Cetatea Ineului începe să prindă contur: „S-a lucrat foarte mult de la 1 iulie până în prezent”





În urmă cu câteva luni, în data de 2 iulie, am vizitat Cetatea Ineului tocmai pentru că se anunța începerea lucrărilor de reabilitare. La acea vreme am aflat câteva detalii istorice legate de cetate și cum, în 1472, aceasta era cunoscută sub formă de castel și că de atunci până în prezent s-au schimbat multe lucruri, însă clădirea a rămas plină de istorie, pereții acesteia fiind martorii unor evenimente importante care ne definesc. Astfel, conform arhitectului Dan Huțu, cu trecerea anilor, clădirea a suferit diferite modificări, la un moment dat devenind centru regional, coordonând 30 de sate sub stăpânire turcească. În 1803 a fost cumpărată de comitele Aradului care a reconstruit cetatea după război.
„După multele războaie care s-au desfășurat aici, o mare parte din clădirea inițială este căzută la pământ, iar în 1860 a fost reconstruită. Arhitectura nu are un stil clar definit. În perioada comunistă cetatea a suferit noi intervenții care la acest moment nu sunt conforme. Prin anul 1904 clădirea este destinație pentru școala specială, moment în care se intervine din nou asupra construcției. În 1990 clădirea este părăsită și ajunge, în final, în patrimoniul orașului”, a povestit Dan Huțu, arhitect.
Revenind la prezent, firma care se ocupă de lucrări a reușit să lase o impresie bună, fiind prezenți pe șantier și muncind într-un ritm destul de alert. Până acum au reușit să curețe pereții, dar și să se ocupe de turnurile cetății. Desigur, mai au multe luni de lucru, termenul de finalizare fiind stabilit pentru data de 27 iunie 2025.
„S-a lucrat foarte mult de la 1 iulie până în prezent la demolarea tuturor pereților care nu vor mai fi acolo, s-a dat jos tencuiala de pe pereți acolo unde era degradată, s-a lucrat pe trei părți, mai puțin cea sudică, la șarpantă, find deja și refăcută în cele trei părți până la nivel de folie anticondens, un turn este dus la nivel de folie anticondens, urmând să fie aplicată tabla și țigla, la al doilea turn se lucrează în prezent și urmează să înceapă lucrările și la al treilea turn în zilele ce urmează”, ne-a spus primarul Ineului, Călin Ilie Abrudan.
Comentariile portalului
Trei ani va dura tronsonul până la Ghioroc, tronsoanele din municipiu mai puțin, conform contractului. Călătorii vor fi preluați, așa cum a fost și î (...)
3 ani! vă dați seama în ce oraș trăim? Și pur și simplu intâmplător pasagerii spre/dinspre Podgoria Aradului vor fi preluați de Pitzo, Fdc, Puma, (...)
Deci, dacă știau că până în 2028 (în cel mai bun caz) jumătate din rețeaua de tramvai din Arad nu va mai fi funcțională, mă întreb de (...)