duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Câte zile libere de sărbătoare legală au mai rămas până la sfârșitul anului

  de - | 4 septembrie 2022, 5:13 PM | Naţional

  0

  În anul 2022 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţilor din România, prevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 9 pică în timpul săptămânii. Deoarece 6 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 9 zile libere.

  Prima zi liberă care urmează, din acest an este ziua de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei şi care va pica în timpul săptămânii, într-o zi de miercuri.

  Până la sfârşitul anului 2022, Românii mai au patru zile libere legale din care doar trei sunt într-o zi lucrătoare a săptămânii. Ziua de 25 decembrie pică într-o zi de duminică.

  Zilele libere rămase în anul 2022 sunt:

  • 30 noiembrie(miercuri)- Sfântul Andrei;

  • 1 decembrie(joi)- Ziua Naţională a României;

  • 25 decembrie şi 26 decembrie(duminică şi luni)- Crăciunul.

  Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

  Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

  Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

  sursa: zf.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.