vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Canalizarea din Livada a iscat din nou dezbateri intense la Arad: deși Compania de Apă a garantat reușita, consilierii nu au fost încă convinși, iar primarul Bimbo a fost acuzat că „produce panică aiurea”

    de Raluca Medeleanu | 12 iulie 2022, 2:29 PM | Administraţie | Livada | Știri Arad | Topic special

    0

    Decizia comunei Livada de a nu mai aștepta proiectul pe fonduri europene demarat de Consiliul Județean pentru introducerea canalizării în județ și de a opta pentru o investiție proprie, care ar presupune arondarea a mii de locuințe din Livada la stația de pompare din cartierul arădean Grădiște, a ridicat multe semne de întrebare cu privire la efectul asupra sistemul de canalizare existent al municipiului. Pentru a lua o decizie, consilierii au cerut mai multe lămuriri de ordin tehnic, care au fost prezentate într-o ședință organizată astăzi, 12 iulie, la Primăria Arad.

    Proiectul de hotărâre care prevedea trecerea în posesia Comunei Livada a unei părți de teren public al Municipiului Arad pentru a da posibilitatea realizării acestei investiții trebuia supus la vot în ședința din 10 iunie, însă consilierii au simțit că nu au suficiente informații cu privire la realul impact al acestei alipiri asupra capacității canalizării existente din municipiu, astfel că au cerut retragerea de pe ordinea de zi și organizarea unei întâlniri cu toate părțile implicate pentru o dezbatere mai amplă. Anunțată atunci pe „săptămâna viitoare”, iată că a trebuit să treacă mai mult de o lună până când a avut loc întâlnirea. Astăzi, în Sala Ferdinand au participat consilierii locali Antoanela Naaji și Florin Ilioni (de la PNL), Cristian Galea și Dorina Vornicu (PMP), respectiv Florin Stana, Codrin Dacian Vlad și Siegfried Mayer (USR), alături de reprezentați de la Compania de Apă Arad și Consiliul Local Livada, discuțiile fiind coordonate de viceprimarul Lazăr Faur. Putem interpreta absența primarului Călin Bibarț ca o confirmare a zvonurilor cu privire la faptul că Bibarț nu ar fi prea încântat de proiect, iar Faur este cel care susține soluția propusă de Iosif Bimbo, primarul Livadei.

    „Cancer! Cancer!” – Primarul Livadei, mustrat că induce panică nefondată ca să justifice grăbirea lucrărilor

    Revenind la întâlnirea de astăzi din Sala Ferdinand, primul care a luat cuvântul este primarul Bimbo, care a insistat asupra necesității introducerii urgente a canalizării la Livada, justificând ieșirea din masterplan din pricina tărăgănării proiectului de masterplan al CJ pe fonduri europene, asigurând auditoriul că nu vor exista probleme în implementarea alipirii în Grădiște și reluând „placa” prin care atrage atenția că plisterele din gospodării sunt prea aproape de puțurile de apă din Livada și că astfel generează un efect negativ asupra calității apei potabile din Arad, mergând până acolo încât să coreleze numărul de cazuri de cancer din Arad cu acest lucru. Pentru aceste afirmații a fost mustrat atât de consilieri cât și de viceprimar, fiind acuzat că produce panică nefondată. Pentru a accentua că afirmațiile sale sunt nefondate și menite doar să aducă argumente cu orice preț pentru a grăbi lucrările, a fost rugat să ia cuvântul directorul tehnic de la Compania de Apă Arad, Florin Varga, care a garantat 100% pentru calitatea apei potabile din Arad, afirmând că se fac constant analize asupra ei și că nici nu se pune problema să fie contaminată. „Chiar ne mândrim că avem una dintre cele mai bune ape din țară!”, a afirmat Varga.

