Update Șase ani și 17 mii de euro mai târziu, Șirianu se întoarce ca nuca-n perete și cu numele bușit!

  de Raluca Medeleanu | 31 August 2020, 2:13 PM | Știri Arad | Strada | Topic special

  7

  Jon iz bec!

  Așa cum anunțam în urmă cu câteva săptămâni, iată că – după o epopee ce părea fără de sfârșit – soclul rămas gol de pe Aleea Personalităților găzduiește din nou bustul scriitorului și politicianului Ioan Russu-Șirianu.

  Povestea bustului a fost îndeaproape urmărită de Special Arad, încă de când statuia originală a fost furată în anul 2014. De atunci, o serie de probleme de natură birocratică și artistică au încetinit mai mult decât ne-am fi așteptat înlocuirea originalului cu o replică.

  Acum, la revederea chipului marelui Șirianu privind Palatul Cultural, avem sentimente mixte. Obiectivi fiind din fire, nu putem spune că suntem întru totul mulțumiți, motivul având de-a face cu armonia proporțiilor. Busturile aliniate de-a lungul laturii dinspre parcul Eminescu a Palatului Cultural sunt toate exact de aceeași dimensiune, iar bustul original al lui Ioan Russu Șirianu (realizat în 1938 de sculptorul Radu Moga) nu reprezenta o excepție, așa cum puteți observa în imaginea de pe Google Street View, care arată cât de armonios era aliniat bustul original, lângă celălalte (foto, jos). Lucru pe care nu îl mai putem afirma acum însă.

  Untitled1

  (Aleea, cu vechiul bust)

  118655131 10163863679820621 2737172065950090161 n

  (Aleea, cu actualul bust)

  Privindu-i pe fiecare în parte, Gh. Popa de Teiuș, Mircea V. Stănescu, Petru Pipoș sunt sculptați fiecare până în dreptul pieptului, însă noua replică a lui Șirianu (realizată de Ronde Bosse Art SRL, cu 17.500 euro ) îl afișează aproximativ până la talie, făcându-l astfel să sară mai mult în evidență.

  Nici numele nu l-au scris corect!

  Pe lângă faptul că nu s-au respectat proporțiile, pentru a fi încadrat corespunzător în ansamblul statuar, lucrul și mai grav e că nici măcar numele nu a mai fost scris corect. Am trecut cu vederea că până acum în niciun comunicat al Primăriei Arad nimeni nu s-a gândit să scrie corect, cu dublu „s”, numele personalității arădene: IOAN RUSSU-ȘIRIANU, fiind notat peste tot, în mod eronat, Ioan Rusu Șirianu, însă nici acum nu le-a trecut prin cap să corecteze prenumele de pe soclu (unde apare Jon în loc de Ioan).

  Avem de-a face, din nou, cu o treabă făcută de autoritățile locale parcă doar din obligație, fără prea multă tragere de inimă, de parcă putem simți presiunea celor care s-au ocupat de proiect: „Hai, bine o fi și așa, doar să terminăm odată și cu povestea asta!”. Iar noi, arădenii obișnuiți deja cum stau lucrurile, dăm din umeri și zicem: „Las’ că-i bine și așa!”

  bust original ioan russu sirianu versus bust replica nou
  (stânga: bustul original / dreapta: bustul replică, nou)

