miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Campania #FărăPenali mobilizează societatea împotriva politicienilor certați cu legea

  de - | 18 iulie 2018, 12:46 PM | Comunicate contra cost

  1

  Proiectul #FărăPenali a condus la mobilizarea unei pături semnificative a societății românești, care ține să se exprime pe această cale împotriva infractorilor care au ajuns în funcții publice și modifică legea pentru a scăpa de pedepse.

  Cel mai recent semnal l-au dat actorii români, cei care schimbă scena cu strada. Timp de o săptămână vor face parte din distribuția piesei „Fără Penali în funcții publice” care va avea loc în București. Peste 20 de actori vor fi prezenți în fiecare zi, în perioada 18-25 iulie, în Piața Universității, pentru a ajuta la strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească.

  În paralel, actuala putere caută oportunități pentru a legifera de urgență amnistia penală și fiscală. Trecerea prin Parlament a legilor justiției, care favorizează infractorii în raport cu cetățenii onești, nu mai servește îndeajuns nevoile celor din PSD-ALDE, astfel că se fac presiuni pentru adoptarea unor măsuri prin ordonanță de urgență.

  Vlad Botoș, președinte USR Arad: „În cele patru luni care au trecut de la lansarea proiectului, în Arad au semnat persoane cu o ținută morală înaltă, cum este doamna Arghezi, nora cunoscutului scriitor, cea care la 92 de ani susține cu tărie scoaterea celor certați cu legea din viața publică.

  În același timp, vedem persoane condamnate penal, cum pretind ca la aniversarea a 100 de ani a României să fie scutite de pedeapsa pe care o datorează societății, să fie iertați și să păstreze banii furați, ceea ce este rușinos și inacceptabil.

  Numeroase abuzuri au fost comise de autorități pentru a îngreuna strângerea semnăturilor. Politicienii care preferă o legislație inofensivă, care se tem de consecințele legale ale propriului comportament se opun acestei campanii: fie au refuzat să-și dea acordul pentru montarea corturilor, fie au mobilizat poliția locală pentru hărțuirea voluntarilor, fie au dat amenzi celor care au strâns semnături.

  Cu toate acestea, societatea dă semne că nu îi mai dorește, că s-a săturat să accepte infractori la conducerea celor mai înalte instituții ale statului. Numărul semnăturilor a trecut de 300.000 și crește susținut, prin implicarea tot mai puternică a cetățenilor.

  Vă încurajăm pe toți să semnați inițiativa cetățenească Fără penali în funcții publice! Descărcați liste de pe https://farapenali.ro/, adunați semnături de la prieteni, vecini, colegi și apoi veniți cu listele în fața magazinului Ziridava sau la sediul din strada Dimitrie Bolintineanu, numărul 5, etaj 4”.

   


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. campania ”Fara penalii lor !?”

   sesizez un patinaj artistic la logica elementara si ma refer la faptul ca dreptul de alege si de a fi ales este un drept constitutional care precizeaza care sunt situatiile in care o persoana nu poate candida.
   Din cate inteleg USR nu isi propune modificarea constitutiei in sensul includerii in textul ei a unei prevederi care sa interzica drpturile electorale pentru cei care au fost condamnati.
   In alta ordine de idei, devin reprezentantii nostrii in functii publice, persoanele care au participat la alegeri si care au fost declarate castigatoare, conform legii electorale. Faptul ca ajung in pozitii de demnitate persoane care nu beneficiaza de sustinerea electorala, este o problema generata de aceasta lege electorala.
   Legea electorala descurajeaza major si as spune neconstitutional, candidatura independentilor si incurajeaza/sustine doar canidaturile partidelor politice si mai rau, permite partidelor politice sa desemneze candidati, persoane care nu nici o sustinere electorala. Sistemul asta electoral nu permite cetateanului cu drept de vot sa voteze un candidat sau altul, sa faca ordine, inclusiv sa eleimine penalii, fiindca cetateanul este obligat sa voteze o lista de partid (deci un candidat ci o lista de partid). Listele astea de partid sunt redactate realizate de catre sefii de partid – de fiecare data si in toate partidele, fara nici o consultare reala cu membrii de partid. Candidatii astia inscrisi pe listele de partid nu reprezinta cetatea, vointa electoratului, interesul public etc. ci reprezinta doar vonta suverana, discretioanara a sefilor de partide care isi aranjeaza astfel sustinerea si continuitatea la sefia partidului.
   Sa ne spuna noua USR asta foarte deontolog, ce a facut in sensul modificarii sistemului electoral astfel incat membrii de partid sa aiba decizia privind nominalizarile candidaturilor? Va spun eu, ca sa asteptati degeaba dupa USR, nimic absolut.
   La fel ca in toate celelalte partide, fara nici o exceptie si la USR, vor fi pusi pe liste, pe locuri eligibile doar pretenarii sefului de partid, fara absolut nici o consultare efectiva, reala a membrilor de partid.
   Sistemul asta imbecil, nedemocratic si generator de coruptie nu deranjeaza (fiindca convine sefului de partid) deloc USR. Este un fapt.
   Coruptia nu este astfel o tinta a USR ci doar mimarea luptei impotriva coruptiei. Ipocrizie, smechereala, manipulare, jeg total!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.