luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Compania de Apă Arad merge pe mâna lui Boeru de la Romair Consulting

  de Mihai Todoca | 5 aprilie 2023, 6:22 PM | Administraţie

  0

  Compania de Apă a semnat azi un contract care se va întinde pe nu mai puțin de 98 de luni. Opt ani și două luni pentru ceea ce se dorește a fi cea mai mare investiție în rețeaua de apă și canalizare a județului Arad. Astfel, proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și elaborarea documentațiilor de atribuire, asistență tehnică pentru managementul proiectului și supervizarea lucrărilor din cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru aria de operare a Companiei de apă Arad în perioada 2022-2027” se întinde pe trei etape, prima fiind și cea mai importantă.

  Ce va face Romair Consulting

  Actualizarea studiului de fezabilitate, cu tot cu analiza economico-financiară, are termen până în decembrie anul acesta. Însă nu este totul foarte ușor de făcut, pe tema aceasta exprimându-se Gheorghe Boeru (Romair Consulting):

  „Am construit șapte proiecte pe finanțare europeană în 23 de ani. Până acum avem aprobate toate aplicațiițe de finanțare însumând 2,8 miliarde de euro, de Comisia Europeană. Vin la dumneavoastră să continui ce a început alt coleg proiectant, iar prima noastră misiune este să obținem finanțare. Un lucru care nu va fi ușor pentru că s-au schimbat puțin și regulile , dar și indicatorii, lucrurile ducând către eficientizare energetică. Vom obține finanțarea, cât este nevoie și cât suportă compania, privind raportului economico-financiar.

  Suntem o companie mare, profitabilă, iar Uniunea asta își dorește, să consolideze asemenea firme și să facă viața cetățenilor mai bună. Cea mai  mare acțiune a noastră este cea de anul acesta, până în decembrie, când trebuie să înaintăm cererea de finanțare cu aplicația de finanțare în spatele ei. Este o muncă pe care știm să o facem, avem experiența necesară de aici și motivul pentru care venim în fața dumneavoastră. Proiectul Aradului ar fi cel de-al 11-lea județ din România pe care Romair Consulting îl finanțează ”.

  „Inel” de conducte care va ocoli Aradul și care va deversa canalizarea din mai multe localități direct în Centrul de Epurare din Arad

  Vasile Borha, directorul Companiei de Apă Arad a menționat că se mai dorește, pe viitor, realizarea unui inel de centură cu apă și canal în jurul Aradului care să deservească zonele cu potențial de investiții din mediul privat, deoarece „acesta e primul lucru pe care ți-l cere oricine: utilitățile”.

  În perioada următoare, apa menajeră din canalizare din localitățile apropiate Aradului va fi preluată de municipiu, Vasile Borha menționând că stația de epurare nu funcționează în acest moment la capacitate maximă, iar astfel se va putea prelua consumul în plus. Ceea ce încă nu se știe ce se va face este cu nămolul rezultat, asta până la implementarea proiectului „păstorit” de Gheorghe Boeru.

  „Apa va fi o problemă națională în următorii ani și va fi și mai scumpă. Sigur va fi și mai scumpă, tocmai de aceea trebuie avut grijă de ea”, a conchis directorul Companiei de Apă.

  Despre acest „inel” mai puteți citi informații AICI și AICI. Pe această cale, amintim că reprezentații Companiei de Apă declarau anul trecut că estimează finalizarea inelului de canalizare prin anul 2027.

  În continuare vă prezentăm, succint, ce conține contractul semnat astăzi:

  Contractul include trei activități:

  Activitatea I – asistentă tehnică pentru actualizarea Aplicatiei de Finanțare și elaborarea documentațiilor de atribuire ( 8.163.970 lei).
  Principalele acțiuni în cadrul Activității I sunt:
  Actualizarea Studiului de Fezabilitate care va conţine inclusiv:
  -Analiza economico – financiară (analiza cost – beneficiu)
  -Analiza instituţională
  -Studiul de Impact de Mediu
  -Completarea, transmiterea şi aprobarea formularului de aplicaţie pentru obţinerea finanţării Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din aria delegării, Etapa 2022 – 2027, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
  -Stabilirea necesarului de investiţii pentru etapa a II – a (2022 – 2027) pentru toate localităţile aflate în aria delegării.

  Termenul de finalizare pentru Activitatea 1 Asistență tehnică pentru actualizarea Aplicaţiei de Finanțare și elaborarea Documentațiilor de Atribuire este 31.12.2023.

  Activitatea II – Asistență tehnică pentru managementul proiectului( 9.218.127 lei)
  În cadrul Activitatii II, Consultantul va avea obligatii in ceea ce priveste:
  -Sprijin pe perioada derularii procedurilor de atribuire a contractelor din proiect
  -Actualizarea Master Plan Regional
  -Actualizarea Devizului din Proiect si Studiului de fezabilitate conform prevederilor HG 907/2016
  -Activitati de informare si publicitate pentru proiect in cadrul Programului
  -Activitati de dezvoltare GIS

  Activitatea III – Asistentă tehnică pentru supervizare ( 31.287.738 lei)
  -Asistenţa tehnică din partea proiectantului pe parcursul executiei lucrărilor in conformitate cu prevederile Legii 10/1995
  Consultantul va asigura serviciile de asistenṭă tehnică din partea proiectantului pentru Entitatea Contractantă în conformitate cu legislația în vigoare pentru contractele de executie lucrări din cadrul Aplicației de Finanțare aprobată.
  -Activitati specifice de Supervizare conform HG nr.1/2018
  Consultantul va activa în calitate de Supervizor care va gestiona și superviza contractele de lucrări cuprinse în Proiect și va executa toate îndatoririle „Supervizorului”, asa cum este specificat in HG nr.1/2018, în fazele de preconstrucție, construcție și post construcție.
  Prima activitate este finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2021-2020 – Axa Prioritara 3. Diferența până la valoarea contractului de achizitie pentru Activitatea II și Activitatea III urmând a fi finanțate prin programul PDD 2022-2027.

   

  •  Citește și: Investiție de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei de apă și canalizare din județul Arad • Special Arad · ultimele știri din Arad

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.