duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Acceleratorii de particule” au dat un sens noului parc din Micălaca, cu Particles #5 | Video

  de Tomck@t | 5 iunie 2023, 12:54 PM | Cultură

  1

  (foto: Tomck@t / Citizenit, Facebook)

  Ce pot face arădenii în spațiul verde de lângă podul din Micălaca – zona 300? Un „parc” în care – grație administrației #drujbapentruarad – s-au tăiat copaci ca să fie „plantate” panouri fotovoltaice, în care s-au pus zeci de bănci în plin soare și porți care nu au absolut niciun rost. Prea multe nu ai ce face. Noroc cu Citizenit, „acceleratorii de particule” care au reactivat Festivalul Particles și, timp de trei zile (2 – 4 iunie), au reînviorat parcul, transformându-l într-o reală zonă de agrement, cu muzică, artă contemporană, sport, literatură, proiecție de filme, ateliere de teatru, ateliere de percuție și de reciclare și diverse jocuri și activități pentru cei mici și mari.

  Prima seară a fost cu ghinion, cu înăbușeală în prima parte și furtună în a doua parte a zilei, dar nici măcar ploaia nu a stat în calea celor mai active „particule” ale festivalului. Ultimele două zile au fost, în schimb, perfecte pentru o ieșire la iarbă verde, pentru a întâmpina sezonul estival cum se cuvine.

  Alături de capul de afiș, trupa Omul cu Șobolani, au urcat pe scenă artiștii Lvx Machina, Iioana, Zimbru, Comuna 30, Sounds of Om și Mimi Sălăjan. Activitățile propuse au durat de dimineață până seara în cele trei zile, arădenii având șansa să-și descopere creativitatea la atelierul „Pictează cerul” (atelier de artă experimentală cu Anca Raluca), la atelierul de reciclare cu ONEK și atelierul de percuție cu Tudor Teodoresc, au putut participa la „Liriclip” – atelier de videopoeme cu Andrei Doboș sau la atelierul de teatru cu Timeea Pădurean. Au mai fost și jonglerii, demonstrații de dresaj canin, jocuri cu Cercetașii României „Phoenix” și cu echipa „Enjoy the ride”, observații prin telescop cu Astroclubul Galaxis, sport cu Denis și yoga cu Lonetta, precum și proiecții de filme realizate în Arad. Nu în ultimul rând, întregul parc a devenit un spațiu expozițional, cu instalații de instrumente muzicale (de Psihodrom, Ildiko Biro, Teo Cociuba, Călin Chebelu, Alfa Contact și Mircea Zaharie), expoziții foto (de Asociația Excelsior și Alexandru Măciucă) și alte intervenții artistice, semnate de Daria Bădiță-Nistor, Paul Blaj, Daria Hanțiu, reVoltraire, Klyn, NAVA CAIA, Ilie Duță, IRLO și o Retrospectivă Discuția Secretă de Cătălin Lazurcă („Celebrul animal”).

  Particles a fost și a rămas un festival atipic. Nu distracția primează la acest eveniment, chiar dacă nu este exclusă, nici pe departe. Diversitatea programului îi conferă potențialul unui festival de mare calibru, dar totuși este, parcă intenționat, un festival modest, care încearcă să construiască mereu de la zero ceva semnificativ. Este o platformă de învățare atât pentru organizatori, cât și pentru public, după cum a mărturisit Mihnea Rareș Hanțiu, unul dintre membrii fondatori Citizenit.

  Asociația Citizenit, o echipă de tineri cu entuziasm și inițiativă, a încercat cu fiecare ediție Particles să pună în valoare, să îmbunătățească și să dea un sens unor locații abandonate (precum fosta fabrică Teba sau terasa Riviera), zone neglijate (malul Mureșului de lângă podul Traian) sau, în cazul de față, o zonă gândită și executată de Primărie (eufemism pentru a spune prost gândită și prost executată). „Citizeniții” asta și-au propus: să aducă creativitate, armonie și bucurie într-un loc gol și urât, să inspire comunitatea, să dea tonul pentru implicarea proactivă, să demonstreze că o mână de oameni cu simțul estetic pot accelera particulele și pot pune în mișcare până și acest oraș letargic.


  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.