joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Testarea pentru coronavirus cu aparatul donat Aradului de Vodafone a început abia astăzi. Sau cel puțin așa susține șeful DSP Arad

  de Andrei Fuliaș | 3 aprilie 2020, 10:24 AM | Coronavirus | Știri Arad | Topic special

  0

  S-a discutat foarte mult în ultima perioadă despre aparatele de testare pentru coronavirus de la Arad și probabil încă se vor mai purta astfel de discuții în spațiul public. Au trecut zile bune de când conducerea județului se lăuda că Aradul are un astfel de aparat, numai că medicii au demontat aceste afirmații, deoarece aparatul mult lăudat venise incomplet, astfel că nu putea fi folosit. Din ce știm noi, nici până astăzi nu poate fi folosit, deși cei din Celula de Criză instaurată la nivelul județului Arad au dat asigurări încă de luni, că marți urma să vină restul pieselor și, totodată, o echipă de specialiști de la Timișoara, care să pună aparatul în funcțiune. E vineri, iar noi nu știm ca acest aparat să fi fost pus în funcțiune.

  Totodată, Aradul a primit un aparat Real Time PCR tip Bioneer din partea companiei Vodafone, aparat instalat luni, 30.03.2020, la Laboratorul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad (DSP). Ieri, Special Arad a primit o informație, pe surse, potrivit căreia, deși aparatul de la DSP ar fi funcțional, nu erau operate încă teste pe medici sau pacienți. În consecință, l-am întrebat, tot ieri, pe directorul DSP Arad, Constantin Cătană, dacă este adevărat că încă nu se fac teste. Ei bine, deși suntem aproape siguri că toată lumea lucrează la foc continuu, trebuie să spunem că răspunsul concret a venit abia astăzi, după mai bine de 23 de ore și că, practic, ni se confirmă informațiile. Aflăm, astfel, de la șeful DSP Arad, că până acum s-au efectuat doar probe cu valoare de „probe-test” și că, începând de astăzi, sunt procesate 48 de probe recoltate de la pacienți, personal medical și contacți ai cazurilor confirmate.

  Aparatul Real Time PCR tip Bioneer pentru confirmarea coronavirusului, sponsorizat de compania Vodafone prin asociația „Cetatea Voluntarilor”, a fost primit la Laboratorul de microbiologie al Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad în cursul zilei de luni, 30.03.2020, procedându-se imediat la instalarea acestuia în termen de doar 24 de ore de la livrare, cu ajutorul specialiștilor din partea firmei producătoare și a personalului propriu.

  În noaptea de marți spre miercuri au fost procesate primele probe, cu valoare de probe-test, sub supravegherea acelorași specialiști, de către un efectiv de patru medici din partea Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad și a doua  cadre medicale din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad (medici rezidenti medicina de laborator cu experienta). 

  Probele-test au continuat pe parcursul zilei de miercuri 01.04.2020, în cursul zilei de joi  fiind emise primele buletine de analiză în număr de 16.

  Incepand cu ziua de vineri 03.04.2020, se lucrează în echipe pe doua ture ,  urmând să crească  progresiv capacitatea de procesare de teste.

  În cursul acestei dimineti se lucrează 48 de probe recoltate de la pacienți , personal medical și  contacti ai cazurilor confirmate.

  Mentionam ca procedura este una laborioasa ,cuprinzand mai multe etape ,  o analiza completă durand aproximativ 5 ore.

  Direcția de Sănătate Publica Arad își va îndeplini în continuare ,cu profesionalism și responsabilitate, atribuțiile privind sanatatea publica a comunității , necesare pentru a limita efectele pandemiei COVID-19”, transmite directorul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, Constantin Cătană.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.