joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primarul Bimbo din Livada și milioanele sale de lei care sfidează fondurile europene

    de Raluca Medeleanu | 2 februarie 2022, 4:47 PM | Administraţie

    0

    Un proiect pe care îl pregătește Primăria Livada, cu acordul Primăriei Arad, ar putea să aibă urmări negative asupra sistemului de canalizare și așa deficitar al Aradului. Vorbim despre arondarea a mii de locuințe din Livada la stația de pompare din cartierul arădean Grădiște, care – chiar dacă ar fi modernizat, împovărând astfel considerabil bugetul Livadei, nu al Aradului – ar încărca și mai mult sistemul de canalizare al municipiului. Măsura ar putea fi evitată complet, dacă UAT-ul al fi inclus în proiectul pe fonduri europene demarat de Consiliul Județean, însă primarul Iosif Bimbo pare să fie mult prea grăbit pentru asta.

    Mai exact, Consiliul Județean Arad, printr-un Masterplan pe fonduri europene, urmează să introducă canalizare în localitățile din jurul municipiului Arad, întrucât Stația de Epurare din municipiu are capacitatea necesară să preia mai multe localități. Acest lucru ar urma să se facă printr-un „inel” de conducte care va ocoli Aradul, ca să nu suprasolicite canalizarea existentă din municipiu, și care va deversa canalizarea localităților respective direct în Centrul de Epurare din Arad. Masterplanul nu e ceva nou, fiind un proiect depus în programul de finanţare 2014-2020, iar Livada a fost inclusă printre localitățile de pe listă încă din a doua jumătate a anului 2014.

    Cu toate acestea, în loc să aștepte după fondurile europene, primarului Iosif Bimbo i-a venit o altă idee, ca să grăbească introducerea canalizării în localitatea respectivă. Vrea să facă canalizarea din surse proprii ale Livadei, nu din fonduri europene, ci printr-un împrumut bancar (câteva milioane de lei / circa 1 mil. euro, dar nu e exclus să fie și mai mare suma). În acest sens, a fost deja făcut și un studiu de fezabilitate, în 2020, de peste 16.700 euro, plătit de Livada și făcut de firma Calora SRL din Cluj, iar în ședința de Consiliu Local Livada, din 27 decembrie 2021, consilierii au avut chiar o dispută aprinsă pe tema canalizării (vezi video AICI).

    Împrumut bancar versus bani europeni

    Într-o emisiune la Tv Arad, președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, a fost întrebat despre sprijinul CJ pentru introducerea sistemului de canalizare în Livada, iar acesta a explicat că „prima dată Livada trebuie să se hotărască dacă rămâne în masterplan, unde noi (CJ, n.red.) împreună cu cei de la Compania de Apă și ADI Apă Canal am întocmit un studiu de fezabilitate la nivelul întregului județ unde am identificat toate nevoile. Suntem în faza de verificare de către consultanța europeană a proiectului, un proiect de peste 500 milioane de euro, și dacă va fi eligibil și vom obține sursa de finanțare pentru acest proiect, vom face investiția inclusiv în Livada. Primarul de acolo care, trebuie să recunoaștem, are o presiune foarte mare din partea cetățenilor (…). Primăria acum e dispusă să ia un credit și să facă lucrarea din fonduri proprii. Evident că putem da și noi o cofinanțare, dar nu știu dacă s-au hotărât să iasă din masterplan sau nu”, a spus Iustin Cionca.

    „Există avantaje și dezavantaje. Masterplanul s-a făcut pentru acele localități care nu-și permit să-și găsească singure sursa de finanțare. Nu obligă nimeni pe o localitate să nu vină să-și găsească soluții. Dacă vreți vă dau acum o listă de 30 de localități care și-au rezolvat și rețelele de apă și canalizare și stații de epurare pe munca lor, alții au preferat să aștepte după Compania de Apă să facă, dar Compania de Apă este un operator, nu este obligată să facă rețele de apă pe gratis. De exemplu, Chișineu-Criș, Sebiș, Semlac, Socoor sunt câteva localități care au regiile lor, nici măcar nu sunt la Compania de Apă (…). Dacă aș fi primar acolo, m-aș uita prima dată să văd ce beneficii îmi aduce că termin mai repede. Pentru că, evident, un proiect de 500 milioane durează mai mult decât dacă ei își fac felia lor, dar dacă îmi aduce venituri consistente – fie în economie, fie că se mută multă populație care crește veniturile primăriei – îmi fac un calcul și dacă merită să iau un credit, îl iau. Dacă pot să mai aștept, e păcat să pun 100% plus dobânda bancară din banii mei și să nu aștept fondurile europene unde îmi intră 98% și să pun doar 2%”, a mai spus Cionca.

    Graba strică treaba?

