sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Bugetul Aradului pe 2020, votat în CLM. Critici la adresa evenimentelor culturale, considerate „unelte electorale”

    de Raluca Medeleanu | 31 ianuarie 2020, 4:53 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Bugetul Aradului pentru anul 2020 a fost supus votului consilierilor locali municipali, vineri la amiaz, fapt ce a lungit ședința CLM considerabil, întrucât mai mulți consilieri locali și membrul unui partid politic au ținut să ia cuvântul pentru a își exprima părerea și a oferi diferite propuneri și amendamente. Cu toate acestea, bugetul, într-o formă aproximativ nemodificată, a trecut de vot, cu mențiunea că, așa cum a subliniat Călin Bibarț, multe se pot modifica „pe drum”, iar diferite sume pot fi adăugate sau tăiate, în vară, când se va vota rectificarea bugetară.

    Așa cum anunțam și în articolele precedente, bugetul orașului pe anul acesta se ridică la suma totală de 615.733.000 lei (sau aproximativ 128 milioane euro), din care majoritatea banilor se vor duce pe cheltuieli sau proiecte deja începute. Aproape niciun proiect nou nu este prevăzut să înceapă anul acesta, excepție fiind proiectul din fonduri europene prin care se achiziționează autobuze electrice și se leagă zona și strada Ștefan cel Mare, cu construcția unui pod nou peste Mureș.

    Evenimentele culturale  au fost criticate și considerate parte a „campaniei electorale”

    Cu toate că bugetul este mai mic decât anul trecut cu 38 de milioane de lei, iar aparatul de specialitate din cadrul Primăriei a dat de înțeles că „ne descurcăm cu ce avem”, mai multe voci au criticat prioritățile municipalității, subiectul principal de critică fiind capitolul „Cultură, recreere și culte”, despre care a fost arătat cu degetul că ar fi o „unealtă” pentru campania electorală care se apropie. Sebastian Bulumac (de la PLUS Arad) a afirmat că se direcționează sume mari de bani către evenimente de o calitate îndoielnică (precum festivalul FlorAR, două festivaluri dedicate berii, sau Festivalul Romano-Cartaginesc), în detrimentul altor evenimente culturale mult mai elevate, precum cele două festivaluri internaționale de teatru, festivalul de film documentar sau cel de artă contemporană, de la care s-au „tăiat” bani. Mai mult, a sugerat că, deși municipalitatea promisese că Aradul va avea de câștigat în urma parteneriatului pe care îl are cu Timișoara Capitală Culturală 2021, nu se vede absolut niciun beneficiu până acum.

    Evenimentele pe care le-a ales Primăria ca fiind prioritare pentru a primi finanțare au atras critici și din partea consilierului local Pro România, Marin Lupaș, iar la același capitol, dar la secțiunea „culte”, a intervenit consilierul PSD Gheorghe Săplăcan care consideră că nu se acordă destui bani construcției bisericii de la UTA. Referitor la această ultimă critică, atât secretarul general Lilioara Stepănescu cât și primarul Călin Bibarț au avut de obiectat, explicând că, de-a lungul anilor, această biserică a primit cei mai mulți bani din bugetul local, imediat după Catedrala Sfânta Treime (de la Podgoria).

    Alte propuneri au fost legate de găsirea unei soluții pentru a opri gaura din buget pe care o lasă deja de 16 ani CET-ul (propunere adusă de Bulumac), cumpărarea Teatrului Vechi (propunere adusă de consilierul Ionel Ciupe de la ALDE), găsirea unui buget mai mare decât cel de 2 milioane de lei pentru ajutorul proprietarilor de clădiri istorice (propunere adusă atât de Marin Lupaș cât și de Ionel Ciupe). Menționăm că propunerile venite din partea consilierilor locali au fost supuse la vot, însă nu au reușit să obțină un vot favorabil. Ultimul care a luat cuvântul a fost consilierul PSD Gheorghe Furău, care și-a exprimat din nou dezamăgirea pentru puținii bani care se alocă la capitolul „Sănătate” (doar 2%).

    Tăieri, adăugări

    Printre amendamentele care au fost votate de consilieri se numără mai multe „mutări” de bani, dintr-o parte în alta, printre care menționăm: tăierea unor sume de bani de la Biserica penticostală Betel, pentru a fi date la Biserica Penticostală El Sadai, 4000 lei luați de la Colegiul Tehnologic Iuliu Moldovan, pentru a fi direcționați către Colegiul Național Elena Ghiba Birta, tăierea a 2000 lei din cheltuielile legate de personalul Poliției Locale, adăugarea a 4000 lei pentru întreținerea transportului în comun.

    Bani tăiați și de la Asistența Socială

    Consilierul Roxana Tabuia (de la PNL) a citit și ea o serie de amendamente, dintre care menționăm realizarea documentației tehnice pentru locuri de joacă, alocarea din cadrul Regenerării Urbane a 2.352.000 lei pentru amenajarea Pieței Catedralei, amenajarea a 5 toalete publice în zone diferite și, poate amendamentul care a captat cel mai mult atenția, diminuarea unor sume de bani considerabile din bugetul Direcției de Asistență Socială. Mai exact, banii au fost tăiați din bugetul pentru îndemnizația persoanelor cu handicap sever și salariile asistenților sociali. Dacă în proiectul inițial al bugetului erau prevăzuți 34.624.000 lei, din care 16.431.000 pentru salariile asistentilor și 18.193.000 lei pentru indemnizatiile persoanelor cu handicap, consilierii au votat astăzi diminuarea acestor sume cu 50%.

    Reprezentanții Primăriei Arad ne-au asigurat însă că banii se pierd doar pe hârtie, întrucât această parte care a fost tăiată din bugetul local va fi acoperită din bani de la Guvern, prin legea Bugetului de Stat. Pe de altă parte, municipalitatea ne-a informat că anul acesta, ca premieră, s-a introdus indemnizația de hrană pentru asistenții sociali.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.