consilierilor în ședința de marți, 28 februarie.

  După cum a explicat primarul Aradului, măsura are la bază dorința de a aduce la același nivel salariile cu cele pe care le au la ora actuală angajații din Consiliul Județean, dar și cei ai altor municipalități din țară. Amintim pe această cale că promisiunea le-a fost făcută angajaților Primăriei Arad încă de când s-a votat bugetul general de venituri și cheltuieli, în 2 februarie, când mai multe persoane din diferitele departamente ale Primăriei au participat la ședința de Consiliu, s-au declarat îngrijorate de un amendament care a fost votat de consilieri, care prevedea tăierea a 3 milioane de lei din fondul de salarii. Această măsură le-a fost atunci explicată că nu le va afecta salariile, ci se referă doar la anularea banilor puși deoparte pentru posturile vacante.

  Pe de altă parte, în ședința de astăzi, primarul a explicat că – printre altele – mărirea salariilor are la bază și o dorință de a determina atragerea tinerilor în administrația locală.

  „Este o aliniere a salariilor municipalității la nivelul Consiliului Județean, o încercare de mărire mai mult a celor tineri, pozițiile de debutanți în principal, pentru a determina cât mai mulți tineri să vină spre noi”, a spus Bibarț.

  Bibarț speră ca mărirea salariilor să reducă din „lentoare” și „frica de asumare” a angajaților

  De asemenea, acesta a explicat că și-ar fi dorit să mărească mai mult salariile de la două departamente în care angajații muncesc foarte mult: departamentul tehnic și cel responsabil de proiectele pe fonduri europene, însă că legislația în vigoare nu îi permite să facă diferențieri salariale între departamente.  Și de această dată, ca în cazul ședinței din 2 februarie, edilul a ținut să îi mustre indirect pe funcționari, dându-le de înțeles că dorește ca mărirea salariilor să se reflecte și în atitudinea și implicarea lor, reproșându-le „lentoare” și „frica de asumare”.

  În urma votului obținut astăzi, creșterile salariale se vor resimții la angajații Primăriei Arad (inclusiv Direcția de Poliție Locală, Direcția de Asistență Socială) și cei de la Centrul Municipal de Cultură. Cei din Filarmonică și Teatru nu sunt incluși, deoarece se află într-o altă categorie, cu prevederi legale diferite.

  Diferență de procentaj dintre creșterile salariale în cazul șefilor și subalternilor

  Nu toți consilierii au votat însă proiectul. Gruparea USR s-a opus, iar consilierul Florin Stana a explicat motivul: salariile celor din funcții de conducere ar urma să crească cu 40%-50%, în timp ce salariile celor din funcții de execuție cu 20%.

  Primarul a explicat că motivul pentru care a apărut această diferență de procente este că salariile celor din funcțiile de conducere erau mult mai mici și că a trebuit să le actualizeze.

  „Din 2019, la Primăria Arad nu au mai fost majorări salariale, în timp ce la alte instituții au fost aproape în fiecare an, de aceea unora li se vor părea poate procentele mai mari, dar ele recuperează ceea ce în alte părți s-au dat în 4, 5 etape. La nivel național, actualele salarii majorate au fost aprobate în marea majoritate a municipalităților încă din 2019, prin urmare este o măsură care într-adevăr pune o presiune pe bugetul municipiului, dar oarecum necesară. Pe de altă parte, sper să înțeleagă și funcționarii că acest efort trebuie să se regăsească într-un act administrativ cât mai prietenos pentru contribuabili și sper să fie așa”, a mai explicat Călin Bibarț.

  Primarul a oferit ca exemplu de efect negativ produs din cauza salariilor mici din Primărie cazul fostei directoare de la Direcția Tehnică, despre care a afirmat că a plecat în toamna anului 2022 de la Direcția Tehnică, la o altă instituție din Arad, unde salariul e mult mai mare.

  „Patru ani de zile au stat cu salariile mici, consilierii le-au avut mari de la început, cei din conducere nu. Plus că se adaugă și vechimea… Am încercat să le echilibrăm, astfel ca trecerea dintre o treaptă în alta să fie de 200-300 lei. Plus că majoritatea sunt la gradația maximă și încercăm să aducem și tinerii”, a spus Bibarț.

  Proiectele majorărilor salariale au trecut cu 15 voturi pozitive și 7 negative.

  Creșterea salariilor viceprimarilor și a primarilor a primit undă verde astăzi de la CCR

  În ceea ce privește salariile viceprimarilor și a primarului, menționăm că după ce proiectul de lege a fost aprobat în toamnă, măsura a fost contestată la Curtea Constituțională. Pe de altă parte, CCR a dat chiar astăzi undă verde acestor majorări.

  Initiativa legislativă prevede ca salariile aleșilor locali să fi calculate și actualizate având ca referință salariul minim din 2021 și nu cel din 2019 cum este în prezent. Creşterea salariilor s-ar aplica doar pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Potrivit Hotnews.ro, coaliția a motivat necesitatea creșterii salariale prin faptul „că s-a creat o nedreptate din cauza înghețării în ultimii patru ani a salariilor bugetarilor din administrația locală”.

  Amintim, pe această cale, că primarul Călin Bibarț a declarat în octombrie 2022 că va refuza mărirea propriului salariu adoptată de Parlament.

   

  Citește și:

  • Salariile primarilor înlăcrimați și populismul de doi bani al lui Bibarț • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Simțindu-și salariile amenințate, angajații de la Primăria Arad au luat cu asalt ședința CLM • Special Arad · ultimele știri din Arad

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.