miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cu „ochii” pe camere… Colectare „selectivă” sub privirile somnambule ale dispecerilor Poliției Locale Arad

  de Valer Mărginean | 3 aprilie 2023, 7:40 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  12

  De mult nu mai este un secret că activitatea Poliției Locale Arad (PLA) este umflată artificial în comunicate cu multă gargară. Un fel de colectare selectivă a „deșeurilor” din activitatea PLA, ca să nu spunem colectare mincinoasă.  Ceva mai direct spus, activitatea PLA este mincinos prezentată arădenilor care, prin impozite și taxe, îi susțin financiar activitatea. Sigur, o asemenea atitudine nu putea rezista fără sprijinul Primăriei, chiar a primarului căruia nu i-am uitat atitudinea adoptată chiar în ședința de CLM când a fost întrebat despre cazul dispecerului care dormea în timpul serviciului.

  Mai grav este că întreaga (ne)activitate a Poliției Locale produce prejudicii orașului.

  Încă din iulie 2021, Primăria Arad anunța cu entuziasm că „a început monitorizarea video a platformelor gospodăreşti în care se află containerele pentru gunoiul menajer, pentru a-i prinde şi sancţiona pe cei care aruncă deşeuri neconforme”. Cine nu s-a bucurat aflând, așadar, că și Aradul intră, din acest punct de vedere, în rândul orașelor civilizate? Iar garanția succesului acestei acțiuni era, nu-i așa?, dată de implicarea PLA, prin Dispeceratul său, activ „24 din 24”: „Monitorizarea în timp real 24/24 h, prin conectarea camerelor video atât la infrastructura tehnică a dispeceratului Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, cât şi la dispozitivele informatice ale poliţiştilor locali aflaţi în teren, permite eficientizarea acţiunilor de monitorizare/supraveghere a zonelor utilizate cu predilecţie în scopul eludării prevederilor legale referitoare la colectarea selectivă a deşeurilor…”, după cum ne asigurau reprezentanții Primăriei în articolul de mai jos:

  PRIMĂRIA ARAD MONITORIZEAZĂ VIDEO CONTAINERELE DE GUNOI PENTRU A SANCŢIONA ARUNCAREA DEŞEURILOR

  Deși lauda a început în 2021, astfel de containere speciale cu supraveghere video au apărut în oraș abia la finalul lui 2022, când Primăria a cumpărat, din bugetul local, 50 „insule ecologice”, pentru cartierele Alfa și Confecții, primele fiind amplasate în noiembrie (vezi AICI).

  Arădenii au putut afla în același an și că super-performantul Dispecerat al PLA este, de fapt, un fel de hotel, în care dispecerii dorm bine mersi pe salarii babane.

  • Citește și: Arădeni, fiți liniștiți, Poliția locală Arad doarme pentru voi, pe bani de la voi!

  Evident, dar anormal, fapta dispecerului a rămas nesancționată – cel puțin până azi nu s-a comunicat nimic despre vreo eventuală sancțiune, deși chiar primarul Bibarț s-a angajat în fața CLM Arad că va… face și va drege. N-a făcut nimic, nici el, nici protejatul său, Adrian Toma, directorul PLA.

  selecti

  A venit și decontul pentru mușamalizarea neregulilor de la PLA, mai ales a somnului din Dispecerat..

  Așa arăta, în noaptea de sâmbătă spre duminică (1 – 2 aprilie), o platformă de colectare selectivă din cartierul Alfa (Faleză Sud), de lângă blocul 11. Evident, așa cum se observă și în fotografii, platforma este dotată cu camere de supraveghere (achiziționate din bani publici), supravegheate (atunci când nu dorm în timpul serviciului) de dispecerii PLA (plătiți și ei din bani publici).

  camer2

  Sigur, directorul general al PLA, Adrian Toma nu va avea nicio remușcare pentru că a încurajat somnul dispecerilor în timpul serviciului. Știm că dumnealui are o… viziune mai specială privind relația cu unii subalterni.

  Foarte posibil ca și primarul Bibarț să aibă ceva interese în mușamalizarea neregulilor de la PLA, fie financiare, fie electorale, fie Dumnezeu mai știe de care.

  curatat

  Duminică, totul a fost curățat. E bine că măcar la lumina zilei a fost văzut gunoiul. Amenzi? Nu prea credem. După cum puteți vedea în materialul video, ușile platformei au fost stricate, unele nu se mai pot deschide, altele nu se închid. Toate au fost forțate sau, cine știe?, distruse cu intenție. Evident, dispecerii nu au văzut pe cineva făcând așa ceva. Și, de ce n-ar dormi liniștiți în timpul serviciului dacă oricum sunt apărați și protejați de directorul general și de primar? Cei care n-au observat aceste distrugeri ar trebui trași la răspundere și obligați să acopere prejudiciul.

