duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivCe se întâmplă la Liceul German? Trei dintre instituțiile statului nu confirmă existența gripei, dar o clasă este „decimată” și direcțiunea nu anunță nimic

  de Alin Olteanu | 5 martie 2020, 3:53 PM | Știri Arad | Topic special

  7

  Direcția de Sănătate Publică Arad a trimis o echipă de inspectori la Liceul German pentru a verifica o situație îngrijorătoare, cel puțin din informațiile primite de noi, după ce redacția Special Arad a solicitat explicațiile de rigoare. Și nu am solicitat aceste explicații doar DSP, ci am telefonat și la directorul Liceului German, la prefect, la șeful ISJ Arad, chiar și la SPitalul Județean. Poate că și DSP a primit aceleași informații încât a trimis control, însă e cert că noi am solicitat explicațiile de rigoare, iar la ceva timp după am primit și răspunsuri, asta ducându-ne cu gândul la faptul că instituția s-a autosesizat de la noi. În fine… e altă poveste. Asta nu e gravă!

  Revenind la informațiile îngrijorătoare pe care le-am primit pe diferite surse: ni s-a spus că într-o clasă cu elevi de clasa a zecea de la Liceul German sunt prezenți doar 5 (cinci) elevi, restul fiind acasă, cauza fiind gripa AH1N1! Supărarea celor care ne-au dat informația era motivată mai ales de faptul că autoritățile, mai ales conducerea Liceului German, nu au spus și nu spun nimic despre ce se întâmplă. Mai mult, una dintre sursele noastre, susținea că o mare problemă, deși au fost mulți copii cu febră, este lipsa asistentei medicale (al cărei program nu îl cunoaștem și, mai ales, în ce condiții prestează în unitatea de învățământ).

  Gravitatea, din punctul nostru de vedere, în momentul în care am decis să sunăm pe toți factorii CARE AR TREBUI SĂ FIE implicați într-o asemenea poveste, pentru a întreba ce se știe, vine din faptul că legea prevede că și un singur caz confirmat de gripă obligă la acțiune. Prima dintre acestea? Anunțarea DSP Arad! A doua: a ISJ Arad! Nu avem nicio probă că direcțiunea Liceului German a anunțat DSP, cum vă spuneam, noi bănuind, că controlul de astăzi s-a datorat presei.

  L-am sunat de trei ori pe directorul de la Liceul German, profesorul Mario Stoica. N-a catadicsit să răspundă, de zici că încă era la spălat sălile de clasă dezinfectate în urmă cu o lună și cu telefonul lăsat în biroul direcțiunii.

  Ne-am zis, nu răspunde omul, directorul. hai să-l sunăm pe Marius Gondor, inspectorul general școlar. Într-o primă fază, acesta ne-a spus că habar nu are de vreun caz, dar ne-a promis că se interesează. Ulterior, după câteva zeci de minute, a revenit și nea precizat: „Liceul German nu are niciun fel de gripă raportată”. Mda, interesant cuvânt „raportatul” acesta, nu?

  Directorul medical de la Spitalul Județean Arad, Mircea Onel, ne-a spus că în municipiu și județ „nu avem altă gripă, în afară de cea sezonieră”. Hm… 

  Prefectul Aradului, Gheorghe Stoian, a răspuns, referitor la întrebarea despre gripa de la „German”:  Eu nu știu nimic despre vreo epidemie de gripă la German. Dacă ar fi așa, eu ar fi trebuit să știu, fiindcă cei de acolo ar fi trebuit să ne anunțe. Dar nu ne-a anunțat nimeni despre așa ceva”.

  Direcția de Sănătate Publică încearcă o explicație mai amplă și, poate pe bună dreptate, mai nedătătoare de panică: „Sunt mai multe școli cu situații de acest gen, dar bolnavi sunt doar câțiva și ceilalți aleg să stea acasă, la sfatul părinților. La Liceul German Absenteismul s-a redus săptămâna aceasta. Avem o singură clasă cu opt absenți din 24 de elevi. În rest de la unu la șase copii absenți / clasă, dar fără nici o confirmare că sunt bolnavi”, ne-a spus directorul Constantin Cătană, fără să amintească în vreun fel de epidemie de gripă, fie ea și obișnuită.

  Una peste alta, având în vedere credibilitatea surselor noastre, nu credem că a ieșit fum fără foc. Însă, deocamdată, până poate unul dintre părinți va avea curajul să ne trimită o fișă medicală (promitem să păstrăm confidențialitatea) care să dea peste nas cuiva și să arate că se întâmplă lucruri îngrijorătoare care nu sunt făcute publice, nu comentăm mai mult. Suntem însă foarte convinși că, cel puțin, prefectul Aradului se va interesa și ne va spune care este situația exactă de la Liceul German.

  Știm că sunt unii părinți care nu se sinchisesc să anunțe boala copiilor lor. Alții dar îi țin acasă de frica îmbolnăvirilor și nu anunță. Dar sunt bolnavi și au anunțat, câți sunt bolnavi și nu au anunțat și câți stau acasă fără să spună nimic? Deci: Câți? Cum? Și de ce nu știe nimeni nimic?

