vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cât de tare urâm Timişoara? Cât de tare urâm cultura?

    de Adriana Barbu | 24 februarie 2023, 12:41 PM | Opinii

    10

    O urâm din toată fiinţa noastră. Mai tare decât am urât-o vreodată. O urâm cu spume. Dar o urâm regește, în frunte cu președintele țării. O urâm cu toții, pentru că ne face de râs, ne spune că nu știm să scriem, că nu citim, că nu înțelegem, că suntem analfabeți și retardați. Iar, acum, de când Timișoara e capitală europeană a culturii, o urâm şi mai tare. Şi justificat: nici omul numărul 1 al ţării ăsteia nu o iubeşte. Ne-a demonstrat-o clar weekendul trecut, iar faptul ne-a uns pe suflet: a decis întâiul om al României, creatorul „România Educată” (apropo, mai ştiţi ceva de acest proiect?), că nu merită să-şi răpească nici un minut din viaţa sa de preşedinte pentru a participa la evenimentul de deschidere Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. N-a onorat nici evenimentul dedicat oficialilor, nici cel dedicat maselor, în fapt niciun eveniment al zilei de vineri, 17 februarie, nici al celorlalte două zile care marcau deschiderea oficială. Şi nu pentru că agenda sa a fost plină ochi de evenimente care trebuiau bifate, de urgenţe de ţară şi dezastre la care prezenţa sa era salvatoare. Nici vorbă. În agenda preşedintelui, aşa cum puteţi vedea în captura care însoţeşte acest comentariu, nu exista, în cele trei zile, niciun eveniment public!

    Dar preşedintele n-a catadicsit să onoreze cel mai important eveniment cultural al anului, în fapt cel mai cel eveniment cultural din ultimii ani, situaţie nemaiîntâlnită în România de pe vremea când Sibiul dânsului fusese capitală culturală europeană, adică de prin 2007, o situaţie cu care nu ne vom mai ciocni în curând, din cu totul alte considerente. N-a avut timp întâiul om al ţării să participe la niciun eveniment din miile organizate în Timişoara, în weekendul trecut, acolo unde cei mai importanţi oameni de cultură şi-au dat întâlnire ca să încerce să creeze ceva frumos şi pe care preşedintele i-a ignorat complet, nu pentru că nu a găsit ceva pe placul dânsului în programul stufos al deschiderii (era greu, oricât de pretenţios ai fi fost, să nu dai de ceva care să-ţi sune bine). Ci, cel mai probabil, pentru că evenimentul a fost finanţat de Municipiul Timişoara, iar prezenţa sa la deschiderea Timişoara2023 ar fi însemnat să-l crediteze pe primarul userist Dominic Fritz cu vreun merit. Or aşa ceva ar fi fost imposibil. IMPOSIBIL!

    Cum preşedintele a deschis larg uşa urii faţă de cultură, pe considerente politice, omul de rând a intrat buluc pe ea din cu totul alte considerente: s-a săturat să se facă mișto de logica sa, de scrisul său, de faptul că nu apreciază și nu cumpără cărți, de greșelile sale gramaticale, s-a săturat să-i mai asculte pe ăia care se cred deștepți doar pentru că, din plictiseală, pentru că nu sunt frumoși sau șmecheri, s-au închis în casă şi s-au pus pe studiat. Şi pentru că a fost vorba şi de foarte mulţi bani împărţiţi la unii şi la alţii, dar nu la toţi, şi desigur nu întotdeauna corect, uşa urii s-a deschis larg şi pentru toţi actorii culturali care nu s-au regăsit în programul celor trei zile, dar şi pentru cei care erau pe listă dar s-au simţit prost trataţi, sau puşi mai în spate.

