miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  La Ususău, se va dezveli joi bustul istoricului Teodor V. Păcățean

  de Special Arad | 9 februarie 2022, 10:36 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Arhiepiscopia Aradului informează că în cadrul programului de evenimente dedicate Bicentenarului Teologiei Arădene a fost programată și o zi specială de închinată istoricului Teodor V. Păcățean (1852-1941).

  Astfel, mâine, 10 februarie, la Ususău va avea loc ceremonia de comemorare și dezvelirea bustului lui Teodor Păcățean, prin implicarea autorităților centrale și județene arădene .

  Teodor Păcățian, ziarist și istoric, s-a născut la 28 noiembrie 1852 la Ususău, ca fiu al învățătorului Vasile Păcățian (cel care a urmat cursurile Preparandiei Ortodoxe din Arad), desfășurându-și studiile și cariera de ziarist și istoric în zona Banatului și Transilvaniei. Este autor al monumentalei opere: Cartea de aur sau luptele politico nationale ale romanilor de sub coroana ungară, publicată între anii 1902-1915, pentru care este condamnat la închisoare de autoritățile vremii. Trecerea sa la cele veșnice are loc în data de 13 februarie 1941, fiind înmormântat la Cluj-Napoca.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.