marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Comunicatastrofal. Principalele acțiuni culturale și evenimente ale lunii iulie 2016

  de Tomck@t | 8 iulie 2016, 11:35 AM | Cultură | Știri Arad

  0

  Bine… exagerăm în titlu cu acel joc de cuvinte, pentru că e vineri și n-avem ce face. Motivul pentru care vă oferim acest comunicat al Centrului Municipal de Cultură abia astăzi este că abia astăzi l-am primit… ca să vezi! Conferința de presă a avut loc ieri și inițial a fost anunțată că va fi la sediul CMCA, dar cu o oră înainte s-a schimbat ora, iar ulterior, cu 30 de minute înainte, s-a anunțat că din nou s-a schimbat ora, dar și locația, în Sala Ferdinand a Primăriei, până la urmă. Am ratat „evenimentul”, așteptând să primim încă un mail, preferabil cu un minut înainte de ora re-restabilită, că se va schimba din nou tot planul. Am rămas cu buza iremedibil umflată. Mai ales că ne-am bazat pe acest comunicat ieri, dar iată că a trebuit să așteptăm o zi întreagă. Ne cerem scuze pentru această aroganță totală de care am dat dovadă. Data viitoare vom străbate tot orașul pentru o conferință CMCA! 😛

  Dar aceste detalii din culise, probabil, nu vă interesează. Nici nu trebuie. Mai degrabă e de interes știrea în sine (și de aici, gata cu tonul glumeț), care sună în felul următor:

  Principalele acțiuni culturale și evenimente ale lunii iulie 2016:

   

  land

  13 artiști din România, Moldova, Austria și Germania, în perioada 1-10 iulie, au Faleza Mureșului din Arad ca loc de joacă. Simpozionul internațional de land art / instalații sit specific este susținut de Centrul Municipal de Cultură Arad și-i are ca parteneri pe UAP Arad și Facultatea de Arte UVT. Între 1-10 iulie artiștii își fac lucrările la Atelierele Pădurice și Faleza Mureșului, iar de pe 11 iulie până la sfârșitul lunii, arădenii le pot vedea instalate pe malul râului Mureș.

  Participanții la Arad Land Art 2016 sunt: din Timișoara au venit Ligia Seculici și Rareș Moldovan, arădenii Diana Bota-Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brăndușescu Rubel, Anamaria Șerban, Eszter Peter din Sfântu Gheorge,  Miruna Moraru din București, Emanuela Zapototchi-Cadariu din Lienz, Austria și Michael Wieczorek, Oschersleben, Germania. Artiștii țin de domenii diferite, sunt pictori, sculptori, arhitecți, reprezentanți ai artelor textile, iar ca scriitori sunt invitați Alexandru Vakulovski și Moni Stănilă. Curator al proiectului este Anamaria Șerban.

  metrop

  Șase filme de autor, proiectate de marți până duminică, de la orele 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România, un ecran gonflabil de 120 m², și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, care permit urmărirea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii. Filmele din selecția oficială, drame, thrillere, documentare pentru toate gusturile și vârstele, se bucură de numeroase premii la importante festivaluri internaționale, precum Cannes, Berlin, sau Premiile Oscar și BAFTA.

  Vezi programul AICI.

  itin

  Academia Itinerantă Andrei Șerban este program-cadru conceput ca un laborator interdisciplinar de creație în jurul personalității artistice a regizorului Andrei Șerban, reunind tineri actori, alături de artiști din alte discipline, și realizat prin largi parteneriate instituționale.

  Cu ediții de succes în mai multe locuri din România în anii precedenți, Academia Itinerantă Andrei Șerban este un experiment inedit de creație teatrală. Cunoscutul regizor spune că prin aceste ateliere „În primul rând  mi-am propus sa dezvoltăm un climat de încredere, în care tinerii artiști se întâlnesc să caute ceva diferit de tot ce le e cunoscut. Deviza ar putea  fi: „să ne întâlnim nu ca să găsim ce știm deja, ci ca să căutăm ce nu știm”. Avem cu toții nevoie, la orice vârstă am fi, să descoperim ce încă nu știm, atât despre noi, cât si despre relația cu ceilalți.”

