sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Citizenit, singura asociație arădeană nominalizată la Premiile AFCN

    de Tomck@t | 21 aprilie 2022, 7:59 PM | Cultură | Topic special

    1

    (foto: citizenit / Facebook)

    Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) a făcut publică lista nominalizărilor la premiile aferente proiectelor derulate anul trecut, în 2021, iar printre ele se numără și proiectul „Laborator intraurban. Spații interculturale”, derulat de asociația arădeană Citizenit. Proiectul cultural viza, de fapt, cea de-a patra ediție a festivalului Particles.

    Asociația Citizenit concurează la Premiile AFCN în categoria „ACTIVARE CULTURALĂ ÎN SPAȚIUL PUBLIC” cu alte patru asociații din țară, din Cluj-Napoca, din Brașov și două din București.

    „Contrar tuturor piedicilor, în 2021 s-au derulat cu co-finanțarea AFCN peste 350 de proiecte culturale”, se arată în comunicatul AFCN. Aceste premii, la fel ca în edițiile anterioare, se adresează exclusiv organizațiilor neguvernamentale care activează în sectorul cultural, în semn de recunoaștere a contribuției la transformarea societății românești prin proiectele realizate și prin infrastructura culturală pe care au construit-o. Premiile AFCN au rolul de a aduce în atenția publicului și a comunității culturale exemple de bună practică în producția și promovarea culturii Române la nivel local și internațional.

    Festivalul Particles le-a propus arădenilor 3 zile de artă și cultură pe Malul Mureșului, sub decorul podului Traian. Între 8-10 octombrie, Asociația Citizenit a invitat comunitatea locală la festival pentru a se bucura de concerte, expoziții, ateliere, spectacole, discuții și filme într-un spațiu inedit și transformat.

    particles 4

    Pe timpul zilei au fost ateliere coordonate de profesioniști din diverse domenii artistice, cum ar fi Atelierul „Locuri colective” (Coordonatori: Raluca Rusu și Alex Ciobotă – grupul Studio Peisaj), Atelierul „(de)(re)Construct” (Coordonator: Maria Tămășan – Asociația Culturală Vernacular, Asociația Pro Vlaicu), Atelierul „Pasiv sau activ” (Coordonatori: Ildiko Biro și Teo Cociuba – ID design studio), Atelier de artă murală pentru tineri (Coordonator: artista Diana Serghiuță-Popa) și Atelier de împletit șezlonguri (Coordonator: Constantin Perva). În timpul serii au fost concerte cu trupele Jurjak, Desolate Moors, Sounds of Om, Terra_H, Grave for Sale, Psihodrom și DJ Cătălin Lăpușcă.

    „Particles e felul nostru de a spune că locurile unde ne place să ne întâlnim în Arad pot arăta și altfel, chiar și pentru 48 de ore, de a pune sub lupă spații nevalorificate, pe care împreună le putem pune în lumină. Particles e schimbarea care vine atunci când multe particule diferite se adună”, spunea Oana Furdea, membru al Asociației Citizenit.

    Pe lângă finanțarea AFCN, proiectul „Laborator intraurban. Spații interculturale” a fost co-finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.

    De asemenea, la Premiile AFCN mai concurează și Asociația culturală și ecologică SEPALE din Timișoara, care în 2021 a derulat proiectul „Apocalipsa elefantului alb” atât la Timișoara, cât și la Viena și Arad. Expoziția de artă contemporană a reunit 40 de artiști, din România și din străinătate. Partenerii proiectului au fost 12-14 Contemporary din Viena, Complexul Muzeal Arad și atelierul de artă experimentală kinema ikon din Arad.

    Nominalizările la Premiile AFCN 2021:

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.