Complexul Muzeal vă invită să vizionați filmul etnografic „Cultura pâinii – Aspecte cotidiene și rituale în județul Arad” | Video

  de [email protected] | 17 aprilie 2020, 5:27 PM | Cultură

  0

  Complexul Muzeal Arad ne readuce în atenție un film documentar arădean despre pâinea noastră cea de toate zilele din gospodăriile țărăneşti, realizat în anul 2010 de dr. Gabriel Hălmăgean: „Cultura pâinii – Aspecte cotidiene și rituale în județul Arad”. Filmul etnografic a fost prezentat și premiat la mai multe concursuri și festivaluri naționale de profil.

  „Prepararea pâinii în propria gospodărie este o ocupație tradițională care încă se mai practică în unele localități din județul Arad. Pâinea rămâne personajul principal al mesei de zi cu zi la români, dar este prezentă prin modelările din aluatul de pâine și pe mesele ceremoniale organizate cu ocazia marilor sărbători religioase sau a obiceiurilor din ciclul familial.

  Filmul prezintă toate fazele procesului de producere a pâinii, de la dozarea materiilor prime necesare – făină, apă, sare și drojdie – la frământatul aluatului, porționarea acestuia și până la coacerea în cuptorul de pâine, pe vatră. Importanța pâinii din făină de grâu în cadrul comunităților rurale este relevată și de sărbătoarea închinate acesteia – «Praznicul de pită nouă» din localitățile Pecica și Beliu – din care filmul surprinde, de asemenea, câteva momente”, declară în descrierea filmului dr. Gabriel Hălmăgean.

  De imagine, sunet și de montaj s-a ocupat ing. Dan Varga.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.