Răsare soarele pe Centura de Est Arad! CNAIR a alocat banii pentru anul 2023





Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a alocat o parte din banii pentru Centura de Est Arad și se preconizează (subliniem asta!) ca firma austriacă PORR să înceapă lucrările în această primăvară. Din totalul de aprox. 347 milioane de lei, au fost alocați acum 56,5 milioane de lei, bani care să acopere lucrările din 2023, diferența urmând să se asigure din bugetul de stat și din cel al Consiliului Județean Arad.
Drumul va realiza conexiunea cu autostrada A1 Nădlac – Sibiu și DN7 Nădlac – Arad – Hunedoara.
Protocolul pentru Centura de Est Arad, semnat acum 3 ani
Consiliul Județean și CNAIR au semnat, în august 2020, protocolul pentru realizarea porțiunii de drum care urmează să închidă inelul de centură din jurul Aradului. Este vorba de 11 km de drum, care se va învecina la nord cu municipiul Arad, la sud cu autostrada A1, la est cu Fântânele, iar la vest cu drumul național DN 69 Timișoara-Arad, proiectul incluzând un nou pod peste Mureș şi un pasaj peste calea ferată.
Deși inițial investiția se ridica la 270 milioane lei, suma a fost recalculată ulterior la 347 milioane lei. SC PORR Construct SRL (filiala din România a firmei din Austria) este compania care a câștigat licitația pentru aceste lucrări, contractul fiind semnat în octombrie 2022, în prezența premierului Nicolae Ciucă. Proiectarea tehnică a început în perioada imediat următoare.
De menționat și că în cadrul proiectului cu Centura de Est a Municipiului se va mai amenaja încă un sens giratoriu pe DN7 care va face necesară și o intervenție la linia de tramvai în acea zonă, după cum ne-a explicat directorul CTP Arad Claudiu Godja.
Consiliul Județean a bugetat mai mulți bani pentru Centura Est Arad
Bugetul General de Venituri și Cheltuieli a Consiliului Județean Arad a fost votat în ședința din 7 ianuarie, în proiect figurând alocată suma de 152 milioane lei pentru lucrările din acest an la Centura de Est a municipiului Arad, o sumă despre care se speculează că ar fi mult prea mare față de cât vor costa lucrările care se vor efectua propriu-zis în decursul acestui an. Teoretic, calculele sunt făcute ca anul acesta să se achite suma aferentă pentru 45% din lucrări, rămâne însă de văzut în ce ritm va reuși constructorul să avanseze șantierul. Diferența de 55% este bugetată pentru anul 2024, anume încă 194 milioane de lei.
Citește și:
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)