joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Bustul lui Mihai Takacs, realizat de sculptorul Dumitru Paina, va fi dezvelit duminică

    de Tomck@t | 11 august 2021, 1:25 PM | Cultură

    0

    Proiectul a fost anunțat în luna aprilie a acestui an și, iată, în această lună, pe 15 august, va fi deja amplasat și dezvelit festiv. Este vorba despre bustul comemorativ al artistului plastic Mihai Takacs (1954 – 2015), realizat de sculptorul arădean Dumitru Paina. Deși vorbim despre cel supranumit „Pictorul Aradului”, bustul nu va fi amplasat în municipiu, ci așa cum s-a propus încă de la început, în localitatea în care s-a născut regretatul Mihai Takacs, în comuna Șilindia.

    Bustul din bronz va fi amplasat în centrul localității, în apropierea Primăriei, și va fi dezvelit pe data de 15 august, la ora 12:30, după slujba de duminică.

    „Brâncuși spunea că esențialul în arte este să vibrezi tu însuși și să-i faci pe alții să vibreze”, a spus artistul Dumitru Paina astăzi, la conferința de presă susținută în curtea Centrului Cultural Județean. Cu această premisă în gând a început sculptorul să lucreze la bustul lui Takacs, pe care l-a terminat în cca. 3 luni.

    Un „dialog” cu Takacs

    „L-am cunoscut pe Misi Takacs încă de când era mult mai tânăr, cunosc foarte bine și lucrările lui, munca lui de o viață. L-am ajutat și l-am îndrumat spre studii superioare, pe care le-a terminat la Facultatea de la Oradea și a ajuns să fie artist profesionist la Uniunea Artiștilor Plastici din Arad. În ceea ce privește sarcina ce mi-a revenit, de a face un bust comemorativ, am căutat să încerc un dialog cu el, am încercat să redau senzația că, stând față în față cu el, poate să-ți comunice ceva. Cei care l-au cunoscut, probabil că vor simți asta”, a mai declarat Dumitru Paina.

    Dumitru Paina

    Dumitru Paina este unul dintre cei mai respectați sculptori ai Aradului, cu numeroase participări la expoziții și simpozioane internaționale și cu premii importante, două dintre ele în Franța. El este cel care a realizat și busturile unor personalități arădene precum Vasile Goldiș (în fața Muzeului, respectiv pe strada care-i poartă numele în municipiu, dar și pe cel din Macea), Alexandru Ioan Cuza (din fața sediului Inspectoratului Județean de Poliție), Mihai Botez (parcul Pădurice), Bujor Buda (parcul care-i poartă numele), Colonelul Radu Golescu (Cetatea Aradului), Mihai Stoian (Ineu), monumentul eroilor din Hălmagiu, Ghioroc, Grăniceri și Prunișor, precum și sculptura Reginei Maria din Piața Regele Ferdinand din Oradea.

    „Mihai Takacs a pictat Aradul și și-a iubit foarte mult orașul. Nu ne lasă nici pe noi sufletul să-l uităm, privindu-i astăzi lucrările”, a spus Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean, inițiatorul acestui proiect.

    „N-ar fi rău și un muzeu”

    „Mulți l-am cunoscut pe Misi, știm ce ne-a lăsat și ne bucurăm pentru ce ne-a lăsat, dar n-ar fi rău și un muzeu al artei contemporane în Arad, în care să putem vedea lucrările lui și ale mai multor artiști locali care au lucrat aici… și care nu mai sunt. Eu cunosc cel puțin 15 astfel de nume, la care se adaugă acum și Zoe Eisele-Szücs, care a murit recent, Dumnezeu s-o ierte. Problema e că nu găsim operele acestor artiști, adunate undeva unde să le putem vedea, ca să știm că și Aradul a avut artiști mari și cunoscuți în țară și peste hotare”, a mai ținut să sublinieze artistul Dumitru Paina.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.