marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dalí cel neprevăzut, la Arad – undeva între pleonasm, adevăr și provocare

  de Tomck@t | 27 februarie 2020, 5:09 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  „Unexpected Dalí” e un pleonasm și un adevăr absolut în același timp, un omagiu exprimat în cât mai puține cuvinte adus unui geniu autoproclamat (a se înțelege: conștient de propria sa genialitate) și deopotrivă o lipsă de imaginație atât de crasă încât dă într-o dimensiune sacră a banalității. Dar dincolo de acest paradox de o însemnătate infimă, dincolo de explozia de creativitate și fantezie ludică nelimitată de care a dat dovadă acest artist universal, expoziția „Unexpected Dalí” este, așa cum s-ar traduce, de-a dreptul neașteptată, neprevăzută, suprinzătoare.

  Sigur, nu se aștepta nimeni la o expoziție Salvador Dalí taman la Muzeul arădean de artă, tocmai pentru că Dalí a fost și este în continuare o vedetă autentică, o divă masculină, un veritabil rockstar al artei plastice și nu numai. Dar cea mai subită și nebănuită latură a acestei expoziții inedite este faptul că majoritatea lucrărilor sunt mai puțin cunoscute publicului larg (unele chiar și publicului avizat), majoritatea fiind schițe, litografii parțial terminate sau abandonate, precum și opere create cu scopul expres de a fi vândute. Chiar Dalí spunea, de altfel, că înțelepciunea l-a îndemnat să devină nițeluș multimilionar, considerând că libertatea de a trăi fără nevoia de a munci este chiar condiția eroismului omenesc. Și da, fără pic de modestie, pe de altă parte se considera un erou, se considera – așa cum îi sugera și numele dat de părinți – un salvator, „salvatorul artei moderne, singurul capabil să sublimeze, să integreze, să raționalizeze în chip imperial și în deplină frumusețe toate experiențele revoluționare ale timpurilor moderne, în marea tradiție clasică a realismului și misticismului care sunt misiunea supremă și glorioasă a Spaniei” (citat din cartea „Jurnalul unui geniu”, o colecție de texte scrise în anii 1952–63 – evident – de el însuși în persoană, Dalí).

  Așadar, arădenii care sperau să atingă în secret, să lingă cu ochii și să miroase cu mintea opere originale și ultra-celebre precum „Elefanții”, „Copilul geopolitic privind naşterea omului nou” sau „Corpus Hypercubus”, au cam rămas cu buzele umflate și cu coada-ntre picioare. Dintre cele mai proeminente opere ale lui Dalí care sunt, totuși, prezente la expoziția de la Arad se numără „Persistența memoriei” (supranumită și „Ceasurile topite”) și „Lincoln in Dalivision”, dar care sunt, desigur, reproduceri. Însă sub orice formă și în orice împrejurare, Dalí reprezintă o provocare, căci „oul pe farfuria fără farfurie al balului fără Dalí e chiar Dalí” și „Vai de cel care n-a văzut încă în fiecare fulg de gâscă imaginea unei veritabile viori anal-cibernetice, mașină daliniană de gândit viitorul!” (alte citate din „Jurnalul unui geniu”).

  Expoziția este alcătuită pe baza operelor originale ale lui Salvador Dalí din colecția familiei Kesauri: litografii, ceramică, lucrări în bronz, argint și tapiserii, și este organizată în patru secțiuni:

  Secțiunea 1 – Portofoliul „Omul și profesia sa”, compusă din unsprezece subiecte, creată de Salvador Dalí în anii 1970-71. Maestrul Dalí nu a creat aceste opere la comandă, astfel încât spiritul și creativitatea sa debordantă nu au fost restricționate în vreo direcție predeterminată.

  Secțiunea 2 – Portofoliul „Iubirile Casandrei”. În 1967, Dalí a fost însărcinat de către editorul Pierre Argillet să creeze o serie de gravuri acvaforte pentru a ilustra poemele lui Ronsard. Pentru Dalí, imaginarul oniric din operele lui Ronsard au reprezentat ocazia să-și exprime ideile sale privind fantezia și inconștientul prin ilustrarea unor teme ca iubirea, moartea, scurgerea timpului și ciclurile naturii. Fiecare acvaforte este semnată de Dali în timbru sec.

  Secțiunea 3 – Portofoliul „Tricorn”. Dalí a creat în 1959 această serie magnifică de 20 de litografii bazată pe romanul și spectacolul de balet „Tricorn”. Fiecare litografie concepută de el reprezintă un apogeu al creativității sale artistice. Litografiile sunt realizate de așa manieră, încât fiecare culoare necesită imprimarea separată, furnizând o impecabilă claritate a culorii.

  Secțiunea 4 – Alte opere originale de Salvador Dalí. Expoziția prezintă diverse lucrări originale de Salvador Dalí cum ar fi tapiserii, serigrafii pe mătase, litografii, cărți poștale desenate de maestru sau chiar lucrări originale de design, cum ar fi puzzle-ul circular pe care l-a creat special pentru Springbok Edition din New York. Sunt de asemenea prezentate portofolii și serii de lucrări originale Salvador Dalí: „Bătrânul și marea”, „Omagiu lui Meissonier”, „Calendar de perete 1956 pentru Hans E. Bahr” și „Calendar de perete 1956 pentru Manufactura Ceramica Pozzi”.

  Expoziția este deschisă la Sala „Ovidiu Maitec” a Muzeului de Artă Arad până în data de 26 aprilie 2020 și poate fi vizitată de marți până duminică între orele 09:00 – 17:00.

  Bilete de intrare:
  Adulți – 25 lei
  Copii (7-17 ani), pensionari și studenți – 16 lei
  Copii sub 7 ani: gratuit
  Familie (2 adulți) 50 lei + 10 lei/copil (7-17 ani)
  Grup școlar (de la 15 elevi): 10 lei/ elev; gratuitate: profesorul coordinator al grupului.
  Biletele se pot achiziționa de la casieria Muzeului de Artă, în perioada 26 februarie – 26 aprilie 2020 și sunt valabile pentru vizitarea întregului Muzeu de Artă Arad.

  Publicul este rugat să nu fotografieze în expoziție!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.