    Două soluții, la orizont: o nouă stație de epurare la Livada versus alipirea de conductele din Grădiște. Pro și contra

    Determinarea comunei Livada de a avea canalizare rapid a dus discuția către două soluții existente: fie se va realiza, conform planului, acea alipire de canalizarea existentă din Grădiște, fie – în cazul în care acest proiect nu va trece de votul consilierilor municipali arădeni – se va opta pentru o soluție mult mai costisitoare și mai complicată inclusiv pentru mentenața ulterioară prestată de Compania de Apă, anume să se contruiască la Livada o stație de epurare. Soluția din urmă ar primi avize de la Mediu, însă ar fi mai complicată din mai multe puncte de vedere. După cum au explicat atât Călin Hațegan (directorul executiv), cât și Florin Varga (directorul tehnic) de la Compania de Apă, pentru a construi o nouă stație de epurare strict pentru Livada și Sînleani, legislația cere ca în comună să existe o sursă de apă curgătoare, pentru deversare. Cum în Livada nu există niciun râu, s-ar folosi un canal care la ora actuală este secat, care ar fi apoi conectat cel mai probabil la Mureșel în municipiu, lucru care ar putea să ridice alte probleme tot pentru municipiu.

    Poziția Companiei de Apă a fost destul de clară: cea mai optimă măsură ar fi fost cea propusă în masterplanul județului Arad, întocmit încă din 2009 de Consiliul Județean, anume ca Livada să se alipească printr-un inel de canalizare care ocolește interiorul municipiului, pe centura Aradului și care deversează direct în stația de epurare din Arad, stație care la ora actuală funcționează la un procent mult mai mic față de capacitatea ei, astfel că este perfect capabilă să suporte preluările de la alte UAT-uri. Totuși, Compania de Apă a dat dreptate primarului Iosif Bimbo în ceea ce privește stagnarea proiectului. După modificările aduse în 2013, a fost apoi depus studiul de fezabilitate spre finanțare în 2020, dar au fost cerute anumite rectificări, care au fost efectuate și acum proiectul se află în analiză la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, analiză care ar urma să dureze până cel mai probabil anul viitor. Directorul Florin Varga a estimat că, cu tot cu perioada de licitație și rezolvare a posibilelor contestații, lucrările propriu-zise ar putea începe peste aproximativ 2 ani. Astfel că în cel mai fericit caz, Livada, alături de restul UAT-urilor incluse în masterplan ar urma să aibă canalizarea abia peste aproximativ 5 ani.

    Așa cum știm însă, Livada și Sînleani, la decizia Consiliului Local Livada, au părăsit acest masterplan, renunțând totodată și la obținerea unei finanțări din bani europeni nerambursabili și a optat pentru a face pe cont propriu această investiție, cu motivația că se dorește grăbirea lucrărilor.

    Îndemnată să ofere un răspuns clar, Compania de Apă a garantat că nu vor exista probleme dacă se optează totuși pentru această alipire a canalizării Livadei de cea din municipiu, prin cartierul Grădiște. 

    Răspunsul a venit clar și răspicat, reprezentanții Companiei de Apă fiind convinși că singura problemă în Grădiște este cea cu apa pluvială, ca în multe alte părți ale orașului, care poate produce „lacuri” atunci când apar precipitații în cantități exepționale, însă că această problemă se poate ivi și cu și fără implementarea proiectului în discuție. Iar despre porțiunile de canalizare realizate separat de lucrările Companiei de Apă, care sunt făcute pe anumite străzi din cartier, pe cheltuiala personală a oamenilor, Compania asigură că nu vor interfera cu traseul de canalizare în care se deversează cea din Livada, căci aceea va intra prin conductele modernizare în urmă cu aproximativ 15 ani, care sunt conforme.

    Întrebat de vicele Faur, primarul Bimbo nu a putut estima totuși o perioadă exactă cât ar dura aceste lucrări, în cazul în care proiectul cu alipirea de canalizarea din Grădiște ar trece de vot în Consiliul Local Municipal Arad. A estimat însă că, dat fiind faptul că deja există bugetată pe 2022 suma de 800.000 euro necesară lucrărilor pentru stația de pompare din Grădiște, acea parte de proiect ar putea începe în curând, se poate deja porni licitația. Primarul Livadei a garantat că acești bani vor ajunge pentru a realiza partea investiției de pe teritoriul municipiului Arad, fără să creeze probleme de stagnare, întrucât conform proiectului, lucrările ar urma să înceapă din această direcție, continuând apoi către Livada, fiind împărțit în total pe trei tronsoane.

