Povestea imposibilului chip al lui Ioan Russu-Șirianu

  Bustul din bronz al lui Ioan Russu-Şirianu a fost furat de pe soclul din proximitatea Palatului Cultural la începutul anului 2014. De atunci, arădenii tot așteaptă să-i vadă chipul înapoi în piața George Enescu. S-au scurs însă șase ani și tot ce au primit au fost promisiuni, de parcă marea personalitate ar avea un chip imposibil.

  Pentru cine nu știe, Ioan Russu Șirianu a fost un ziarist, scriitor, politician român, născut în 1864 la Șiria, fiind unul din fruntaşii mişcării de emancipare naţională a românilor, vicepreşedinte al Partidului Naţional Român şi adept al activismului politic pentru câştigarea drepturilor românilor.

  ioan russu sirianu

  Bustul acestuia, de pe Aleea Personalităților (Piața George Enescu) a fost realizat în anul 1938, de sculptorul Radu Moga, iar în momentul în care a fost furat, în 2014, a fost evaluat ca valoare la suma de 280.000 lei. Din păcate, Poliția nu a mai reușit să identifice hoțul și nici să îl recupereze. În 2016, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre prin care urma să se realizeze o replică a bustului, dar a mai fost nevoie de încă un an pentru a da startul concursului de selecție a unui sculptor. Dar nici anul 2017 nu a fost cu noroc. Mai mult, chiar și după ce a fost desemnat un câștigător, în 2018 s-a iscat un scandal în ceea ce privește calitatea lucrărilor, arhitectul șef al Primăriei afirmând că a descoperit că replica era „trucată”, fiind făcută din piatră și doar învelită în bronz, în loc să fie în întregime din bronz masiv. Evident, a urmat apoi o tărăgănare birocratică ce ne-a făcut să credem că bustul nu avea să mai apară în veci. Pe de altă parte, spre amuzamentul nostru, au fost montate patru elemente de iluminat la baza soclului, parcă pentru a-i sublinia absența.

  109618603 319405795893070 1850369752188429772 n

  Totuși, iată că anul 2020 pare a fi măcar din acest punct de vedere cu noroc. Am întrebat municipalitatea despre situație și am fost informați că replica este acum conformă și că mai e nevoie doar de un singur pas pentru a fi montată. În curând, Ioan Russu-Șirianu se va alătura celorlate mari personalități: Gh. Popa de Teiuș, Mircea V. Stănescu, Petru Pipoș, Gh. Coșbuc și A.D. Xenopol, în piața George Enescu. Cel puțin aceasta este noua promisiune pe care o primim de la Primăria municipiului Arad.

  „Întrucât bustul nu a mai fost recuperat, Municipiul Arad a încheiat în 2019 un cotract de servicii cu S.C. RONDE BOSSE ART SRL, pentru realizarea și montarea replicii bustului lui Ioan Rusu-Șirianu pe soclul existent din Piața George Enescu. Operatorul economic va trebui în baza aceluiași contract să execute și lucrări de reparații la nivelul soclului. În acest scop, a fost obținută Autorizația de construire nr. 438/24.06.2020. Un singur pas mai este necesar până la începerea efectivă a lucrărilor, respectiv achiziția serviciilor de asistență tehnică-dirigenție de șantier, pentru care s-au alocat 2.084 lei (fără TVA).

  Valoarea totală a investiției se ridică la 99.700 lei din care DALI-ul a costat 14.700 lei, iar obținerea tuturor avizelor, achitarea unor taxe, autorizația de construire și execuția efectivă a lucrărilor se ridică la 85.000 lei”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.