Ce șanse are UTA Arad să câștige Cupa României?





UTA Arad nu are parcursul așteptat de fani în Superliga, însă se poate revanșa în Cupa României, competiție în care este calificată în sferturile de finală. Băieții lui Laszlo Balint vor întâlni U Craiova 1948 într-un duel programat într-o singură manșă, pe 5 aprilie.
Arădenii pot spera la un parcurs bun în Cupa României, în condițiile în care nume ca FCSB, Universitatea Craiova, Farul și Rapid au fost eliminate deja din competiție. Dintre echipele din prima parte a clasamentului, în competiție au mai rămas doar CFR Cluj și Sepsi OSK.
Programul sferturilor de finală este următorul:
• Sepsi – CS Mioveni
• CFR Cluj – FC Argeș
• Hermannstadt – ‘U’ Cluj
• UTA Arad – U Craiova 1948
Partidele din sferturile de finală se dispută într-o singură manșă, la începutul lunii aprilie.
În cazul în care va trece de U Craiova 1948, UTA Arad va întâlni în semifinale învingătoarea dintre Hermannstadt și U Cluj, astfel că poate avea un traseu ceva mai facil spre finala competiției. În cealaltă semifinală se vor întâlni învingătoarea dintre Sepsi și CS Mioveni cu învingătoarea dintre CFR Cluj și FC Argeș.
În ce privește partida cu U Craiova 1948, la o scurtă analiză a cotelor la pariuri sportive se poate observa că arădenii pornesc ușor favoriți. Cota pentru calificarea în semifinale este 1.82, în timp ce oltenii au cota 2.00. Cât privește cotele 1X2, victoria în timpul regulamentar a arădenilor are cota 2.60, egalul are 3.05, iar succesul oltenilor are 3.00. La câștigarea trofeului, UTA este cotată cu șansa a patra, cu cota 11.00. CFR Cluj este marea favorită, cu cota 2.75, urmată de Hermannstadt (cota 4.00) și Sepsi OSK (cota 5.00).
UTA Arad nu a pierdut cu U Craiova în acest sezon
Formația antrenată de Laszlo Balint se poate motiva cu faptul că nu a pierdut în acest sezon în meciurile cu U Craiova 1948. În partida tur din campionat, disputată la Arad, UTA s-a impus în luna august cu 2-1. Otele a deschis scorul rapid, în minutul 9, iar Postolachi a majorat diferența înainte de pauză. Gabi Iancu a marcat pentru olteni în partea secundă.
În retur, în prima etapă disputată în 2023, UTA a plecat cu un punct de la Craiova, într-un meci terminat la egalitate, scor 1-1. Baeten a deschis scorul pentru olteni, însă Postolachi a adus egalarea prin reușita din minutul 72.
Arădenii nu au pierdut pe teren propriu cu U Craiova 1948, iar în 2021 au câștigat cu 1-0, după un gol norocos al lui Roger din prima repriză.
UTA va juca în sferturile Cupei României după 28 de pauză
Precedenta prezență a arădenilor în această fază a competiției datează din 1995. Mai exact, pe 12 aprilie 1995 arădenii erau învinși de Petrolul cu 2-1, echipă care ulterior avea să câștige și trofeul.
Arădenii au câștigat de două ori Cupa României, la edițiile din 1948 și 1953. În 1948, echipa care la acel moment se numea ITA Arad a trecut de Ripensia Timișoara în 16-imi cu 3-1, pentru ca în optimi să învingă Universitatea Cluj în deplasare cu 3-2. În sferturile de finală, arădenii au trecut după prelungiri de Țesătoria Română Pitești cu 1-0, iar în semifinale nu au avut nicio problemă cu cei de la CAM Timișoara, pe care i-au învins cu 6-0.
În marea finală disputată pe stadionul Venus din București în fața a 10 mii de spectatori, arădenii au câștigat cu 3-2 meciul cu CFR Timișoara. Golurile au fost marcate de Kovacs, Reinhardt și Băcuț.
La ediția din 1953, arădenii, care la acel moment se numeau Flamura Roșie Arad, au învins Spartac Arad în 16-imi cu 3-0. În optimile de finală au învins Locomotiva Timișoara în deplasare cu 3-1, pentru ca în sferturi să învingă Știința Timișoara cu 4-1. În semifinale, adversară a fost Știința Cluj, de care arădenii au trecut în urma prelungirilor, după ce în timpul regulamentar scorul a fost 2-2.
Marea finală s-a disputat pe stadionul 23 August din București în fața a 50 de mii de spectatori. Adversară a fost CCA București, iar scorul a fost 1-0 pentru arădeni, după un gol marcat de Vaczi în minutul 110.
Arădenii mai au în palmares încă două finale pierdute, în 1950 și 1966. În 1950, finala a fost pierdută contra celor de la CCA București, care s-au impus cu 3-1. Golul arădenilor a fost marcat de Mercea. Apoi, în 1966, finala a fost pierdută cu Steaua București, scor 4-0. Ambele finale au fost disputate la București.
Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.
Comentariile portalului
Așa cu ne-am obișnuit în ultimii zeci de ani, și de această dată trebuie sa alegem răul cel mai mic. Este interesant de remarcat cum s-a pus (...)
Lipseste d-l Tokes Laszlo din lista aia, era cel mai relevant reprezentant al unei "Biserici maghiare", interesant cum unii iredentisti fac pe altii extremisti in schimb e fascinant cum este (...)
Bai prostule nu George Simion este de vina ci gunoaie care gândesc că ține adică UE cara vrea distrugerea României și a Poporului Român prin reprezentanții (...)