  Citește și: Povestea imposibilului chip al lui Ioan Russu-Șirianu

  UPDATE – Punct de vedere al Primăriei Arad

  „Firma contractată de Primăria Arad pentru executarea lucrărilor de refacere a bustului lui Ioan Rusu Șirianu a avut o singură intervenție la nivelul soclului aceasta constând în remedierea unei fisuri existente, în schimb a realizat și fixat pe soclu noul bust. Inscripția existentă pe soclu – “Jon Rusu Șirianu” datează din 1938, anul dezvelirii grupului statuar. Istoricii amintesc faptul că în grafia din perioada interbelică se folosea adesea “J”-ul în locul literei “I”. În ceea ce privește absența unui “s” din numele publicistului, analizând documente semnate de acesta de-a lungul timpului s-a observat că istoricul și politicianul Ioan Russu Șirianu obișnuia să se semneze atât “Rusu” cât și “Russu”. În consecință, nu poate fi considerat greșit numele gravat pe soclul amplasat pe Aleea Personalităților din municipiu. Mai mult decât atât nu se putea interveni la grafia folosită pe soclu în absența unui aviz al Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public”.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. În ultima perioadă cunștințele m-au criticat pentru abordarea brutală din comentariile adresate celor din primăriei și cj-arad. No uite de ce! … doamnelor și domnilor. INCOMPETENȚA și submediocritatea acestor lipitori atașate la salariile bugetare din administrața locală nu merită un tratament respectuos. Adică noi „pulimea” cum ne spun ei, să fim respectuoși chiar și atunci când ei dovedesc o PROSTIE CRASĂ???
   .
   CUM LA NAIBA SĂ FI ATĂT DE PROST SAU … AROGANT ȘI NESIMȚIT???! CUM VĂ PERMITEȚI „DOAMNELOR ȘI DOMNILOR” DIN PRIMĂRIE SĂ APROBAȚI ASEMENEA BĂTAIE DE JOC ÎN SPAȚIUL PUBLIC!!! CUM VĂ PERMITEȚI SĂ VĂ BATEȚI JOC DE MEMORIA UNUI OM AL ISTORIEI LOCALE??? MĂGARILOR!!! Îmi vine să pun mâna pe BOTĂ și să vă scot în șuturi din primărie. HUOOOO BIBI!!! Nesimțitule!!!
   .
   NU SUNTEȚI NIMIC ALTCEVA DECÂT NIȘTE VIOLATORI ORDINARI AI ISTORIEI LOCALE! HUOOOOOOOOOOOO!!! LA NAIBA CU VOI … NESIMȚIȚILOR!!!

   PS – Domnule doctor Wiener, FAC UN APEL public la bunul dumneavoastră simț și vă rog să-i luați la întrebări pe INCOMPETENȚII din primărie, că doar încă sunteți senator de Arad. Toată această CARICATURĂ a lui Ioan Russu-Șirianu trebuie reclamată la poliție și un procuror trebuie să vadă cum și cine își permite să-și bată joc de memoria acestui om de seama local, dar și felului în care a decurs această bătaie de joc numită „Bust”. Cine este de vină să fie dat afară și cine a semnat documentele să plătească din buzunar refacerea bustului în orginal. Nu ne permitem să violăm în public memoria oamenilor de seama ai istoriei locale. Jigodiile, repetenții și INCOMPETENȚII din primărie trebui dați afară!!!

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Asta se întâmplă pentru că în administrația arădeană (de la toate nivelurile) sunt puși doar habarniști aleși pe criterii de apartenență politică, rubedenii sau amantlâc. Lucrările le fac firme de casă, cu patroni și angajați de aceiași teapă. Nu doar PNL (cazul nostru) are aceste practici, ci oricare alt partid care poate oferi funcții și sinecuri. Vai nouă, arădeni! Vai nouă, români!

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Nu este doar incultura specifica populatiei din primarie este si desconsiderarea istoriei acestor locuri. In acelasi mod a fost rezolvata si Statuia Unitatii Neamului . O mare bataie de joc fata de natiune, fata de cultura si nu in ultimul rand fata de banii aradenilor. Totusi statuia desi este o bataie de joc se potriveste cu ceva din respectivul ansamblu. Mai apropiata de cladirea Filarmonicii este statuia poetului George Cosbuc .Si pe aceasta statuie numele este scris gresit.In loc de numele corect s-a scris Ghe. Cosbuc.Din pacate nu mai avem nici oameni care sa pronunte corect numele marilor nostri inaintasi.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.