sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cadrul legislativ al telemuncii și nu numai a suferit modificări importante. Ce e bine de știut

    de - | 7 ianuarie 2021, 11:52 AM | Business

    0

    A trecut un an plin de modificări ce privesc în mod direct raporturile de muncă: a fost completat cu aspecte interesante Codul muncii, s-au schimbat pe ultima sută de metri anumite chestiuni fiscale ce țin de sumele primite de angajați pe lângă salariu, au fost adoptate lucruri noi pentru a completa cadrul legislativ al telemuncii și nu numai. O sinteză, în cele ce urmează:

    Modificări la Codul muncii:

    Reguli speciale pentru organizarea activității de resurse umane și salarizare

    Reflectând practica, într-o mare măsură, firmelor li se pune în vedere că aceste activități și atribuțiile specifice sunt ținute la nivel intern și asumate de angajator sau puse în responsabilitatea unuia sau mai multor salariați, fie sunt externalizate – caz în care serviciile externe specializate în HR și salarizare trebuie să-și angajeze un expert în legislația muncii.

    Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România  a transmis  la momentul schimbării legislative că experții contabili au competența necesară pentru a desfășura astfel de activități.

    Noțiunile de discriminare prin asociere, hărțuire și victimizare, incluse în cod

    Legea nr. 151/2020, ale cărei prevederi se aplică de la finalul lunii iulie 2020, a introdus în Codul muncii noțiunile de discriminare prin asociere, hărțuire și victimizareUn al doilea act normativ (Legea 167/2020), în vigoare de la începutul lunii august, definește în mod expres hărțuirea morală la locul de muncă. Astfel, salariații hărțuiți moral pot obține despăgubiri în instanță și pot primi chiar bani pentru consiliere psihologică. Potrivit Legii nr. 167/2020, inclusiv stresul și epuizarea fizică sunt forme ale hărțuirii morale la locul de muncă. Legea prevede amenzi atât pentru angajorul care nu ia măsuri pentru combaterea hărțuirii morale (între 30.000 și 200.000 de lei), cât și pentru situația în care un salariat își hărțuiește propriul coleg (între 10.000 și 15.000 de lei).

    Introducând în legislația contra discriminării aspecte ce țin de hărțuirea morală la muncă, parlamentarii au precizat expres că firmele trebuie să ia orice măsuri necesare pentru a preveni și combate acest fenomen, iar una dintre propunerile explicitate este modificarea regulamentului intern pentru a introduce sancțiuni în acest sens. Sancțiunea pentru angajatorii care nu iau măsurile de prevenire și combatere este una destul de mare: amenzi între 30.000 și 50.000 de lei.

    Concilierea în conflictele de muncă

    În octombrie au intrat oficial în Codul muncii un set de prevederi referitoare la conciliere, ca metodă de soluționare amiabilă, în afara instanței, a conflictelor de muncă. Chiar dacă opțională, procedura de conciliere trebuie cuprinsă și detaliată în regulamentele interne dacă se vrea folosită.

    Telemuncă

    O nouă facilitate fiscală pentru activitatea telesalariaților a fost recent introdusă în Codul fiscal:  angajatorii care dau bani telesalariaților, într-o anumită limită lunară (400 de lei), pentru plata utilităților și achiziția de echipamente de birou scapă de plata taxelor salariale aferente, începând din ianuarie 2021. Totodată, cheltuielile cu telemunca devin cheltuieli deductibile la calcularea impozitului pe profit, începând din 24 decembrie 2020.

    Util: Zece întrebări și răspunsuri despre ce presupune telemunca și cum ne raportăm la ea în această perioadă

    Jurisprudență

    Fondurile salariale ale instituțiilor publice nu mai pot fi poprite

    A spus-o Înalta Curte anul trecut, prin Decizia nr. 1/2020 (recurs în interesul legii): „[…] sumele destinate plății drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unitățile de trezorerie și societăți bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire”.

    Bine de știut

    Dacă oferă mașini de serviciu, plătitorii de impozit micro și specific sunt scutiți de taxe de anul acesta

    Concret, avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor (…) care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, aflate în proprietatea sau folosinţa persoanelor juridice ce aplică regimul de impozitare al microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități”, vor fi scutite de impozitul pe venit (în cotă de 10%) și de contribuțiile la sănătate (în cotă de 10%) și pensii (în cotă de 25%), așa cum reiese din Legea nr. 296/2020.

    Din 2021, banii de vacanță de la angajator pot fi taxați dacă depășesc valoarea salariului mediu pe țară

    Salariații care primesc bani de la angajator pentru a se duce în vacanță sau la tratament, în timpul concediului de odihnă, vor datora pentru aceste venituri inclusiv impozit și contribuții sociale, dacă suma depășește valoarea salariului mediu brut din anul respectiv. Măsura este nou-introdusă în Codul fiscal.

    Mai multe detalii pe avocatnet.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.