    Problema nu este doar legată de bani, ci faptul că dacă optează pentru proiectul propriu, se pun semne de întrebare dacă Livada ar putea da peste cap sistemul de canalizare al Aradului  – o diferență notabilă între situația Livadei față de exemplele oferite de Cionca în cadrul emisiunii menționate, căci localitățile exemplificate nu se folosesc de canalizarea municipiului.

    Și pentru că la ora actuală stația de pompare din Grădiște nu are o capacitate suficient de mare să mai preia canalizarea de la încă câteva mii de locuitori ai Livadei (și Sânleani), tot pe cheltuiala comunei, ar urma să se investească în modernizarea stației de pompare din Grădiște. În acest sens, Primăria Livada a și primit un acord în scris de la Primăria Arad, în această vară. Nu putem să nu ne gândim ce efect ar avea această „arondare” asupra calității canalizării municipiului. Cartierul Grădiște este în continuă dezvoltare, ceea ce înseamnă că pe viitor vor folosi tot mai mulți locuitori canalizarea din zonă, chiar dacă se va face o îmbunătățire la stația de pompare. Întregul volum colectat urmează apoi să intre în țevile deja existente, să străbată municipiul, până la destinația finală: stația de epurare.

    Compania de Apă nu crede că alipirea canalizării Livadei ridică vreo problemă

    Am contactat Compania de Apă pentru a înțelege exact cum se va realiza această alipire de canalizarea deja existentă a municipiului, iar directorul tehnic Florin Varga ne-a explicat că s-a stabilit în comisia tehnică descărcarea în Grădiște, pe strada Vișinului, într-o canalizare pe care Compania consideră că ar face față din punct de vedere dimensional. De pe Vișunului, va merge pe Ardealului, iar de acolo, prin zona Intim, către stația de epurare de pe Calea Bodrogului.

    Potrivit directorului Varga, la ora actuală în Grădiște există canalizare în aproape tot cartierul, cu excepția zonelor noi, care nu sunt în patrimoniul orașului, unde se fac artere private pe cheltuiala dezvoltatorilor imobiliari, dar care se alipesc tot de canalizarea din zonă.  Acesta ne-a mai spus că există și un program de extindere a rețelelor de canalizare din municipiu, însă va fi la decizia Primăriei în ce zonă a orașului se va efectua extinderea. Totuși, Compania de Apă nu consideră că vor exista probleme de suprasolicitare a rețelei existente de canalizare, întrucât nu se așteaptă ca toți locuitorii din Livada să se racordeze deodată în prima lună ori primul an, iar dacă nu va mai face față, se va redimensiona stația de pompare din Grădiște, folosindu-se pompe mai mari și s-ar rezolva problema.

    Florin Varga ne-a dat însă de înțeles că proiectul din Masterplanul CJ, cel cu inelul, va fi oricum soluția optimă pentru localitățile din jurul municipiului. „Dar probabil aceste investiții sunt ceva mai de lungă durată ca termen de implementare și ca să nu stea după acest inel (Primăria Livada, n.red.), nu puteam să îi încurcăm, le-am dat punctul de descărcare acolo (n.red. în Grădiște). Dacă rămâneau la noi, implementam rețeaua de canalizare împreună cu acest inel de centură și se descărca undeva pe Calea Zimandului, dar dacă ei au altă sursă de finanțare, ca să nu îi încurcăm, am găsit ca alternativă să descarce în strada Vișinului. Repet, noi probabil într-un viitor nu foarte îndepărtat vom reuși să accesăm această finanțare, vom face acest inel care va scoate localitățile limitrofe Aradului, Vladimirescu, Horia, Șofronea etc. – cele de pe partea aceasta, căci Zădăreni vine deja la stația de epurare, pe la Constituției – și nu mai băgăm prin oraș”, ne-a spus directorul Varga.

    Proiectul european ce prevede inelul menționat este acum la aprobare la experții Ministerului Implementării pe Proiecte Europene, apoi va trece la analiză la experții Uniunii Europene și în funcție de aceste verificări, aprobarea finală a finanțării ar urma să fie anul acesta, iar de anul viitor se prevede să înceapă licitația. În funcție de cum va decurge licitația și contestațiile, lucrările propriu-zise ar urma să înceapă în doi, trei ani.

    ***

    Am dorit să  aflăm punctul de vedere al primarului Bimbo, însă nu a răspuns la telefon deși am încercat de nenumărate ori, transmițându-i și prin intermediari pentru ce îl căutăm. E alegerea sa, dar subliniem că nu e prima oară când refuză să vorbească cu presa. Am fi dorit să îl întrebăm de ce preferă să îndatoreze cu 1 milion de euro localitatea pe care o administrează și dacă există vreun alt motiv pentru care nu dorește ca lucrarea de canalizare să fie făcută cu bani europeni. Nu de alta, dar mulți susțin că mulți primari preferă să se „lipsească” de bani europeni ca să nu fie controlați ulterior la sânge și să fie ei (edilii) cei care organizează licitațiile și desemnează câștigătorii… de parcă milioanele ar fi din banii săi de acasă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.