duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Comisioanele suplimentare la tranzacțiile online vor fi scoase din decembrie

  de - | 18 noiembrie 2019, 11:12 AM | Naţional

  0

  În momentul de față, există o practică a comercianților de a impune consumatorilor suportarea costurilor pe care primii le au cu folosirea unor sisteme de plată (care implică folosirea de carduri de credit sau de debit, de exemplu). Din cauza aceasta, cei care cumpără bunuri (online, de exemplu) cu un card trebuie, de multe ori, să plătească mai mult. În schimb, pe viitor acest lucru nu va mai fi posibil, conform unei legi care se va aplica din decembrie.

  E vorba de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative. Aceasta a apărut miercuri în Monitorul Oficial nr. 913, însă se va aplica doar din 13 decembrie 2019.

  Una din schimbările aduse de noua lege se referă la faptul că cei care folosesc servicii de plată nu vor mai putea fi obligați să suporte comisioanele vânzătorilor pe care aceștia trebuie să le plătească din cauza folosirii unui anumit serviciu de plată. Vânzătorii de produse sau servicii pot consulta, aici, un material unde am explicat ce pot să facă pentru a se conforma noilor schimbări și cum să nu fie afectați radical.

  În concret, comercianții care folosesc servicii de plată nu vor mai putea, în anumite situații, să pretindă consumatorilor să suporte comisionele plătite de primii pentru folosirea serviciilor de plată (de exemplu, cele care implică folosirea de carduri de credit sau de debit). Pentru ca această interdicție să se aplice, este necesară îndeplinirea a două condiții:

  • furnizorul de servicii de plată a comerciantului și banca (sau emitentul cardului) ale cărei servicii le folosește consumatorul să fie localizați în Spațiul Economic European (statele membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia) și
  • consumatorul să facă o plată în moneda unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European.

  Bineînțeles, consumatorul va trebui să plătească el, în continuare, comisioanele la care este obligat în baza folosirii serviciilor furnizorului său de servicii de plată. Dar nu va mai trebui să suporte comisioanele la care este obligat comerciantul față de furnizorul acestuia.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.