Când se redeschid restaurantele? Decizia provizorie a fost luată cu puțin timp în urmă

  de Andreea Daniela B. | 26 august 2020, 5:23 PM | Naţional

  0

  foto: Banatul azi

  Sezonul estival se apropie de final și odată cu acest lucru proprietarii de restaurante încep tot mai des să pună presiune pe autorități pentru redeschiderea restaurantelor, pentru că deja a început să fie mai greu de servit masa în aer liber în zonele montane, iar odată cu luna septembrie, când temperaturile vor începe să scadă tot mai mult, acest lucru ar putea deveni în scurt timp chiar imposibil.

  Într-o declarație anterioară care a avut loc săptămâna aceasta, premierul Ludovic Orban a sugerat că există posibilitatea ca acestea să se redeschidă chiar de la 1 septembrie.

  Ce au hotărât, totuși, autoritățile?

  Ei bine, după mai multe dezbateri care au avut loc pe perioada acestei săptămâni, într-un final, acestea au hotărât ca restaurantele din spațiile închise să se redeschidă începând cu data de 1 septembrie, însă decizia nefiind încă definitivă.

  „În data de 1 septembrie vom putea funcționa si la interior sub restricții. Vorbim despre toate restaurantele. Noi am solicitat astăzi să redeschidem la data de 1 septembrie. Avem 400 de mii de angajați cu slujbele în pericol. Vor fi excepții acolo unde nivelul epidemiologic nu este ținut sub control. Cu toții am agreat că este important să se deschidă restaurantele la interior. Așteptăm decizia Comitetului de mâine și așteptăm să vedem care dintre propunerile noastre vor fi acceptate. Vor fi restricții care vor proveni din distanțarea socială. Am propus să folosim o masă și una nu. Purtarea măștii și condițiile de dezinfectare vor fi reguli stricte”, a declarat Dragoș Petrescu, președintele HORA (Organizatia Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din Romania), la finalul ședinței care a avut loc la Palatul Victoria, astăzi, la ora 15.

  În continuare acesta a mai spus: “Discutăm despre purtarea măștii și un număr limitat de persoane la aceeași masă. De exemplu când te ridici de la masă va trebui să porți masca. Așa este peste tot acolo unde s-au redeschis deja restaurantele. Numărul maxim la aceeași masă ar putea să fie de 4 sau 6 persoane, noi am solicitat să fie totuși 6 persoane. Vor fi de asemenea restricții de timp. Noi astăzi nu funcționăm deloc la interior și vom începe cu restricții de funcționare. Premierul a promis public data de 1 septembrie și sperăm ca premierul să ia această decizie și să o exprime public mâine”.

  Cei din domeniul HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele) au pierdut deja aproximativ 70% dintre venituri și sunt gata să accepte aproape orice condiție pentru a putea să își repună afacerile pe picioare. Aceștia consideră că urmează să sufere chiar mai mult odată cu scăderea temperaturilor, ajungând chiar și la faliment. Sunt de acord cu redeschiderea și folosirea restaurantelor la capacitate de doar 50% și cu respectarea tuturor regulilor de distanțare socială care se impun.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.