luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ce drepturi și obligații au elevii în noul an școlar

  de Special Arad | 5 septembrie 2018, 8:16 AM | Educaţie | Recomandările editorilor

  0

  Lunea viitoare va începe anul școlar 2018-2019. În acest context, îți prezentăm azi cele mai importante drepturi și obligații ale elevilor, cu accent pe cele care pot fi ușor încălcate. Avocat.net subliniază cât este de important să se înțeleagă că foarte multe practici care par normale, pentru că sunt făcute des, sunt, de fapt, interzise.

  Odată cu începerea activității școlare aferente anului școlar 2018-2019, elevii trebuie să știe că au anumite drepturi care nu le pot fi refuzate, dar și anumite obligații, scrie avocat.net.

  Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4.742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului prevede care sunt drepturile și obligațiile copiilor. Ele se aplică oricărui elev care e înscris în învățământul preuniversitar. De asemenea, sunt asimilați elevilor inclusiv antepreșcolarii și preșcolarii.

  Drepturi: demnitate, manuale gratuite și protest

  În ceea ce privește drepturile elevilor, aceștia benficiază, în primul rând, de dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii. Astfel cum am mai menționat într-un articol anterior, se interzice sancționarea elevilor prin mustrarea în fața clasei. De asemenea, elevilor le va fi respectat dreptul la protecția datelor personale.

  Un alt drept al elevilor este dreptul de a beneficia de învățământ gratuit, ceea ce se referă inclusiv la dreptul de a primi manuale gratuite. Este important de menționat aici că nu există nicio limitare cu privire la acest drept, în comparație cu limitarea dreptului elevilor de a primi premii pentru rezultate, în considerarea resurselor existente, de exemplu.

  Citește continuarea pe avocat.net

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.