sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Consilierii USR au refuzat să voteze subvențiile. Bibarț: „Găsiți-mi voi o soluție pentru CET!”

    de Raluca Medeleanu | 22 noiembrie 2022, 12:15 PM | Administraţie | Politikos | Topic special

    1

    Gruparea USR din Consiliul Local (foto: arhivă)

    Pentru cine urmărește de ceva vreme ședințele de Consiliu Local Municipal, a tras probabil deja o concluzie că orice proiect aflat în legătură cu CET-ul va genera automat o abținere de la vot a consilierilor USR, una manifestată „din principiu”, indiferent de subiectul în cauză. Ședința de marți, 22 noiembrie, nu a fost o excepție, aceștia fiind singurii care au refuzat să voteze subvențiile alocate pentru acoperirea diferenței de preț și tarif la energia termică livrată populaţiei.

    Încă din perioada de început a pandemiei, consilierii USR și-au exprimat refuzul de a vota proiectele ce vizează CET-ul prin prisma dezacordului lor față de lipsa de modernizare a centralei și alocarea constantă a unor sume foarte mari de bani pentru a acoperi pierderile înregistrate în rețea. Astfel, abținerea de la vot au motivat-o constant ca pe un fel de boicot la situația în care au ajuns cele două CET-uri, atât cel mare, care nici nu mai aparține Primăriei, cât și cel mic (Hidrocarburi), care are tehnologia depășită.

    Situația în care se află CET Hidrocarburi este într-adevăr departe de a fi ideală. Totuși, este de constatat că la ora actuală, municipalitatea are în derulare proiecte pe fonduri europene prin care înlocuiește punctele termice și conductele din mai multe zone ale orașului și că a depus anul acesta un proiect prin PNRR care a fost declarat eligibil, care va retehnologiza CET Hidrocarburi cu cazane pe cogenerare, investiția ridicându-se la 100 milioane de euro. De asemenea, în paralel, Primăria a pregătit și documentația pentru a înlocui cazanele (a căror avize expiră în 2023), înlocuire care se va face fie prin fonduri europene, fie prin bugetul local (vorbim de circa 14 milioane de euro). Pe de altă parte, trebuie ținut cont și că o comparație a cheltuielilor din prezent la CET, față de cele din trecut, nu poate fi făcută fără a lua în considerare și scumpirile astronomice la nivel național la gaz și electricitate, în acest sens facturile centralei fiind cu mult peste cele din trecut, iar toate acestea, evident, se achită din bugetul local.

    Abținerea de la vot a consilierilor USR pentru alocarea acestor subvenții cu rol de „tampon” pentru buzunarul populației nu are, de altfel, niciun impact. Fiind în minoritate în Consiliul Local, cu sau fără votul lor, proiectele pe care le contestă trec oricum de vot. Pe de altă parte, în afară de acest boicot, consilierii nu au venit, de-a lungul timpului, cu vreo propunere ori cu vreun proiect de hotărâre prin care să aducă o îmbunătățire, vreo soluție societății pe care o contestă. Cu toate acestea, ridică constant aceleași întrebări executivului: „faceți ceva? Aveți vreo soluție?”, parcă uitând complet proiectele aflate în desfășurare în această perioadă și păstrând ideea că nu se face absolut nimic.

    „Aștept de la dumneavoastră, sub semnătură, în scris, soluțiile”

    Acest lucru le-a fost reproșat și de primarul Călin Bibarț, care a dorit să ia cuvântul după șirul de acuzații expuse de gruparea politică, prin vocea consilierului Daniela Săbău. Bibarț i-a învinuit că au mereu „aceeași poezie” și i-a acuzat că ignoră complet situația reală de la CET Hidrocarburi, pe care îl consideră „o moștenire grea” care strangulează bugetul local și pentru care se fac eforturi de redresare. Bibarț le-a imputat de asemenea că nu au avut niciodată inițiativa să indice vreo soluție pe care ei o consideră optimă și le-a promis, ironic, că dacă vor veni cu vreuna, îi va lăsa să facă prezentarea în fața Consiliului.

    „Am explicat a nu știu câta oară situația CET-ului mic, spunându-vă că este o moștenire deosebit de grea, explicând că până se retehnologizează – și ducem o bătălie extrem de grea la Ministerul Energiei, unde suntem cu proiectul depus pentru finanțare, pentru că e vorba de 100 milioane de euro ca să retehnologizăm, nu o să putem niciodată să-i dăm din bugetul nostru, dar suntem eligibili, suntem pe locul 3, intrăm în evaluare acum… – dar până atunci nu putem să funcționăm decât în acest sistem. Eu înțeleg declarațiile politice, dar chiar le repetăm la fiecare ședință și la fiecare alocare de bani? Aceeași poezie o aud de la dumneavoastră și mă simt obligat să vă dau răspuns… Chiar cred să suntem și oameni serioși. Nici eu, nici dumneavoastră n-am urcat prețul la gaz anul trecut de la 80 la 1000, sau la curent. Nici eu, nici dumnveavoatră n-avem o vină că în 30 și ceva de ani au fost subfinanțate și au ajuns în acest hal CET-urile. Nici eu, nici dumneavoastră n-avem nicio vină că toate rețelele sunt praf și costă și astea sute de milioane de euro ca să încercăm să le refacem și nu le poți reface într-un an, am început de doi ani de zile cu magistralele, continuăm acum cu câteva secundare și puncte termice tot pe bani europeni și vedeți cum arată orașul și cum e spart (…). Dar chiar de fiecare dată trebuie să spunem treaba asta și dumneavoastră întrebați așa, retoric? Ne-ați dat vreo soluție până acum? Vă rog frumos, aștept de la dumneavoastră, sub semnătură, în scris, soluțiile”, le-a răspuns primarul consilierilor USR.

     

    Citește și: 

    • Primăria ia precauții pentru înlocuirea la timp a cazanelor de la CET Hidrocarburi. În plus, va reînnoi și contractul de concesiune – Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Pași pentru producerea prin cogenerare a apei calde și a energiei electrice la Arad – Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Se pregătește modernizarea unor puncte din rețeaua termică ce străbate orașul. Investiția va scoate 16 milioane de lei din bugetul local – Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Foarte bine au făcut ca nu au votat!
      Au transmis un mesaj ca nu sunt de acord cu aruncarea bugetului orașului într-un sac fără fund.
      ULAL a transmis ca procentul debransatilor e 70% acest serviciu nu mai e majoritar în oraș.
      Planurile de retehnologizare sunt basme până la implementarea efectivă.
      În ultimii 10 ani CET-ul a consumat peste 200 de milioane de euro.
      Soluția va dat-o orașul Galați a subvenționat introducerea de centrale individuale pe gaz.
      Se poate calcula media pe fiecare apartament a subvenției pe întreaga iarnă, la prețul gigacaloriei și contravaloarea, acordată în vouchere pt materialele instalării de centrale de apartament.
      Dar cum știe tot arădeanul CET e o cloacă de partid la fel ca apă canal.

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.