  Considerăm că acest proiect este esențial pentru dinamica teatrului arădean, oferind tinerilor artiști oportunitatea de a lucra împreună cu un cunoscut regizor român, în același timp putând fi și un posibil declanșator pentru apariția unor mișcări teatrale alternative, care vor oferi publicului arădean o ofertă variată în domeniul teatrului.

  Ediția 2016 se va derula sub forma unui atelier-rezidență artistică ce va reuni 30 participanți la Castelul Macea și la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad în perioada 12-18 iulie 2016 și va include și o prezentare publică informală a metodei atelierului și rezultatelor acestuia în data de 18 iulie 2016, ora 11.00, la Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici.

   

  inter

  Orașul, spațiu viu de expoziție. Spațiul public arădean, intersecțiile și sensurile giratorii vor deveni o imensă expoziție de sculptură contemporană, o colecție de sculptură, aparținând unei comunități artistice naționale și internaționale.

  Prin acest simpozion, organizat de Filiala Arad a Uniunii Artiștilor Plastici și Centrul Municipal de Cultură Arad, se dorește punerea în discuție a spațiilor urbane în raport cu operele realizate de către artiștii invitați la simpozion și care vor fi amplasate în interior și exterior, pentru ca publicul larg, în toata diversitatea sa, să aibă contact direct cu operele de artă.

  Ne dorim de asemenea crearea unui nou raport estetic între oraș și operele de artă și integrarea lor în arhitectura orașului. Iar publicul are șansa să fie martor la actul de creație pe tot parcursul simpozionului.

   

  stra

  În trei cuvinte – STRARAD Street Festival. În șase cuvinte – Muzică. Mâncare stradală. Artă. Jocuri. Filme.

  Un week-end, un festival stradal, oameni și spațiu public. Ne propunem să apropiem oamenii de oraș și de diversele forme de artă, meșteșuguri, jocuri și activități. Orașul este al oamenilor, iar arta nu este rezervată elitiștilor, arta este cu și despre oameni.

  Sub formă de ateliere, lecții, concursuri, activități, spectacole de teatru, de jonglerie sau concerte, arădenii sunt invitați să descopere skateboarding-ul, tirul cu arc, tenisul de masă, șahul (cu piese lifesize), capoeira, concerte, mâncare stradală.

  Programul detaliat va fi comunicat în următoarele zile.

   

  varte

  Centrul Municipal de Cultură Arad și Liceul de Arte Sabin Drăgoi Arad reiau și anul acesta atelierele de creație pentru tineri pentru perioada estivală. Cu o primă ediție în 2015 care s-a bucurat de participanți numeroși și încântați de activitățile propuse, anul acesta organizatorii propun din nou o alternativă tinerilor care se vor afla în Arad în perioada estivală, cu ateliere care stimulează creativitatea, dar și cu un program muzical săptămânal.

  Astfel, sunt propuse patru cursuri realizate de profesori ai Liceului de Arte Sabin Drăgoi Arad, de luni până joi, iar seara muzicală va avea loc în fiecare joi de la ora 20.00. Atelierele vor avea patru tematici: textile, modelaj, pictură și tehnici decorative și  – noutatea de anul acesta – origami.

  Atelierele vor avea loc la clădirea Preparandiei, situată pe strada Preparandiei nr.13, în perioada 18 iulie – 26 august, iar participarea la acestea este gratuită, în baza înscrierii prealabile. Clădirea Preparandiei din Arad este locul în care a funcționat prima școală pedagogică românească din Transilvania, motiv pentru care a și fost aleasă ca locație pentru desfășurarea unor activități educative.

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.