    Dar uşa urii s-a dechis și pentru toţi cei care cred că sunt mai deştepţi decât alţii, pentru arădenii care urăsc Timişoara pentru că e Timișoara, pentru toți vecinii orașului-martir de la care ne-a pornit libertatea, chiar și asta de exprimare, pentru că „cine se crede Timișoara?”. Pentru politicienii arădeni care n-au venit să ia nici ei parte la eveniment și, în pofida sutelor de postări pe zi despre orice altceva ce ar putea fi asociat chiar de foarte departe cu imaginea lor, n-au scos un cuvânt despre Timișoara în zilele acelea. S-a deschis şi  pentru toți cei care se bucură de necazul altora și care au râs cu lacrimi pentru că s-a luat curentul, deși nu știau unde, cât timp și de ce, dar au aflat rapid că sloganul proiectului e „Luminează orașul prin tine”. Pentru toți cei care, dintr-o dată, se pricep perfect la acorduri muzicale și jocuri de lumini, la organizare de evenimente și la capitale culturale, pentru că, nu-i așa, în fiecare zi au parte de câte una!

    Noi, ceilalți, doar câteva sute de mii, nu milioane, care am fost curioși de Timișoara în weekendul trecut, fie suntem consideraţi useriști, fie suntem bănuiţi că am încasat ceva din banii europenilor sau avem alte interese de am știut să ne bucurăm de minunatul concert al celor de la Implant pentru refuz și invitații săi, de Victor Brauner văzut cot la cot cu sute de vizitatori, de o casă a bunicii devenită toată operă de artă şi poezie, de Adina Pintilie și de ale sale proiecții care i-au atins mai ales pe străini, de poveştile fermecătoare de la Bufniţe cu muze şi iubiri ale lui Brâncuşi, ba chiar să ne exaltăm că nu am putut intra la Filarmonica Banatul pentru că era sold out, sau că era coadă prea mare la instalaţia din Piaţa Operei ca să mai ajunge să urcăm în ea.

    Dar ce treabă are România, ce treabă au românii cu o capitală culturală europeană fie ea şi venită peste ei, la ei în ţară? Cum să ne pierdem timpul cu frumosul din noi, când ura poate ieși aşa repede la iveală, cu atâta forţă, atât de spectaculos? Şi de ce ne-am aștepta să avem timp şi înţelegere pentru cultură când noi încă muncim la lansarea proiectului de ţară „România Educată”? Acel proiect care își tot propune „să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic”, un proiect al „generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni” încât „să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică”. Doar că, pentru moment, contribuim cu toţii, în forță, cu ură, la „România needucată”, domnule preşedinte. Iar acesta pare un proiect foarte serios de ţară.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. E cel putin exagerat ce s-a scris aici, sunt multi aradeni care au participat la evenimentele din Timisoara in weekend. Presedintele ar fii mai bine sa se ocupe de relatiile externe ale Romaniei mai ales cu razboiu asta la granita, cat despre politicienii din Arad sa isi faca treaba aici la ei si daca nu stiai Ghita Falca era mare adept al mersului la evenimente la Timisoara in weekenduri, Ghita Falca marele om de cultura. Eu personal nu ma duc in Timisoara si am alte prioritati.

      0 voturi
      +1
      -1
    2. …”Cand nu ai nimic a spune”…spui ceea ce porneste din propria persoana si exprimi ceea ce simti, ură! Si ce mai faci? Nu cladesti ci rânești!
      Nu-l merita acest popor pe Presedintele Iohannis! Iar tot ceea ce s-a distrus – culminand cu valoarea, respectul, justitia, morala – in 25 de ani – nu aveti “glanda” necesara sa recunoasteti ca actualul presedinte le-a restabilit cel putin la nivel prezidential! Acesta e rolul unui presedinte! Leaderii lumii il respecta si implicit ne respecta mai mult desi cei 25 de ani sunt greu de sters din memorie! Iar oameni noi nu poti sa “scoti din palarie” si sa realizezi ceea ce ti-ai propus, poti doar sa faci cate un pas, uneori din pacate trebuie si…pas!
      In ceea ce priveste absenta pusa in corelatie cu USR este manipulare si distorsionare crasa!
      USR-ul s-a infiintat in urma tragediei de la “Colectiv” atunci cand Iohannis constient fiind de tarele clasei politice a indemnat “societate civila, organizeaza-te!”
      Dar marea majoritate a presei manipulatoare promoveaza conflictul, circul, barfa, invrajbirea etc.
      Cat despre apetitul si respectul pentru cultura al aradenilor aveati posibilitatea sa faceti diferenta atunci cand ne pregateam si noi de competitie…
      Cineva spunea, din pacate, adevarat “in Arad se fac afaceri cu cultura, nu cultura”