  Cu atât mai mult cu cât, în aceeași zonă a mai avut loc un incident în care o platformă a fost, practic, distrusă cu petarde, iar autorul sau autorii nu știm să fi fost descoperiți și sancționați.

  Nu scăpăm de vandali nici în 2023! În noaptea dintre ani, o „insulă ecologică” din Alfa a fost distrusă în totalitate

  Or, în aceste condiții este de neînțeles cum de PLA nu acordă o atenție specială acestei zone sau cum de conducerea permite subalternilor să ocolească zona și așa mai departe, că iar ne amintim de somnul dispecerilor nesancționați.

  Ușile acelea vor fi, probabil, reparate (sau înlocuite). Din bani publici. Iar în Poliția lui Toma și Bibarț va fi din nou liniște – ca să nu fie treziți dispecerii!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. MĂ ÎNTREB…. CÂȚI ANGAJAȚI AR TREBUI SĂ AIBE POLIȚIA LOCALĂ PENTRU A PUTEA STA ÎN SPATELE FIECĂRUI NESIMȚIT?
   ȘI ÎNTREB ASTA NU PENTRU A SCUZA POLIȚIA LOCALĂ…
   DAR, SE ARUNCĂ GUNOAIE PESTE TOT, DEȘEURI DIN DEMOLĂRI , DEȘEURI MENAJERE – LA FIECARE CAPĂT DE STRADĂ, PARCARE, MARGINE DE DRUM. CUM POȚI SĂ-I SANCȚIONEZI PE TOȚI ?? ÎI OPREȘTI ÎNTRU-UN LOC, ÎNCEP SĂ ARUNCE ÎN ALT LOC. TREBUIE OBLIGATĂ TOATĂ LUMEA SĂ ÎNCHEIE CONTRACTE. FIRMELE NU AU CONTRACTE PE DEȘEURI. TREBUIE APLICATE AMENZI MARI, IMPLICATE TOATE AUTORITĂȚILE DE CONTROL CARE AU ATRIBUȚII ÎN ACEST SENS !

   0 voturi
   +1
   -1
   • @bogdan – Dacă așa abordăm problema, cam trei sferturi din populația municipiului ar trebui să fie polițiști locali, pentru că este greu de crezut că ar fi suficient… doar un polițist local pentru un cetățean care aruncă gunoaie unde are chef.
    Altfel însă, adică serios vorbind, tocmai de aceea au ajutor de la tehnică: mașini, camere de suoraveghere, dispecetat. Mai trebui doar un management eficient pentru gestionarea resursri umane și tehnice. Plus, desigur, seriozitate.
    Și mai este ceva, legat tot de seriozitate: dacă nu faci față unei sitiații, analizezi, cauți soluții, iei decizii. Dar mai ales, nu te lauzi cu „realizări”, când știi că ai pantalonii rupți în fund.
    Și nici nu tolerezi abaterile disciplinare și lenea…

    +7 voturi
    +1
    -1
   • @Amonimescu – Trebuie să recunosc, este cea mai haioasă propunere.
    Ar mai finși altele. De exemplu, cercetarea penală să fie făcută de actorii de la Teatrul Clasic, circulația rutieră de consilierii personali ai primarului, restabilirea ordinii publice de fotbaliștii de la UTA iar rechizitoriile, de profesorii de sport, că tot au puține ore…

    +4 voturi
    +1
    -1
  2. Într-un oraș cu atâtea probleme e nevoie de o mână forte în fruntea fiecărei instituții nu de unii lasă-mă să te las și la primărie și la poliția locală sau orice instituție responsabilă de buna funcționalitate a orașului.
   Din câte am înțeles nu au fost puse în funcțiune nici camerele nici accesul cu cartele la pubelele respective. Jumătăți de măsura ca de obicei. Și în unele locații sa redus și numărul de pubele pt menajer.
   Dacă bugetarii ar putea fi concediați la fel de facil ca în privat responsabilitatea ar fi alta.Dubla măsura e lege la noi.

