Ce drepturi și obligații au elevii în noul an școlar





Lunea viitoare va începe anul școlar 2018-2019. În acest context, îți prezentăm azi cele mai importante drepturi și obligații ale elevilor, cu accent pe cele care pot fi ușor încălcate. Avocat.net subliniază cât este de important să se înțeleagă că foarte multe practici care par normale, pentru că sunt făcute des, sunt, de fapt, interzise.
Odată cu începerea activității școlare aferente anului școlar 2018-2019, elevii trebuie să știe că au anumite drepturi care nu le pot fi refuzate, dar și anumite obligații, scrie avocat.net.
Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4.742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului prevede care sunt drepturile și obligațiile copiilor. Ele se aplică oricărui elev care e înscris în învățământul preuniversitar. De asemenea, sunt asimilați elevilor inclusiv antepreșcolarii și preșcolarii.
Drepturi: demnitate, manuale gratuite și protest
În ceea ce privește drepturile elevilor, aceștia benficiază, în primul rând, de dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii. Astfel cum am mai menționat într-un articol anterior, se interzice sancționarea elevilor prin mustrarea în fața clasei. De asemenea, elevilor le va fi respectat dreptul la protecția datelor personale.
Un alt drept al elevilor este dreptul de a beneficia de învățământ gratuit, ceea ce se referă inclusiv la dreptul de a primi manuale gratuite. Este important de menționat aici că nu există nicio limitare cu privire la acest drept, în comparație cu limitarea dreptului elevilor de a primi premii pentru rezultate, în considerarea resurselor existente, de exemplu.
Citește continuarea pe avocat.net
Comentariile portalului
Nu a mai percutat la dictările marilor licurici ce trag sforile în industrie, probabil nu a mai semnat contract de prelungire, nu mai vrea să împartă comisioanele din profituri, (...)
Nu am vazut nimic de reducerea nr. mebrii CA si AGA unde este actionar doar statul. Nimic de pensii si prime uriase la institutiile statului (mai ales cele de forta (...)
Arghir asta ospatarul, le stie pe toate, la cate mese a servit a furat meserie de la fiecare