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mario Stoica cel Neprihănit

   Bă, nu mai sunați pe nimeni, ce sunteți fraieri,n-ați înțeles? Ăștia-s șefi și șefii în Românica iau salarii de șefi, că d-aia-s șefi. Ei nu au obligații și responsabilități ci doar drepturi.
   Un șmecher se face șef pentru salar și pentru avantaje, privilegii, recunoaștere socială – fiecare după frustrările și ambițiile lui. Dacă odată cu salariul lui de șef, de jmecher, trebuie să dea socoteală pentru ce face și pentru ce nu face, atunci nu mai este jmecher.
   În țara lui Papură Vodă atribuțiile de decizie nu au legătură cu răspunderea. La noi, șefii nu răspund. La noi șefii nu înțeleg nici măcar să se retragă, ei se simt oropsiți, fete mari, Albe ca zăpada indiferent ce se întâmplă.
   La noi șefii ”știu” că dacă ar demisiona, pe lângă beneficiile și fițele de șefi pe care le-ar pierde (și fiind niște incompetenți nu vor mai apărea oportunități ca să fie repuși pe funcții unde nu ar fi avut niciodată ce să caute) instituția pe care au parazitat-o va intre direct în faliment, conform proverbului ”prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul”.
   Eu aș întreba prefectul și pe inspectorul școlar, cum reușesc să nu borască dimineața când se bărbieresc, la gândul că susțin un incompetent iresponsabil cu grave probleme de echilibru mental, fără moralitate, jenant și fără decența unei minime responsabilități pentru elevi și părinți?

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Daca din diagnosticul pus de medici si lipsa simptomelor specifice diferentiate ale coronavirusului nu s-a anuntat media,inseamna ca este o viroza sezoniera,cu specificatia amintita si nu este necesar sa fie pusa lumea ,in dilema’,adica nu este necesara panica.De dragul senzatiei,nu trebuie tinuta populatia in tensiune.Oricum se va afla(nu neaparat din media)daca va fi vreun caz confirmat.Cred ca toti avem cunoscuti(chiar si medicul de familie)in sistemul sanitar,de unde se pot obtine informatii pe profil.La obiect,fara exagerari sau banalizari

   --1 voturi
   +1
   -1
  3. Bai oamenilor! Gripa AH1N1 este gripa porcina. Daca ar fi asa multi am fi in carantina tot orasul sau judetul. Gripa tip A este altceva. Si scoala are diagnosticul de pe motivare. Medicul de familie o scrie sau spitalul. Daca scrie gripa trebuie sa anunte la DSV, CAS sau alt organ in 24h. Deci nu au gripa sau medici de familie au pus alt diagnostic.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Din articol reiese destul de evident ca e scris la comanda, cu tinta precisa: directorul scolii.
   Stimate domn Alin Olteanu, credeam ca in experienta dvs. in materie de jurnalism ati inteles ca o stire neverificata, de cele mai multe ori, este fake news. Nu sustin ca tot ceea ce scrieti este o stire falsa, dar, in mare parte da. Era bine sa verificati, sau cel putin sa fiti la fata locului.
   Daca doriti ca exemplu: (Mai mult, una dintre sursele noastre, susținea că o mare problemă, deși au fost mulți copii cu febră, este lipsa asistentei medicale (al cărei program nu îl cunoaștem și, mai ales, în ce condiții prestează în unitatea de învățământ).) Daca ati fi intrat in insitutie, unde se poate intra doar cu accesul unei peroane autorizate, poate ati fi ajuns si la cabinetul medical, unde este afisat programul medicului si al asistentului, program afisat din directiva Primariei Arad. Din relatarile dvs., sau a sursei (probabil un parinte nemultumit), e foarte probabil sa nici nu stiti unde se afla cabinetul medical.
   Stimata redactie, ne-am saturat de atatea stiri de senzatie. Chiar nimic bun nu se petrece in lume? Alergam la orice sinucidere sau talharie sa ne facem audienta? Daca Antenele sau Romania TV sunt un model de urmat, v-a iesit.

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Eu am inteles altceva din articol.
    Am inteles ca se critica problemele de informare a presei si implicit a publicului.
    Din ce spui tu eu inteleg ca refuzul de comunicare a directorului nu este real fiindca cabinetul este pe Posada. In logica asta total ilogica poti demonstra si ca PDL este bun fiindca pisicile sunt mamifere si astfel orice critica indreptata, justificat sau nejustificat, catre smecherasii pusi pe functii de alti smecheri devine astfel stire tendentioasa.
    Directorul nu vorbeste cu presa findca salariul lui si celelalte beneficiii sunt dependente doar de factorul politic si deloc dependente de interesul elevilor sau al parintilor.
    Daca-l suna Falca sigur raspundea.
    Problema nici macar nu este la informarea pe care o considera sau nu obligatie un individ sau altul ci la sistemul care exclude orice responsabilitate pentru cei pe care-i numeste in functii de raspundere iresponsabila.
    Imagineaza-ti reactia directorului daca acesta ar fi angajat de scoala si nu de ISJ, respectiv de consiliul de administratie din care fac parte si reprezentanti ai parintilor (care in realitate nu-s reprezentantii parintilor fiind pusi reprezentanti fara alegeri, de catre conducerea scolii, adica tot de victimuta ta – asa cum sade bine in feudele medievale).
    Daca-ti place asa de mult de Stoica, ia-l la tine acasa si poate, cine stie, vei beneficia de meditatii la mate, asa cum beneficiaza si alti elevi la care preda si bineinteles fara plata impozitelor catre stat – chiar daca impozitul este de doar 2%.
    Pe cine te-ai gasit si tu sa aperi!?

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.