duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Câți arădeni s-au „înghesuit” la muzeu din 15 mai până ieri, Ziua Internațională a Muzeelor?

  de Tomck@t | 19 mai 2020, 9:44 AM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Vestea că din 15 mai se deschid muzeele – dar nu și teatrele, filarmonicile, cinematografele sau bazele sportive indoor – a ridicat câteva sprâncene și a fost și subiectul unor glumițe în mediul online. Nu intenționăm acum să dezbatem logica acestei decizii, în fond și la urma urmei e binevenită dacă sunt luate toate măsurile de siguranță și dacă ne mai dă iluzia, atât cât se poate, că totul reintră, încet-încet, în ritmul normal. Am fost curioși, în schimb, câți arădeni au trecut pragul Complexului Muzeal din Arad din data de 15 mai, când Starea de Alertă a intrat în vigoare, și – mai ales – câți l-au vizitat luni, pe data de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor și data în care, în anii precedenți, se organizase Noaptea Muzeelor.

  Ne-am așteptat chiar la zero vizitatori, sinceri să fim, dar iată că nu a fost chiar așa! Aproape nu chiar.

  „Au fost extrem de puțini, așa cum mi-au spus și colegele. Concluzia e că în weekend-ul din Stare de Alertă au fost cât într-un grup dintr-o zi din viață normală. Era de așteptat, arădenii au ieșit mai mult în natură”, ne-a spus Adelina Stoenescu, muzeograf la Complexul Muzeal Arad.

  De vineri până duminică (15 – 17 mai), au fost doar 30 arădeni la muzeul arădean, plus încă vreo doi, trei, care nu au fost însă lăsați să intre, pentru că nu au purtat mască.

  Asta pentru că vizitarea muzeului are, în Starea de Alertă, anumite restricții și obligații: este permis accesul persoanelor doar în condițiile purtării unei măști (medicală sau non-medicală) pe toată durata vizitei în muzeu, vizitatorii sunt rugați să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție la intrarea în muzeu și trebuie păstrată distanța de siguranță, de minim doi metri. Accesul la expoziţii este limitat la un număr de șase persoane simultan, iar grupurile pot avea un număr de maxim trei vizitatori.

  Luni, de Ziua Internațională a Muzeelor, Muzeul arădean a „adoptat” programul normal, adică a fost închis (luni, de obicei, este închis). „Noaptea Muzeelor”, un eveniment organizat în aceeași zi în toată țara, s-a amânat în acest an pe data de 14 noiembrie.

  După o pauză lungă (două luni) și o pauză scurtă (ziua de luni), de astăzi, 19 mai, Complexul Muzeal Arad își redeschide din nou porțile. Iată ce puteți vizita:

  La Palatul Cultural Arad sunt deschise expozițiile Muzeului de Istorie, iar în județ Muzeul Orașului Lipova și Muzeul Memorial „Ioan Slavici și „Emil Monția” la Șiria.

  La Sala „Clio” (str. Horia nr. 10), sunt prezentate ultimele cercetări și descoperiri arheologice din județul Arad în cadrul expoziției „Archaeografitti 3”, deschisă până la sfârșitul acestei luni. Expoziţia poate fi „vizitată”, de altfel, şi virtual, aici.

  La Muzeul de Artă (str. Gheorghe Popa de Teiuş 2-4, etaj II) expoziția „Unexpected Dali” rămâne în continuare deschisă, până în data de 23 august. Tot la Muzeul de Artă așteaptă arădenii și expoziția de artă europeană și românească, care poate fi „vizitată”, de asemenea, și virtual.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.