      --7 voturi
      +1
      -1
    3. Exagerări, nu au fost nici pe departe „mii de evenimente” și doi la mana, Timișoara și timișorenii, bănățenii sunt printre cei mai xenofobii „români”, și am pus români in ghilimele pentru că majoritatea nu se consideră români ci bănățeni, iar pentru arădeni nutresc un dispreț aparte, așa că nu, nu îmi voi cheltui banii și nici nu sunt de acord că bani de la guvern să meargă la un eveniment semi mediocru, cu comuniști de genul lui Brauner și care e sponsorizat din toate părțile de absolut toți vloggeri și influencerii sa para mai mult decât e. Apropo, vreo jumătate din „evenimentele culturale” sunt spălări de bani prin localuri și firme a tot felor de intelopi locali și naționali.

      --3 voturi
      +1
      -1
    4. Doamna Barbu cu cine s-a întâlnit președintele pe 22? Unde era? Credeți că s-a dus acolo taman pe 22, că cele întâlniri se organizează ca și deplasarea DVS la Timișoara? S-au credeți că acele întâlniri ar trebui amânate ca să avem cultură la Timișoara? Poate nu știți ăștia cu cultura și doleanțe de fete bosumflate dar avem tensiuni inimaginabile in Republica Moldova.
      Pe voi vă doare cultura. Pe alții UTA. Incredibil.

      Eu nu contest calitatea lui johannis dar acum avem altele pe cap ca nație. Reveniți-vă toți. E timpul.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Cred că domnul președinte Iohannis TREBUIA să fie la Timișoara exact pe 17 februarie! Pe 22, adică la cinci zile distanță, TREBUIA să fie în Moldova. Acesta este job-ul domnealui, pentru care a fost ales. Deplasarea mea la Timișoara a fost organizată de mine, domnul președinte nu-și organizează singur programul, sper.

        0 voturi
        +1
        -1
    5. Dvs nu sunteti in bula mea, dar simtiti exact ca mine, ceea ce imi da curaj sa merg mai departe cu credinta ca in afara zone mele de confort sunt si altii la fel ca mine si care gandesc la unison cu mine. Si care vor sti sa aleaga corect la urmatoarele alegeri si care inpreuna cu mine poate reusim sa schimbam mentalitati chiar daca e ingrozitor de tarziu. Asa un articol bun nu am citit de ani de zile.

      +1 voturi
      +1
      -1
    6. @Adriana Barbu: doamna, presedintele a fost acolo unde trebuia sa fie. N-avea ce sa caute in Moldova. A fost in Polonia la summitul B9. Mai interesati-va ce inseamna pt presedintele unei tari cum e Romania, in situatia in care se afla ACUM Romania, sa se intalneasca cu Biden si liderii B9…ce presupune din pcdvd al securitatii, cand, cat dureaza pregatirile. Apoi veniti si ne povestiti despre evenimentele ce nu sufera amanare de la Timisoara unde vezi Doamne avea timp s-ajunga ca-s numa’ 5 zile.

      --2 voturi
      +1
      -1
    7. Leneșul de la Cotroceni e intotdeauna in contratimp, are reacții mult intarziate, e depășit total. Concretă este resctia lui la cateva zile după dezvaluirile ucrainienilor și conferința de presă a Maiei Sandu.
      Și da, ar fi trebuit ca președintele izbitor de paltoane, să fi fist prezent la Timișoara.
      La chestiune, nu-nțeleg de ce ar trebui sa urăsc Timisoara? Din contră, urasc politicienii si presa din Arad pt. ca transformă orașul intr-o comună, e distrus sistematic.

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.