vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Două proiecte în derulare la Complexul Muzeal Arad, dedicate Centenarului Marii Uniri, prin cofinanțare de la AFCN

    de Special Arad | 29 iulie 2018, 12:24 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Conducerea și echipa Complexului Muzeal Arad a vorbit despre implementarea proiectelor culturale din ultima perioadă care au primit finanțare nerambursabilă de la Administrația Fondului Cultural Național (instituţie publică subordonată Ministerul Culturii și Identității Naționale) și un sprijin financiar din partea Consiliului Județean Arad.

    Cele două proiecte mari se află deja în derulare și vor continua până în noiembrie 2018. De altfel, aceasta a fost ultima conferință de presă susținută de managerul Peter Hügel, din 1 august urmând să-i ia locul Constantin Ioan Inel.

    Aria tematică a celor două proiecte sunt „Patrimoniul cultural material” și „Educație prin cultură”. Valoarea totală a finanțării este de 82.227 lei.

    Cele două proiecte sunt următoarele:

    „ARAD – PRIMA CAPITALA A MARII UNIRI. VALORIFICAREA PATRIMONIULUI CULTURAL MOBIL AL COMPLEXULUI MUZEAL ARAD”

    Aria tematică: Patrimoniu cultural material

    Contract de finanțare Nr. P0234/ 27 februarie 2018

    Obiectivele proiectului:

    Punerea în valoare a patrimoniului cultural mobil deținut de Complexul Muzeal Arad privitor la perioada imediat premergătoare Marii Uniri (anul 1918) până la cea imediat următoare (mai 1919 – instalarea administrației românești la Arad) prin sistematizare, conservare/restaurare, cercetare și accesibilizare publică.

    În acest sens, au fost investigate 27 de fonduri și colecții ale muzeului pentru stabilirea portofoliului de proiect. Au fost selectate piesele relevante pentru perioada ianuarie 1918 – mai 1919. Acestea acoperă o mare varietate de arii de activitate ale comunității arădene în perioada dată – de la politica majoră la viața cotidiană.

    Structura proiectului include următoarele componente:

    1. – tehnică, de conservare/restaurare: anamneza stării de conservare inițiale, stabilirea priorităților, metodelor și calendarului de conservare/restaurare; conservarea/restaurarea efectivă, însoțită de întocmirea documentației aferente;

    2. – științific-analitică: documentarea științific-analitică și imagistică a fiecărei piese și introducerea informației/imaginilor într-o bază de date digitală;

    3. – de accesibilizare publică (diseminare): bază de date on-line, editarea catalogului pieselor și organizarea expoziției temporare;

    4. – de continuitate și sustenabilitate: Structura proiectului este aplicabilă întregului patrimoniu cultural mobil al Complexului Muzeal Arad, asigurând o abordare coerentă pe termen lung a acestuia; o continuare imediată a proiectului este listarea expoziției temporare pe bursa expozițională a RNMR („Expo Market – Bursa expozițiilor temporare”; http://www.muzee.org/sitev2/resurse/expo-market-bursa-expozițiilor-temporare/).

    Echipa de proiect:

    •  Peter Hügel -manager de proiect
    •  Felicia Oarcea – coordonator proiect
    •  Emanuela Bundea – contabil
    •  Călin Man – muzeograf
    •  Ioan Scripciuc – documentare foto-video
    •  Alina Mladin – restaurator
    •  Ioan Colta – restaurator
    •  Delia Kelemen – conservator

    Bugetul proiectului:

    Valoare totală: 66.386 lei
    Finanțare nerambursabilă AFCN: 49.916 lei
    Contribuţie Complexul Muzeal Arad: 16.470 lei

    „ARAD – 1918. LOCURI UNDE S-A SCRIS ISTORIA”

    locuri in care s a scris istoria

    Aria tematică: Educație prin cultură

    Contract de finanțare Nr. P0189/ 27 februarie 2018

    Obiectivele proiectului:

    Promovarea educațională a patrimoniului cultural mobil deținut de Complexul Muzeal Arad și a patrimoniului construit aradean, cu referire la tema „Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria” în rândul elevilor și respectiv, tinerilor cu dizabilități, din școlile speciale, ca alternativă la petrecerea timpului liber. Implementarea activităţilor de educație muzeală, împreună cu voluntarii, în cadrul muzeului, dar și în afara spațiului muzeal, în școlile și instituțiile partenere și chiar în mediul virtual. Astfel, se asigură diversificarea ofertei muzeale, participarea muzeului viu în viaţa comunităţii şi promovarea identităţii interculturale şi regionale.

    Structura proiectului include următoarele componente:

    1. Expoziție didactică, itinerantă, cu titlul „Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria”, realizată în colaborare cu partenerii din proiect (muzeografi, istorici, cadre didactice).

    2. Ateliere de lucru interactive pentru elevii școlilor partenere, realizate în cadrul expoziției itinerante, împărțite pe module, realizarea unui portofoliu cu lucrări (fotografie/desen) și realizarea de audioguide-uri gratuite (pe platforma online https://izi.travel/ro), pentru personalitățile și monumentele cuprinse în turul ghidat, inspirate de tema proiectului.

    3. Tur ghidat la monumentele din orașul Arad, locuri unde s-a scris istoria Marii Uniri, în 1918, cu vizitarea Muzeului Memorial „Vasile Goldiș” Arad si a Complexului Muzeal Arad.

    4. Școală de vară, cu itinerarea expoziției didactice cu tema „Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria” și organizarea de activități de educație muzeală, organizată pentru copiii din localitățile județului Arad, inspirate de tema proiectului.

    5. Expoziţie cu produsele proiectului: lucrările realizate în cadrul atelierelor.

    6. Sesiune de evaluare cu partenerii – concluzii, sustenabilitatea proiectului fiind asigurată prin stabilirea de noi parteneriate culturale (şcoli, asociaţii) în vederea itinerării expoziției „Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria” și realizării unor ateliere interactive în colaborare cu școli din județul Arad și uploadarea audio-guide-urile, realizate împreună cu elevii, pe platoforma on-line, gratuită https://izi.travel/ro.

    Echipa de proiect:

    •  Peter Hügel -manager de proiect
    •  Adelina Stoenescu – coordonator proiect
    •  Emanuela Bundea – contabil
    •  Corina Ghilea – muzeograf
    •  Ioan Scripciuc – documentare foto-video

    Partenerii de proiect:

    – Complexul Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale/Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad
    – Organizația Noua Acropolă în România – filiala Arad
    – Școala Gimnazială Iosif Moldovan Arad
    – Liceul Special „Sfânta Maria” Arad

    Bugetul proiectului:

    Valoare totală proiect 15.841 lei
    Finanțare nerambursabilă AFCN: 14.245 lei
    Contribuţie Complexul Muzeal Arad: 1596 lei

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.