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. Habar nu ai despre ce vorbești. Doar ataci angajații DGPLA, care își fac treaba. Problema e ca tu, domnule Mărginean, duci o lupta în interes propriu și denigrati toți angajații instituției, instituție din care pana nu demult făceati parte. Atunci polițiștii locali erau competenți și își făceau treaba. Acum nu.
   Dispecerii nu au dormit, ca la hotel, cum insinuati dumneavoastră, doar ca timpul de răspuns e prea scurt pentru a surprinde toți nesimțiții care nu au nici cele mai elementare noțiuni de bun simt și răspundere civica.

   +1 voturi
   +1
   -1
  4. Știți, doar ce mă irită cel mai tare în treaba asta cu (ne)făcutul datoriei de către Poliția Locală…?🤔
   .
   Faptul că, atunci când Bibarț „a declarat război” Aparatelor de Aer Condiționat și uscătoarelor de rufe de la geamuri sau din balcoane, AFLATE ÎN INTERIORUL UNOR Cartiere de BLOCURI comuniste (cu fațade, alei, bănci și căi de acces NEÎNTREȚINUTE de pe vremea lui „Ceașcă”) sau de case amărâte (NU istorice !!!), acești „cerberi” Locali, UMBLAU MAI RĂU CA NIȘTE COPOI DE URMĂ, ca sa-i identifice și să-i sancționeze pe toți cei care nu se supuneau „conducătorului (primarului) iubit” !!!
   Ce conta ca acele blocuri/case nu erau pe o strada principala, ca aspectul intregii zone arata deplorabil și, desi erau în zone A sau B, oamenii Primăriei, de la curătenie, Spatii Verzi sau Regenerare urbană, N-AU TRECUT „CU SECOLELE” PE-ACOLO …? Conta doar că trebuie demontate climele și uscătoarele de rufe! 😣
   .
   Acum, când acele idei „mirifice” au fost declarate ilegale , observ ca aceasta „vigilentă” Poliție Locală, a intrat într-o letargie totală.
   .
   Ce contează că sunt clădiri si obiective RECENT RECONDIȚIONATE sau ZUGRĂVITE, mâzgalite de niște imbecili care cred că asta înseamnă graffit …?
   .
   Ce contează că niște șmecheri, CARE NU RESPECTĂ REGULAMETUL LOCAL pt Afișe Publicitare și ÎNCERCĂ SĂ-ȘI FACĂ RECLAMĂ cu costuri cât mai reduse, umplând întreg orașul (stâlpi, porți, ziduri, intrări de blocuri, etc.) cu STICKERE AUTOADEZIVE , chiar si pe obiective recent renovate, zugrăvite sau revopsite?
   Ce contează ca acestea nu mai pot fi îndepărtate decât distrugând sau murdărind dizgrațios suprafața pe care au fost lipite?
   Ce contează CĂ ESTE FOARTE UȘOR DE GĂSIT VINOVAȚII, deoarece, fiind Publicitare, ele conțin TOATE INFORMAȚIILE despre nesimțiții care au ales să-și facă astfel publicitate și nimeni nu-i oprește…? 😡
   Și, gândiți-vă la anul, când vor fi Alegeri, câte stickere cu candidati si partide, vor împânzii Aradul, dacă vor vedea că… se poate…!
   .
   Așa că, da, din păcate Poliția Locală a Climelor și Uscătoarelor de rufe, nu se știe ocupa și de altceva !
   Mai trebuie înființată Poliția Locală a Gunoaielor, Poliția Locală a Stickerelot, Politia Locală a graffitiurilor, etc…

   +4 voturi
   +1
   -1
  5. nu am spus ; angajam 300 de pilosi la directia generala a gunoaielor ; pe monitoare ,paza . ce frumos ; ce aveau inainte locurile de gunoi de au trebuit bagate in conserve de tababla ; in afara de aduce un leu minus primariei ; si cati euro la producatori de conserve ptr. gunoi

   +1 voturi
   +1
   -1
  6. @Anonimescu:
   Nu, domnule, într-o țară democratică Poliția nu păzește (doar) gunoaiele menajere, ci PĂZEȘTE SOCIETATEA și cetățenii ei CIVILIZAȚI , DE „gunoaiele umane”, de imbecilii care nu știu sau NU VOR să trăiască civilizat și să se supună regulilor sociale, dar, însă le convine SĂ PROFITE din plin de binefacerile unei societăți democratice, dezvoltate și civilizate!!! 😡
   .
   ASTA ar trebui să facă Poliția, INDIFERENT CE PRESUPUNE ACEST LUCRU …! 🤔

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.