    Trebuie totuși subliniat că primarul Bimbo a garantat doar că banii sunt suficienți pentru partea lucrărilor ce vizează municipiul Arad. Acesta va trebui însă să găsească soluții pentru a asigura finanțarea întregului proiect. Livada a solicitat finanțare prin programul „Anghel Saligny” circa 33 milioane de lei, însă a primit doar 15 milioane de lei (aceasta fiind și limita pentru UAT-uri), deci doar 40% din necesarul total calcutat, astfel că va fi nevoie să stabiliească cum va alege părțile din comună în care va începe lucrările și care vor fi cele care vor fi lăsate „în așteptare” până la identificarea altor surse de finantare, care pot fi ori printr-un credit (lucru care va fi dificil de obținut, fiind nevoie de obținerea a două treimi din votul consilierilor din Livada), ori prin finantare de la Consiliul Județean etc. În orice caz, indiferent de opțiune, viitoarea canalizare va deservi doar zona cunoscută ca „vatra veche” din Livada și Sînleani, adică casele rămase pe domeniul public, fără cele aflate în noile cartiere private. De asemenea, din cele spuse de cei de la Compania de Apă, pe viitor va exista totuși „ușa deschisă” pentru o reîntoarcere în masterplanul menționat, iar dacă se va opta atunci pentru acest lucru, se va modifica cursul apei din conducte în direcția opusă, astfel ca în conducta care ar urma să fie făcută acum de la Livada până în Grădiște să fie preluată canalizarea din Grădiște până în viitorul inel ocolitor, în care ar fi apoi redirecționată și canalizarea din Livada, și trimisă direct la stația de epurare din Arad.

    Traseul canalizării, dacă se alipește de Grădiște

    Despre traseul exact al conductelor de canalizare a oferit mai multe detalii și un reprezentant de la Serviciul Urbanism Livada, care a explicat că pe raza municipiului sunt vizați 1400 m lungime de săpături. Punctul de pornire este la căminul de la intersecția străzii Vișinului cu strada Ioan Slavici, unde va fi stația de pompare în care va ajunge conducta de refulare. Traseul continuă pe str. Ioan Slavici, Voievod Moga, Orient, în sus până la Grădina Poștei, unde merge spre limita cu UAT Livada, până la canalul ANIF, de acolo continuă pe drumul de exploatare din UAT Livada. „Conducta ar urma să fie de 900, sub presiune, care nu afectează deloc canalizarea existentă”, a mai spus reprezentantul Serviciului Urbanism al Primăriei Livada. Despre secțiunea din municipiul Arad, s-a menționat că proiectanții au căutat în așa fel încât conductele să fie introduse în subteran în mare parte pe spațiile verzi ca să nu spargă asfaltul, unde a fost posibil acest lucru. Pe Ioan Slavici, fiind o stradă îngustă, se va sparge însă pe asfalt, la fel și pe Voievod Moga și Orient, înainte de a intra pe Grădina Poștei, în rest se va încerca pe partea de spațiu verde. La acest aspect, consilierii și-au exprimat îngrijorarea față de distrugerea copacilor din zonă, însă primarul Bimbo le-a citit din contract un paragraf care prevede că există obligația de a proteja rădăcinile copacilor.

    În concluzie,

    atât Primăria Livada cât și Compania de Apă sunt convinse că soluția optimă din cele existente este alipirea canalizării de stația de pompare din Grădiște, însă nu putem spune că în urma dezbaterii de astăzi de la Primăria Arad au fost convinși de acest lucru și consilierii locali municipali, cei în mâna cărora stă decizia finală și fără a căror vot favorabil nu se poate realiza investiția. Observându-le scepticismul, la finalul întâlnirii, vicele Lazăr Faur a dat de înțeles că nu este ultima întâlnire pe temă, ci doar prima dintr-o serie, anunțând și intenția de a organiza o dezbatere publică cu cetățenii Aradului pe temă.

     

    • Citește și: Încetinitorul de particule – Vine căcatul din Livada peste noi, Domnule Faur? – Special Arad 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.