Cresc dobânzile: Indicele Robor la 3 luni a sărit astăzi la 3.34%

  de - | 3 aprilie 2019, 12:39 PM | Business | Naţional

  0

  Indicele ROBOR a urcat miercuri la 3.34% (de la 3.23%, cât fusese marți) după ce BNR a introdus un control mai strict al lichidității din piața monetară, acest lucru urmând să ducă și la o creștere a dobânzilor la depozite, potrivit economie.hotnews.ro. Acest indice – ROBOR- a fost înlocuit din formula de calcul a ratelor la creditele în lei cu dobândă variabilă, prin OUG-ul care modifică OUG 114/2018. Acest nivel al ROBOR este cel mai mare din ultimele 5 luni, mai exact din 29 octombrie 2018.

  „Avem o întărirea a politicii monetare printr-un control strict al lichidităților de pe piața monetară. Aici, avem și o anumită flexibilitate. În funcție de evoluția inflației, urmărim, cu atenție, dacă factorii care au dus la creșterea inflației, în special pe partea prețurilor volatile, sunt cu acțiune temporară sau cu acțiune mai îndelungată și vom reacționa în continuare în ședințele următoare”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de marți, întrebat ce decizie va lua BNR dacă inflația va continua să fie peste ținta instituției, citat de Mediafax.

  De asemenea, Guvernatorul BNR a confirmat că acest control al lichidității a început mai demult, ceea în comunicatul instituției este menționat prin „păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară”. De altfel, de mai bine de o lună, Banca centrală a renunțat la operațiunile repo, prin care dă bani pieței, și a trecut la atragerea de depozite.

  „În momentul în care continui ceva înseamnă și o relativă întărire, adică nu faci un pas înapoi”, a adăugat Isărescu.

  Continurea pe hotnews.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.